Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР Діагностика.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
652.37 Кб
Скачать

110

Міністерство освіти і науки україни

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет економіки та менеджменту

Кафедра економіки підприємства

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

освітньо-кваліфікаційний рівень «Магістр»

на тему:

«ДІАГНОСТИКА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНОВИХ В СТОВ «НАДІЯ ВП» ЧЕРНЯХІВСЬКОГО РАЙОНУ»

Виконав: студент спеціальності

8.03050401 «Економіка підприємства»

заочної форми навчання

Андрушко Вадим Ростиславович

Керівник: к.е.н., доцент

____________________Кравчук Н. І.

Житомир – 2015

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..…3

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА…………...……6

    1. Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва…………………………………………………………..…….6

    2. Значення та особливості зерновиробництва в економіці країни....16

    3. Методика визначення економічної ефективності виробництва зерна………………………………………………………………………..22

РОЗДІЛ ІІ. ДІАГНОСТИКА ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА СТОВ «НАДІЯ ВП»……………………………………………………………………..33

2.1 Сучасні тенденції та проблеми функціонування підприємств зерновиробництва………………………………………………………………33

2.2. Галузевий конкурентний аналіз підприємства……………………46

2.3. Портфельний аналіз діяльності підприємства……………………49

РОЗДІЛ ІІІ. ДІАГНОСТИКА ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА СТОВ «НАДІЯ ВП»…...………………………………………………………………..59

3.1. Діагностика виробничого потенціалу підприємства………………59

3.2.Економічна ефективність виробництва зернових культур в СТОВ «Надія ВП»………………………………………………………………...65

3.2. Проблеми зростання ефективності виробництва зернових…..……69

РОЗДІЛ ІV. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНОВИХ В СТОВ «НАДІЯ ВП»……………...…..........76

4.1. Оптимізація прибутковості зерновиробництва у Черняхівському районі……………………………………………..……..…………………76

4.2. Організаційно-економічні та технологічні напрями підвищення економічної ефективності виробництва зернових культур на підприємстві…………………………………………………………...…..82

4.3. Підвищення якості зерна та вдосконалення напрямів його реалізації…………………………………………………………………..91

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ………………………………………...…….100

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………...……103

ДОДАТКИ………………………………………………………………………107

ВСТУП

Розвиток та вдосконалення технології вирощування зернових культур, що є складовою сільськогосподарського виробництва, є одним з основних завдань аграрного сектору України. Саме тому необхідно зважати на основні чинники, що призводять до зростання економічної ефективності виробництва зернових. Нині зерновиробництво стикнулось з рядом проблем, серед яких чинне місце посідає вимушене зменшення посівних площ, спричинене наявністю тимчасово окупованих територій та зон військового конфлікту. В таких умовах надзвичайно важливо досліджувати та застосовувати на практиці інтенсифікацію виробництва сільськогосподарської продукції в цілому, шукати шляхи зростання ефективності виробництва зерна зокрема.

Дослідженнями проблеми зростання економічної ефективності зернових займався ряд вітчизняних та зарубіжних науковців, серед яких: В. Г. Андрійчук, В. Л. Дикань, В. О. Зубенко, С. М. Концеба, В. В. Краснова, В. П. Курган, К. Р. Макконнелл, О. В. Маковоз, С. І. Михайлов, О. В. Пітик, П. Т. Саблук, Н. А. Сафронова, А. А. Сторожук, І. В. Токмакова, А. В. Шегда, О. В. Шраменко та інші, які в своїх працях описували значущість економічної ефективності, методику та шляхи її визначення та підвищення, а також основні способи досягнення її зростання.

Проте, незважаючи на цінність проведених досліджень для вітчизняної економічної науки, проблема зростання економічної ефективності виробництва зернових залишається не менш значущою та важливою проблемою, яка потребує системного обґрунтування теоретичних та практичних аспектів в умовах ринкової економіки. Це зумовило необхідність проведення окремого дослідження.

Метою курсової роботи є наукове обґрунтування напрямів і розробка прикладних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності виробництва зернових культур Черняхівського району Житомирської області.

Відповідно до мети в ході дослідження вирішувались такі завдання:

  • визначити економічну сутність і роль економічної ефективності;

  • вивчити основні чинники, що впливають на економічну ефективність;

  • здійснити діагностика зовнішнього середовища підприємства;

  • провести галузевий конкурентний аналіз;

  • діагностувати внутрішнє середовище підприємства, виявити, на основі результатів аналізу, його тенденції, визначити основні результативні показники економічної ефективності;

  • визначити основні фактори, що впливають на економічну ефективність виробництва зернових культур та дослідити їх вплив;

  • визначити основні напрями зростання економічної ефективності зерновиробництва;

  • визначити напрями підвищення економічної ефективності виробництва зернових культур на досліджуваному підприємстві;

  • визначити показники якості зерна та вдосконалення напрямів його реалізації на підприємстві.

Об’єктом курсової роботи є процес підвищення економічної ефективності: пошук резервів її зростання в СТОВ «Надія ВП» Черняхівського району Житомирської області. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних проблем зростання економічної ефективності в сільськогосподарських підприємствах.

Інформаційною базою дослідження є фінансова звітність досліджуваного підприємства СТОВ «Надія ВП», дані державного комітету статистики України, дані головного управління статистики в Житомирській області, різноманітна література та статті практичного та теоретичного характеру, що стосуються теми дослідження, та мережа Іnternet. В основу дослідження покладено діалектичний метод пізнання, системний підхід до вивчення економічних явищ, фундаментальні положення економічної теорії. В процесі дослідження використовувались такі основні методи та прийоми: абстрактно-логічний (для теоретичного узагальнення та визначення сутності досліджуваних понять, формування висновків і пропозицій); метод математичного моделювання; метод порівняння історичного та логічного; економіко-статистичні (узагальнення показників, визначення середніх і відносних величин – для оцінки стану та тенденцій розвитку сільського господарства в СТОВ «Надія ВП» Черняхівського району Житомирської області).

Курсова робота викладена на 108 сторінках комп’ютерного тексту. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, містить 48 таблиць, 9 рисунків, 4 додатки. Список літературних джерел включає 37 найменувань.

У вступній частині визначено актуальність дослідження, його мета та задачі, об’єкт, методологічна та інформаційна бази дослідження. В першому розділі розкрита суть та зміст економічної ефективності, показники, що її формують. В другому розділі здійснено діагностику зовнішнього середовища діяльності підприємства. В третьому розділі, на основі даних по підприємству – об’єкту дослідження, проаналізовано його господарську діяльність за 2010-2014 роки. В третій частині роботи обґрунтовані шляхи зростання економічної ефективності виробництва зернових культур в СТОВ «Надія ВП».