Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фо

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ «ІРПІНСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ»

Навчальний посібник

з дисципліни «Фінансовий облік» для студентів денної форми навчання спеціальності

5.03050901 «Бухгалтерський облік» ОКР «Молодший спеціаліст»

Укладач: викладач Талько Т.В.

Розглянуто на засіданні циклової комісії

облікових дисциплін.

Протокол № 1 від 28.08.2014 р.

Зміст

Вступ.

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку Тема 2. Облік грошових коштів Тема 3. Облік дебіторської заборгованості Тема 4. Облік виробничих запасів Тема 5. Облік готової продукції Тема 6. Облік праці та її оплати

Тема 7. Облік відрахувань на соціальне страхування Тема 8. Облік розрахунків з бюджетом Тема 9. Облік основних засобів Тема 10. Облік нематеріальних активів Тема 11. Облік інвестицій

Тема 12. Облік короткострокових зобов’язань Тема 13. Облік довгострокових зобов’язань Тема 14.Облік доходів і витрат підприємства

Тема 15.Облік фінансових результатів діяльності підприємства Тема 16. Облік власного капітал Тема 17.Облік забезпечення майбутніх витрат і платежів Тема 18.Облік витрат виробництва

Тема 19. Фінансова звітність підприємства

3

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку План

1.Загальна характеристика фінансового облік: предмет, методи та основні принципи.

2.Формування облікової політики підприємства.

3.Способи ведення бухгалтерського обліку на підприємствах України.

4.Завдання та функції бухгалтерії підприємства.

5. Нормативно-правове забезпечення бухгалтерського обліку.

1. Загальна характеристика фінансового обліку: предмет, методи та основні принципи

Система бухгалтерського обліку покликана забезпечити спостереження, вимірювання, реєстрацію фактів господарської діяльності. Під господарською діяльністю розуміється діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватися і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Суб’єктами господарської діяльності є фізичні (громадяни) та юридичні (підприємства, організації, установи) особи.

Для забезпечення користувачів інформацією про господарську діяльність слід безперервно вести бухгалтерський облік із дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання,

реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про господарську діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. У системі бухгалтерського обліку підлягають відображенню окремі господарські операції.

Бухгалтерський облік ґрунтується на первинному спостереженні господарських операцій. Для збереження та передачі результати таких спостережень фіксуються на матеріальних носіях інформації, які називаються первинними документами.

Бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться кожним підприємством.

План рахунків бухгалтерського обліку структурно складається з дев’яти класів. Класи бухгалтерських рахунків мають конкретне призначення і

4

забезпечують облік і накопичення економічної інформації для потреб зовнішніх та внутрішніх користувачів.

На підприємствах на підставі Плану рахунків може складатися власний робочий план рахунків.

Регулювання бухгалтерського обліку в Україні визначено Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996XIV від 16.07.1999 р. Цей Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно із законодавством України. Закон України № 996-XIV визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку й упорядкування бухгалтерської звітності в Україні. Закон регулює зміни в бухгалтерському обліку, що викликані змінами у відносинах власності в суспільстві. Цим Законом визначено основні принципи бухгалтерського обліку і звітності.

2. Формування облікової політики підприємства

Облікова політика – це сукупність принципів, методів, процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності. Визначення облікової політики означає вибір методів нарахування амортизації основних засобів, методів оцінювання запасів, методів розподілу накладних витрат тощо. Вибір вказаних вище методів можливий у випадку, коли П(С)БО надають таку можливість.

3. Способи ведення бухгалтерського обліку на підприємствах України

Під формою бухгалтерського обліку треба розуміти певну систему облікових реєстрів, порядку та способу реєстрації і узагальнення інформації в них.

Підприємства можуть застосовувати:

1.Ручну (меморіально-ордерну, журнально-ордерну, спрощену) форму організації обліку;

2.Автоматизовану форму обліку.

Кожне підприємство має власну організаційну структуру. Організаційна структура визначається наявністю підрозділів підприємства. Підрозділи, що очолюються керівниками, мають назву центрів відповідальності.

5

Для забезпечення ефективної системи бухгалтерського обліку підприємства самостійно затверджують правила документообороту, визначають права та обов’язки працівників щодо підписування документів.

4. Завдання та функції бухгалтерії підприємства Функції господарського обліку:

1.Інформаційна – відображає фактичний стан господарської діяльності;

2.Контрольна – забезпечує контроль за використання планових завдань, збереженням і раціональним використанням господарських засобів;

3.Управлінська – забезпечує економічною інформацією для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, активного впливу на підвищення ефективності господарської діяльності.

Основними завданнями господарського обліку є:

Здійснення неперервного, суцільного, взаємопов’язаного й документального спостереження за економічними процесами та явищами на підприємстві;

Забезпечення внутрішніх і зовнішніх користувачів достовірною, повною і своєчасною інформацією про господарські процеси і явища, що здійснювалися на підприємстві, про наявність і стан господарських засобів та джерел їх утворення;

Формування інформаційної бази для планування , стимулювання, організації, регулювання, аналізу і контролю господарської діяльності підприємства.

