Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР Діагностика.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
652.37 Кб
Скачать

3.3. Проблеми зростання ефективності виробництва зернових

Основною метою економічної стратегії розвитку аграрного сектору України є підвищення матеріального рівня життя населення. Досягнення цієї мети вимагає насамперед вирішення продовольчої проблеми на основі підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. Ринок зернових в Україні характеризується швидкими темпами розвитку. Такі темпи передусім пов’язані зі зростаючими потребами населення, на які сільськогосподарські товаровиробники орієнтують свою діяльність. Тому основне завдання сільського господарства полягає в забезпеченні подальшого зростання і сталого розвитку виробництва для повнішого задоволення потреб населення в продуктах харчування і промисловості  в сировині. Тому для цього необхідним є зростання економічної ефективності зерновиробництва підприємств аграрного сектору економіки.

Підприємство працює в певному економічному середовищі, яке впливає на його діяльність. Досконалість податкової та амортизаційної систем, кредитна і фінансова політика держави, стабільність і прогресивність норм чинного законодавства, рівень регулювання цін у національній економіці, система ліцензування  ці та інші, незалежні від підприємства, чинники безперечно впливають на ефективність його діяльності. Це зумовлює виділення серед чинників підвищення ефективності діяльності групи неконтрольованих підприємством чинників. Удосконалення механізму економічного впливу на підприємства  основна функція держави на шляху підвищення ефективності роботи суб'єктів національної економіки.

Серед економічних проблем, що постають перед економікою України, на перший план наукового пошуку виходять питання підвищення ефективності діяльності підприємств. Зміст категорії ефективність складний та багатогранний, і не існує єдиного визначення цього поняття. Загалом ефективність – це категорія, що характеризує продуктивність будь яких затрат; це комплексне відображення кінцевих результатів використання засобів виробництва і трудових ресурсів.

Ефективність підприємства залежить, як відомо, від багатьох факторів: попиту на продукцію, що випускається, її конкурентоспроможності, технічного рівня виробництва, його відповідності сучасним вимогам, кваліфікації виробничого і управлінського персоналу тощо. В сучасних умовах підвищення ефективності підприємства є головним стратегічним напрямком розвитку всіх галузей економіки, об’єктивною необхідністю, викликаною вимогами економічних законів.

У своїй діяльності виробник сільськогосподарської продукції стикається з багатьма перешкодами та проблемами, які значно впливають на його характер виробництва та подальший розвиток. Дані групи факторів можуть мати як позитивний, так і негативний вплив. У нашому дослідженні ми виділили три основні групи факторів, які мають безпосередній вплив на досліджуване нами підприємство  СТОВ «Надія ВП». Оцінивши їх, ми зможемо визначити основні проблеми, з якими підприємство стикається у своїй виробничій діяльності.

Макросередовище, що оточує СТОВ «Надія ВП», є досить складним та характеризується значно більшою кількістю чинників. Цим чинникам властивий високий рівень варіантності, невизначеності та непередбачуваності можливих наслідків. До основних факторів макросередовища належать економічні, політико-правові, соціально-культурні, технологічні та екологічні. Розглядаючи ці фактори детальніше, можна назвати велику кількість чинників впливу. Приведемо конкретизовані приклади, які на нашу думку найбільше впливають на об’єкт (рис. 2.6). Так, до економічних факторів що впливають на досліджуваний об’єкт є: рівень та темпи інфляції, коливання курсу національної валюти відносно валют інших держав, умови одержання кредиту і процентна банківська ставка тощо.

Рис. 2.6. Фактори впливу на СТОВ «Надія ВП»

Джерело: власні дослідження.

Характеризуючи соціально-культурний фактор, можна виділити такі чинники, з якими підприємство стикається найчастіше: народжуваність; смертність; дохід; рівень та якість освіти; купівельні звички; відношення до праці; відношення до відпочинку; відношення до якості товарів і послуг; економія енергії; відношення до уряду; соціальна відповідальність; соціальний добробут. Політико-правовий фактор, характеризується різними чинниками законодавчого та державного характеру, які в свою чергу впливають на рівень можливостей та загроз підприємства. Держава може як дотувати підприємство за різними напрямками, надавати субсидії, так і виступати покупцем продукції. З іншої сторони, може встановлювати жорсткіші стандарти виробництва та податкову політику.

