Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
"Банківські операції" А.В. Череп,О.Ф.Андросова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4.4. Організація і порядок роботи каси перерахування

Перерахування грошей проводиться касирами лічильних бригад каси перерахування. Кожна бригада очолюється контролером. Обов'язки кон­тролера лічильної бригади покладаються на касового або бухгалтерського працівника, який має досвід роботи в касі перерахування, з укладенням відповідного договору про повну індивідуальну матеріальну відпові­дальність.

Якщо в касі перерахування одна бригада, касири на час обідньої перерви можуть зберігати готівку, яка в них є, в загальній металевій шафі. У цих випадках кожен касир зобов'язаний свої гроші вкласти в окремий мішок, який щільно зав'язати шпагатом, а на його кінці накласти пломбу. Шафа замикається на два ключі: контролера бригади і одного з касирів. Закрит­тя і відкриття шафи проводиться в присутності всіх касирів бригади. При наявності в касі декількох бригад, для них встановлюється двозмінна об­ідня перерва.

Сумки з готівкою і накладні до них контролери бригад приймають від касира і бухгалтера-контролера вечірньої каси під розписку в довідці про прийняті вечірньою касою сумки (мішки) з готівкою і порожні сумки.

Прийняття сумок контролерами бригад проводиться за журналом об­ліку прийнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок або наклад­ними до сумок з грошовою виручкою в порядку, що позначені літерами "а","в"і V.

Після цього касир вечірньої каси передає касиру (контролеру), який очолює касу перерахування, порожні інкасаторські сумки, журнали об­ліку прийнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок, відомості на збирання виручки залізничних станцій, реєстри сумок з готівкою

178

Розд'и 4. Емісійно-касова робота в установах банків

підприємств зв'язку, шо були здані установі банку, і довідку про видачу інкасаторам сумок, мішків, явочних карток, який перевіряє відповідність номера сумки номеру, вказаному в журналі обліку прийнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок.

Доставлені протягом операційного дня сумки з готівкою, втому числі вуз­лами і відділеннями зв'язку, приймаються контролером бригади у присут­ності бухгалтера-контролера. Начас прийняття сумок візуальний контрольза роботою касирів бригади здійснюється іншим касовим працівником.

Контролер бригади протягом робочого дня зберігає прийняті сумки з готівкою в металевій шафі або шухляді спеціального столу, які замика­ються.

Облік сумок і результатів перерахування ведеться контролером брига­ди в Контрольних відомостях перерахування виручки водному примірни­ку або Зведених відомостях обліку перерахування готівки сумок станцій залізниць —вдвох примірниках.

Контролер бригади видає касирам для перерахування по одній сумці, попередньо записуючи ЇЇ номер в контрольну або зведену відомість.

Касир розкриває сумку способом розрізання одного оберту шпагату під наглядом контролера, виймає з неї гроші і чеки й передає сумку контро­леру, залишаючи пломбу у себе. Контролер перевіряє чи всі гроші і чеки вийняті із сумки, дістає з неї супровідну відомість, а із сумки з виручкою станцій залізниць також квитанцію і залишає сумку та ці документи у себе для контролю.

Пломба із шпагатом від розкритої сумки зберігається у касира до закін­чення перерахування вкладених в сумку цінностей. При недостачі гро­шей пломба разом із шпагатом і актом пред'являється здавальнику гро­шей для огляду, якщо він того вимагає. У цих випадках пломба від сумки зберігається у контролера бригади 10 робочих днів.

Після перерахування цінностей касир повідомляє контролеру фактично виявлені в сумці суми грошей і чеків. Контролер звіряє названі суми з сума­ми, що зазначені натитульній і зворотній сторонах супровідної відомості.

Чеки, які надійшли в сумках, перевіряються касиром і контролером бригади щодо правильного оформлення (наявність підписів, відповідність суми літерами, сумі цифрами, на чеках календарного штемпелю залізнич­ної станції, підприємства (організації), який підтверджує прийняття їх у сплату, підпису службової особи підприємства (організації).

