Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР Діагностика.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
652.37 Кб
Скачать

Розділ іv шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зернових в стов «надія вп»

4.1. Оптимізація прибутковості зерновиробництва у Черняхівському районі

Сучасний етап розвитку аграрного сектору України характеризується проблемністю пошуку напрямів ефективнішого використання наявних виробничих ресурсів сільського господарства. В останні роки загальною тенденцією, що заважає розвитку галузей сільського господарства, є випередження темпів збільшення матеріальних затрат в порівнянні з темпами підвищення виробництва продукції. Тому виникає необхідність дослідження, яке б показало, яким саме чином розподіляються ресурси підприємства СТОВ «Надія ВП».

Розв’язання проблеми раціонального використання ресурсів пов’язане з необхідністю прийняття оптимальних рішень в управлінні виробництвом. Це в свою чергу вимагає моделювання процесів виробництва, завдяки чому повніше й обґрунтованіше прогнозуються наслідки прийнятих рішень, здійснюється комплексне розв’язання економічних і соціальних проблем, які неминуче загострюються у перехідний період.

Економічна ефективність суб’єктів господарювання залежить від рівня забезпеченості підприємств земельними, матеріальними, трудовими, фінансовими ресурсами, їх раціональним співвідношенням та використанням у процесі господарської діяльності. Останнє можна досягти шляхом побудови оптимізаційної моделі на основі, по-перше, наявних обсягів виробничих ресурсів підприємства, по-друге, результатів оптимізації, по-третє, обрання найбільш ефективних видів господарської діяльності. Оптимальність (від лат. оptimus – найкращий) передбачає найкращий із можливих спосіб економічної поведінки, економічних дій. Оптимізація ресурсного потенціалу підприємства передбачає визначення необхідних обсягів наявних ресурсів та їх раціонального співвідношення у процесі господарської діяльності для отримання максимального результату у вигляді доходу [32].

На основі проведених нами досліджень підтверджено, що для зростання економічної ефективності виробництва зернових культур в СТОВ «Надія ВП» необхідний оптимальний розподіл ресурсів підприємства. Тому, для дослідження цього оптимального рівня ресурсів, складемо математичну модель, результатом виконання якої є оптимізація використання обмежених ресурсів підприємства. Результатом вирішення задачі буде пошук максимальної дохідності від реалізації продукції в умовах обмежених обсягів виробничих ресурсів.

Для того, щоб визначити, як змінився кінцевий результат  прибуток,  приведемо таблицю, що характеризує фактичні результати діяльності підприємства СТОВ «Надія ВП». В 2014 р. підприємство отримало збиток в розмірі 185,1 тис. грн. Для виробництва різних видів зернових культур підприємство в якості сировини для його виробництва витрачає: насіння та посадковий матеріал, мінеральні добрива, пальне та мастильні матеріали, оплату послуг сторонніх організацій, решту матеріальних витрат та прямі витрати на оплату праці, які є в обмеженій кількості. Визначимо план вирощування зернової продукції, при якому буде досягнута максимальний прибуток. Необхідні дані наведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1