Вплив технологічного фактору як на СТОВ «Надія ВП», так і на галузь зерновиробництва в цілому, є надзвичайно серйозним, адже технологія – це рушій виробничого процесу. Нова технологія може скоротити тривалість життєвого циклу виробництва товару та підвищити його ефективність, шляхом зниження витрат. Нинішній стан розвитку підприємства характеризується складністю доступу до технологій, в зв’язку з браком фінансування. Власник підприємства  людина з сучасними поглядами  відвідує різні конференції та виставки інноваційної техніки та на основі існуючих інноваційних технологій та засобів, здебільшого власними силами, створює корисне для підприємства обладнання та засоби.

Природно-географічні фактори середовища підприємства характеризуються ґрунтово-кліматичними умовами, транспортними умовами, доступністю енергоносіїв та сировинних ресурсів для виробництва. До основних чинників, що характеризують екологічний фактор на підприємстві, можна віднести: обсяги викидів забруднюваних та отруйних речовин; обсяги, якість виробленої продукції та її безпечність; виснаження та забруднення наявного земельного ресурсу; технологія обробітку ґрунту та стан природного середовища, в якому знаходиться досліджуване підприємство. Сукупність всіх перерахованих факторів відіграють неоднакову роль та по різному можуть впливати на досліджуваний об’єкт: позитивно, негативно, або ж залишатися нейтральними.

Фактори, що характеризують мезосередовище підприємства, або проміжний рівень, за характером впливу на підприємство наступні: ринкове середовище, споживачі, конкуренти, постачальники та посередники. Ринкове середовище підприємства характеризується рівнем конкуренції в галузі зерновиробництва, який для підприємства є жорстким. Оскільки підприємство є малим за обсягами виробництва йому доводиться конкурувати з потужними агрохолдингами. Життєвий цикл товару знаходиться на стадії спаду. Щодо споживачів, то основними споживачами продукції підприємства є переробні підприємства та приватні домогосподарства. Аналізуючи конкурентів, то крім агрохолдингів можна виділити 3 основні конкурента на рівні району: ФГ «Браженське», ТОВ «Урожай Полісся», ПП «Черняхівське Полісся».

Підприємство СТОВ «Надія ВП» рідко користується послугами торгових посередників, але цей чинник не можна не враховувати, оскільки він також є важливим. Характеризуючи постачальників підприємства, можна сказати, що якість сировини, що постачається, буде впливати на кінцеву продукцію виробника. Постачальниками є організації, які забезпечують підприємство засобами обробки рослин. Досліджуваний об’єкт працює на базі Державного центру експертизи сортів рослин, який являється постачальником якісних та продуктивних сортів зернових культур.

Щоб оцінити економічну ефективність підприємства, проведемо кореляційно-регресійний аналіз, який дасть змогу визначити причинно-наслідкові зв’язки у внутрішньому мікросередовищі. Для цього виберемо основний показник, що характеризує економічну ефективність,  рента-бельність. Оцінимо вплив собівартості, продуктивності праці, урожайності та прибутку на рентабельність, визначимо тісноту зв’язку між ними.

Основна особливість регресійного аналізу: за його допомогою можна отримати конкретні відомості про те, яку форму і характер має залежність між досліджуваними змінними. Проаналізуємо зв'язок рентабельності як основного результативного показника економічної ефективності функціонування підприємства (y) і показники, що на нього впливають (х):

х1 – собівартість 1 ц зернвих, тис. грн;

х2 – продуктивність праці, тис. грн/ люд-год;

х3 – прибуток, тис. грн;

х4 – урожайність, ц/ га.

У якості залежної змінної (у) виступає показник, за яким оцінюють діяльність підприємства,  показник рентабельності. Він розраховується як відношення маси прибутку до собівартості продукції. Для побудови взаємопов’язаних факторів що впливають на залежну змінну, було використано дані з річної звітності підприємства СТОВ «Надія ВП» (табл. 2.28), а в якості програми для аналізу цих даних  пакет прикладних програм MS Excel з пакетом аналізу даних. Відповідні результати обрахунків представлені в додатку Г.

Таблиця 2.28