При тотожності сум, що названі касиром і показані у супровідній відо­мості, контролер передає для підпису касиру супровідну відомість, а в необхідних випадках — і квитанцію. Після цього контролер скріплює відомість і квитанцію своїм підписом і записує суми в контрольну або

12*

179

Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції

зведену відомість. Касир ховає перераховані гроші в шухляду свого столу і передає контролерулічильної бригади чеки під розписку в Контрольно­му листі касира-рахівника з зазначенням кількості чеків і суми

При розходженні суми, що фактично виявлена в сумці, з сумою, що показана в супровідній відомості касир зобов'язаний звірити з контроле­ром суму перерахованих грошей за номіналами і повторно перерахувати грошові білети того номіналу, в сумі якого виявлені розходження.

При підтвердженні недостачі або надлишку складається акт на ти­тульній стороні супровідної відомості, накладній і квитанції до сумки за підписами касира і контролера, а також представника організації, яка зда­вала грошову виручку, якщо він був присутній при перерахуванні гро­шей.

Про недостачу грошей або чеків у сумі понад 10грн. контролер ставить до відома завідуючого касою, а в необхідних випадках — керівника уста­нови банку.

Чеки, які не можуть бути прийняті установою банку, повертаються залізничній станції або підприємству зв'язку в порядку, що викладений в Інструкції №1.

На зворотній стороні цього чека, супровідній відомості, накладній і квитанції робиться відмітка про причину повернення за підписами каси­ра і контролера. Чек вкладається в порожню сумку, яка пломбується ка­сиром, що проводив перерахування цінностей. До сумки прикріплюється ярлик із зазначенням станції призначення і суми чека.

Чеки, які не можуть бути прийняті установою банку через відсутність на звороті відбитку штампу підприємства (організації) і підпису службо­вої особи, надалі, до одержання від підприємства (організації) підтверд­ження, зберігаються в грошовому сховищі банку і обліковуються в номі­нальній сумі на позабалансовому рахунку. На звороті супровідної відо­мості і накладної робиться відмітка за підписами касира і контролера банку про причини неприйняття чека.

Недостачі і надлишки грошей, що виявлені при перерахуванні, реєст­руються в касі перерахування; картках обліку прорахунків, що виявлені у сумках з виручкою магазинів, картках обліку прорахунків, що виявлені касиром банку по окремих торгових і інших підприємствах організаціях, а також по кожному касиру, який встановив недостачу або надлишок.

Керівники установ банків зобов'язані вживати заходи для наведення порядку здачі грошової виручки торговими та іншими підприємствами.

На виявлені при перерахуванні неплатіжні і фальшиві грошові білети і монети на супровідній відомості, накладній і квитанції до сумки скла-

180

Роздіі4. Емісійно-касова робота в установах банків

дається акт з зазначенням серії, номера і номінала кожного білета, суми

монети.

Про виявлені фальшиві грошові білети та монету надсилається по­відомлення правоохоронним органам. Неплатіжні грошові білети і моне­та надсилаються на експертизу.

Передача протягом дня сумок з готівкою від одного контролера іншо­му проводиться під розписку на зворотній стороні контрольної відомості перерахування виручки з зазначенням номерів і загальної кількості (літе­рами) переданих сумок.

Після розкриття всіх сумок і перерахування готівки контролери бри­гад у контрольних відомостях виводять суми перерахованої грошової ви­ручки по кожному касиру і передають супровідні відомості і накладні до сумок, а також Зведені відомості і чеки касиру (контролеру), який очо­лює касу перерахування. Чеки передаються під розписку в контрольно­му листі касира, який здійснював перерахунок готівки з зазначенням кількості чеків і суми. Цей касир (контролер), перевіривши заповнення у супровідних відомостях і накладних даних про недостачі, надлишки, не­платіжні і фальшиві білети і монети, дефектні чеки, передає операційним працівникам накладні від сумок, чеки і зведені відомості про результати перерахування виручки залізничних станцій. Чеки передаються опера­ційному працівнику під розписку в книзі обліку з зазначенням кількості чеків і суми.

Накладні до сумок передаються обліково-операційним працівникам для запису результатів перерахування виручки в касовий приходний жур­нал і відображення в бухгалтерському обліку.