Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР Діагностика.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
652.37 Кб
Скачать

Графік погашення кредиту, тис. Грн

Показники

2015 р.

2016 р.

2017 р.

Борг на початок року

1426,260

1109,732

698,247

Виплата основної суми

530,467

577,946

802,983

Накоплюваний % кредиту

213,939

166,460

104,737

Борг на кінець року

1109,732

698,247

0

Джерело: власні розрахунки.

Використовуючи кредит, підприємство при мінімальних виплатах переплатить 970,271 тис. грн, при максимальних – 620,393 тис. грн. Окупність проекту складе 3 і 1,5 роки відповідно. Отже, дана зерносушарка не тільки призведе до зміни стану підприємства, а саме виводу його з кризового збиткового періоду, але й принесе прибуток. Таким чином, для зростання економічної ефективності виробництва зернових культур в СТОВ «Надія ВП», необхідно провести комплекс відповідних заходів, таких як: взяття кредиту в банку та закупівля мобільної зерносушарки M275k.

Висновки та пропозиції

Обмеженість ресурсів, зростаючі потреби споживачів, конкурентне середовище – причини, які стимулюють сучасні підприємства шукати шляхи зростання економічної ефективності виробництва. В даному дослідженні ми визначили, що економічна ефективність є синонімом до слова «результативність» і показує, на скільки змінився кінцевий результат за мінусом витрат, які були понесені в результаті діяльності, та характеризується досягнутим економічним ефектом. В цілому, ефективність, залежно від сфери дослідження та досліджуваного показника, може виражати різні види ефективності та в будь якому випадку буде характеризуватися ефектом.

В економічній літературі кінцеві показники діяльності підприємства характеризують економічний ефект. В даній роботі нами було досліджено основні показники, що характеризують економічну ефективність, а саме: урожайність, рентабельність, продуктивність праці, прибуток, фондовіддача, землевіддача. Нами були розраховані дані показники для визначення їх впливу на досліджуваний об’єкт, був здійснений пошук резервів росту показників економічної ефективності виробництва зернових. Для поглибленого вивчення впливу відповідних факторів на економічну ефективність було використано кореляційно-регресійний та факторний аналізи, які дали змогу чітко окреслити залежності ефектів від їх складових показників. Дані типи досліджень дозволяють визначити тісноту зв’язків між факторами та їх вплив на кінцевий результат в числовому вираженні.

Проаналізувавши та узагальнивши процеси, які відбуваються на підприємстві, навчившись користуватись нормативними матеріалами, фінансовою звітністю, матеріалами бухгалтерського обліку, ми дійшли висновку, що протягом досліджуваного періоду (2012-2014 рр.) СТОВ «Надія ВП» займалось вирощуванням зернових, картоплі та свинарством (ВРХ вирощували лише у 2013 році). Прибутковим підприємство було лише у 2012 році: обсяг прибутку склав 140,5 тис. грн. На даний час відбувається поступове переоснащення: старе обладнання списують та закуповують нове, але у 2014 р. підприємство отримало збиток у розмірі 185,1 тис. грн.

Вивчивши особливості формування персоналу, можемо стверджувати, що трудовий потенціал на підприємстві за останні роки використовується більш ефективно, виробництво одиниці продукції на підприємстві потребує менш значних витрат робочого часу, що призводить до збільшення виробництва. Рівень продуктивності праці протягом досліджуваного періоду зріс на 21,8%. Аналіз фінансового стану СТОВ «Надія ВП» свідчить, що підприємство було рентабельним лише у 2012 році, але ліквідним воно було протягом п’яти років (2010-2014) і мало достатню кількість обігових коштів для погашення зобов'язань.

Провівши SWOT- і PEST- аналізи, нами були встановлені сильні та слабкі сторони підприємства, можливості та загрози зовнішнього середовища. Результати даного дослідження дозволили обґрунтувати економічну ефективність від впровадження та використання інноваційної діяльності в СТОВ «Надія ВП». Наявні кошти підприємства, недостатня інформованість, відсутність необхідної державної підтримки стримують господарство у використанні інновацій як резервів для зростання економічної ефективності. Проте пошук варіантів, які підприємство зможе втілити у життя, триває. Тенденцій у використанні інновацій підприємством ще немає, оскільки їх залучення та використання лише планують запровадити.

Аналізуючи діяльність конкурентного середовища, ми визначили, що крім аграрних холдингів, що функціонують в даному районі, основними конкурентами підприємства є ФГ «Браженське», ТОВ «Урожай Полісся», ПП «Черняхівське Полісся». Визначивши, на скільки підприємство є конкурентоспроможним, було визначено його місце на районному ринку.

Для зростання економічної ефективності зерновиробництва на підприємстві ми пропонуємо:

  1. збільшення урожайності шляхом використання сортового насіння;

  2. підвищення якості зернової продукції за рахунок використання установки для сушки зерна;

  3. зниження собівартості за рахунок використання альтернативного палива;

  4. збільшення рентабельності підприємства та вивід його зі збиткового становища за рахунок надання послуг з сушіння зерна іншим підприємствам району;

  5. використовуючи сучасні можливості Internet мережі, створити сайт підприємства, на якому розмістити інформацію про господарство, його товарну продукцію (для оптової реалізації) та послуги. Текст, фото, відеоматеріал мають зацікавити потенційних споживачів, змусити їх зробити покупку. До того ж можна зробити рекламу на тарі (пакетах та мішках, в яких реалізовують продукцію).

Економічна ефективність відіграє значну роль в діяльності підприємства, оскільки від того, на скільки ефективно досліджуваний об’єкт веде свою діяльність, залежить як конкурентна позиція на ринку, так і його прибуток, який є основною метою діяльності будь якого підприємства поряд з виживанням на конкурентному ринку. Одним із шляхів зростання економічної ефективності виробництва зернових культур є його інтенсифікація, яка може бути виражена у більш ефективному застосуванні наявних ресурсів, нових технологій, гібридів насіння, потужнішого обладнання тощо.