Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4.5. Порядок роботи кас банків при підприємствах і організаціях

Каса банку при підприємстві (організації) створюється на підставі Договору на організацію каси банку при підприємствах і очолюється стар­шим касиром, який призначається керівником установи банку і здійснює керівництво і контроль за роботою касового апарату.

Гроші, що надійшли до кас банків при підприємствах (організаціях) мають бути в той же день доставлені через інкасаторів в установу банку.

Для перевезення грошей за касою закріплюється необхідна кількість брезентових стандартних мішків, (сумок), на кожному з яких простав­ляється порядковий помер і надпис найменування банку.

181

Череп А. В., Андросова О.Ф. Банківські операції

При здачі виручки касир, кіоскер (секиіонер) підприємства пред'яв­ляє касиру каси установи банку приходний документ, шо виписаний ним удвох примірниках під копіювальний папір на бланках типової форми, встановленої на підприємстві, і готівку.

Перевіривши правильність складання документа, касир каси банку перевіряє відповідність зазначених, сум цифрами ілітерами і після прий­мання грошей розписується на обох примірниках документа з простав­ленням іменного штампа.Другий примірник документа касир скріплює печаткою установи банку і видає його особі, яка внесла гроші, перший примірник залишає в себе.

Керівник установи банку може встановлювати порядок здачі виручки в касу банку в опломбованих інкасаторських сумках. У таких випадках керів­ник підприємства представляє зразки відбитків печаток або пломбірів, яки­ми будуть опечатуватись (опломбовуватись) сумки з грошима.

При здачі грошової виручки в інкасаторській сумці касир підприєм­ства виписує у трьох примірниках супровідну відомість до сумки з грошо­вою виручкою. Перший примірник відомості вкладається в сумку, а дру­гий і третій разом з сумкою касир підприємства пред'являє старшому ка­сиру каси банку

Старший касир при одержанні сумки перевіряє її справність, цілісність шпагату, тотожність відбитку пломбіру (печатки) зразку. Після приймання сумки з виручкою старший касир розписується ш копіїсупровідної відо­мості, проставляє на ній печатку установи банку, а потім видає цей доку­мент касиру підприємства.

Розкриття сумок і перерахування грошей проводяться відповідно до пп. 50,51 інструкції № 1 касирами каси банку під контролем старшого касира або контролера каси банку в присутності представника підприємства.

Касир каси банку обробляє, формує і пакує готівку в порядку, вста­новленому пп. 96— 104 інструкції №1 і після звірки відповідності готівки даним контрольних відомостей або приходним документам здає на­прикінці дня старшому касиру в порядку, встановленому пп. 56, 57 інструкції №1.

Старший касир підраховує в контрольних відомостях суму прийнятої і перерахованої грошової виручки кожним касиром, звіряє суму з підсум­ками їх контрольних листів і передає накладні і порожні сумки головно­му касиру підприємства.

Загальну суму контрольних відомостей старший касир звіряє з підсум­ком відомості, що складену головним касиром підприємства про суму зда­ної виручки в касу банку. Звірка оформляється підписами старшого ка-

182

Роздії 4. Емісійно-касова робота в установах банків

сира каси банку на відомості підприємства і головного касира цього підприємства на одній з контрольних відомостей каси банку.

Після закінчення приймання грошей касир каси банку, який здійснює облік прийнятих грошей, один (без старшого касира) проводить звірку і підбиває підсумок дня в присутності і під контролем головного касира підприємства.

Звірка загальної суми прийнятих грошей з підсумком відомості, що складається головним касиром підприємства, оформляється підписами касира банку на відомості підприємства і головного касира цього підприємства на супровідній відомості і вкладаються до сумки з грошо­вою виручкою.

Приймання грошей від касирів і пакування їх у мішки проводиться одним з касових працівників, на якого наказом по установі банку покла­дені ці функції, під контролем старшого касира.

Прийняті від касирів гроші вкладаються в брезентові стандартні мішки (сумки), горловина мішків прошивається, щільно зав'язується шпагатом, а потім кінці шпагату пломбуються. Касир і старший касир перевіряють, чи усі гроші вкладені в мішки, підписують усі три примірники супровід­ної відомості.

На зворотній стороні супровідної відомості у графі "кількість" вка­зується кількість мішків з монетою кожного номіналу.

До приймання мішків (сумок) інкасатори пред'являють старшому ка­сиру каси банку посвідчення особи з фотокартками, доручення на інкаса­цію грошей і явочну картку.

Старший касир проводить в явочній карточці всі передбачені записи. В графі" Номер сумки з грошовою виручкою" вказуються номер мішка (сумки) з грошовими білетами і цифрами — кількість мішків з монетою, а на зворотному боці супровідної відомості, внизу, літерами зазначається загальна кількість зданих мішків з монетою.

Приймання мішків (сумок) з грошовими білетами і монетою інкасато­рами проводиться у порядку,що викладений в п. 185.

Доставлені в установу банку мішки (сумки) з готівкою інкасатори зда­ють у вечірню касу або касу перерахування в порядку або безпосередньо завідуючому касою. Розкриття мішків (сумок) проводиться в присутності службових осіб, відповідальних за схоронність цінностей.

Вранці наступного робочого дня всі документи за результатами прий­мання і перерахування виручки, що надійшла, мають бути зброшуровані У встановленому порядку. Зброшуровані документи зберігаються в касі банку при підприємстві під відповідальністю старшого касира протяту трьох місяців, а контрольні листи — протягом 10 робочих днів. Після закі­нчення строку вказані документи знищуються.

183

Череп А. В., Андросова О.Ф. Банківські операції