Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnik_Kulturologiya.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.98 Mб
Скачать

План семінарського заняття:

1. Соціально-економічні, соціально-політичні і світоглядні передумови становлення європейського Ренесансу.

2. Особливості світогляду і світовідчуття громадянина епохи Від-родження. Їх відмінність від світогляду і світовідчуття середньовічної людини.

3. Суперечливий характер культури Відродження. Зворотна сторона титанізму.

4. Образотворче мистецтво і література епохи Відродження.

Тематика рефератів та доповідей:

1. Характерні риси культури епохи Відродження.

2. Італія - батьківщина Відродження.

3. Книгодрукування, його значення для поширення і розвитку культури.

4. Італійські гуманісти: стиль життя, стиль мислення.

5. Традиції венеціанських карнавалів.

6. Суперечливий характер культури епохи Відродження.

7. Соціально-утопічні ідеї епохи Ренесансу: Т.Мор.

8. Соціально-утопічні ідеї епохи Ренесансу: Т.Кампанелла.

9. Мистецтво італійського Відродження.

10. Мистецтво Північного Відродження.

11. Творчість Рафаеля.

12. Творчість Леонардо да Вінчі.

13. Творчість Мікеланджело.

14. Творчість Вільяма Шекспіра.

15. Архітектура епохи Відродження.

16. Скульптура епохи Відродження.

Індивідуальні завдання для самостійної роботи:

1. Проаналізувати соціально-культурні передумови становлення особистості епохи Відродження.

2. Розкрийте, в чому полягав гуманізм епохи Відродження.

2. Дати характеристику картини світу і ціннісних орієнтацій людини епохи Відродження, використовуючи роботу Мірандоли „Речь о достоинстве человека”.

3. Обгрунтувати, чому поняття ”гуманізм”, “пантеїзм”, “антропоцентризм” є найсуттєвішими характеристиками епохи Ренесансу.

4. Які якості, на Вашу думку, характеризували титанічні особистості епохи Відродження?

5. Ознайомившись з уривком роботи А.Ф.Лосева “Общая характеристика эпохи Возрождения”, розкрити суперечливий характер ренесансного гуманізму.

6. Проаналізувати зворотну сторону титанізму в ренесансній культурі та обгрунтувати свою позицію.

7. Порівняти ціннісні орієнтації людини епохи Середньовіччя та Відродження. Якими соціокультурними факторами була обумовлена їх відмінність?

8. Як Ви вважаєте, чи можна стверджувати, що в епоху Відродження були закладені базові елементи того типу культури, який ми називаємо фаустівською цивілізацією? Аргументуйте свою позицію.

9. Як Ви вважаєте, чи можна розглядати Ренесанс як “золотий вік” європейської культури? Аргументуйте свою позицію.

10. Показати, як гуманістичні ідеали епохи Відродження знайшли своє відображення в творчості Данте, Сервантеса, Шекспіра (за Вашим вибором).

11. Проаналізувати, як проявились традиції античного мистецтва в ренесансному живописі і архітектурі (за Вашим вибором).

Тема 12. Культура Нового часу.

Зміст теми: 1. Соціально-економічні та наукові передумови формування культури Нового часу. 2. Ціннісно-світоглядні орієнтири людини Нового часу. 3. Основні мистецькі напрями Нового часу.

Соціально-економічні та наукові передумови формування культури Нового часу

В Новий час – з XVII до початку XX століття – культура західноєвропейських країн набула тієї розвиненої форми, котра виділила Європу із усього іншого світу і котру мають на увазі, коли говорять про європейську культуру в цілому. В соціальному, політичному, економічному аспектах Новий час продовжує тенденції культурного розвитку, закладені Ренесансом, але також виявляє нові культурні явища. Загалом це була епоха розвитку і утвердження у виробництві капіталістичних відносин, значно прискорених першими буржуазними революціями, та боротьби з залишками феодально-аристократичних привілеїв в соціальній та духовній сферах.

В цілому можна сказати, що гаслом Нового часу стали людський Розум, раціоналізм і наука, які і визначили культурне обличчя цієї епохи. “Знання – сила” – відоме гасло англійського філософа XVIІ століття Ф.Бекона. Душа європейської культури, не задоволена перебуванням в межах досягнутого, націлена на нескінченний рух до незвіданого, була охарактеризована Шпенглером як “фаустівська”. Саме герою знаменитої трагедії Гете притаманний невтомний пошук сенсу людського існування, пов’язаний з набуттям все нових і нових знань. Шлях до істини пролягає через сумніви, скепсис, втрати, страждання.

Виключне значення для культурного розвитку Європи ХVІІ ст. мала наукова революція ХVІ–ХVІІ ст., яка стала підґрунтям для формування нового світогляду. Основи новоєвропейської науки заклали видатні натурфілософи ХVІ ст. (Бруно, Телезіо, Парацельс, Кардано, Копернік), а потім важливий крок у цьому напрямку зробив Галілей, котрий почав використовувати експеримент та математику для опису отриманих результатів. В результаті виникло експериментально-математичне природознавство як новий спосіб пізнання природи та джерело культурних інновацій, що динамізували культуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]