Облік є обов’язковим для всіх підприємств, оскільки фінансова, податкова , статистична та інші види звітності, які використовують грошовий вимірник, групуються на даних бухгалтерського обліку.

5. Нормативно правове забезпечення бухгалтерського обліку

Державне регулювання бухгалтерського обліку і фінансової звітності в Україні здійснюється з метою:

створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів;

удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

6

У сферах бухгалтерського обліку та фінансової звітності державну політику реалізують: Міністерство фінансів України, Національний банк України, Державне казначейство України, міністерства і відомства.

Національне Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку – це нормативний документ, затверджений Міністерством фінансів України, який визначає принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності щодо окремих об’єктів, що не суперечать міжнародним стандартам бухгалтерського обліку (МСБО).

Рекомендована література : 1, 2, 36, 38, 49, 53, 55

Основні терміни та поняття

Господарська операція – це дія або подія, яка спричинює зміни в структурі активів, зобов’язань та власному капіталі підприємства. Господарська операція призводить до змін у фінансовому стані підприємства.

Первинний документ – це письмовий документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує факт її здійснення.

Обліковий реєстр – це письмовий документ, який містить накопичені та згруповані за певними однорідними ознаками дані первинних документів. На підставі даних облікових реєстрів складається бухгалтерська звітність.

Бухгалтерська звітність – це звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб користувачів. Форми і зміст бухгалтерської звітності залежать від потреб її користувачів.

Фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

План рахунків бухгалтерського обліку – це перелік бухгалтерських рахунків і схем реєстрації та групування на рахунках фактів господарськофінансової діяльності (господарських операцій) способом подвійного запису.

Обачність (завбачливість) – використання методів оцінювання, що не дають можливості занизити оцінку зобов’язань та витрат і завищити оцінку прибутків і активів підприємства. Застосовувані в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності підприємства методи оцінювання повинні запобігати заниженню оцінки зобов’язань і витрат і завищенню оцінки активів і прибутків.

Повне висвітлення – фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій і подій, що спроможні вплинути на рішення, прийняті на їхній основі.

Автономність – кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена (відособлена) від його власника (власників). Особисте майно і

7

зобов’язання власників не повинні відображатися в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності підприємства.

Послідовність – постійне (із року в рік) використання обраної облікової політики, зміна якої може обґрунтовано проводитися тільки на підставі національних облікових стандартів з обов’язковим розкриттям у звітності з поясненням.

Безперервність – оцінювання активів і зобов’язань підприємства здійснюється виходячи з принципу, що його діяльність продовжуватиметься й далі.

Нарахування і відповідності доходів і витрат – для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, здійсненими для одержання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності в момент їхнього виникнення, незалежно від дати отримання і виплати грошових коштів.

Превалювання (перевага, пріоритет) сутності над формою – операції враховуються за їхньою суттю незалежно від юридичної форми.

Історична (фактична) собівартість – пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи з витрат на їх виробництво і придбання.

Єдиний грошовий вимірник – вимірювання і узагальнення всіх господарських операцій підприємства в його фінансовій звітності здійснюється в єдиній грошовій одиниці, тобто в національній валюті України.

Періодичність – можливість розподілу діяльності підприємства на періоди з метою упорядкування фінансової звітності.

Контрольні питання

1.Дайте визначення термінів «бухгалтерський облік», «фінансовий облік».

2.Назвіть методи ведення бухгалтерського обліку.

3.Назвіть основні принципи ведення бухгалтерського обліку.

4.Як формується облікова політика підприємства?

5.Які способи ведення бухгалтерського обліку ви знаєте?

6.Назвіть функції та завдання бухгалтерського обліку.

7.Державне регулювання бухгалтерського обліку.

Практичні завдання

Складання балансу підприємства, оборотної відомості та Головної книги.

8

Найменування рахунків

Сума, грн.

рахунка

 

 

10

Основні засоби

1000

40

Статутний капітал

1060

131

Знос основних засобів

200

43

Резервний капітал

1500

301

Каса

250

104

Машини та обладнання

200

601

Короткострокові кредити банків у національній валюті

100

 

 

 

47

Забезпечення майбутніх витрат та платежів

2100

 

 

 

441

Прибуток нерозподілений

400

 

 

 

311

Поточні рахунки в національній валюті

3150

 

 

 

22

Малоцінні та швидкозношувані предмети

300

 

 

 

501

Довгострокові кредити банків у національній валюті

2000

 

 

 

26

Готова продукція

400

 

 

 

312

Поточні рахунки в іноземній валюті

800

 

 

 

641

Розрахунки за податками і платежами

80

 

 

 

631

Розрахунки з вітчизняними постачальниками

200

 

 

 

132

Знос інших необоротних матеріальних активів

10

 

 

 

201

Сировина і матеріали

300

 

 

 

652

За соціальним страхуванням

50

 

 

 

203

Паливо

100

 

 

 

661

Розрахунки за заробітною платою

100

 

 

 

207

Запасні частини

200

 

 

 

681

Розрахунки за авансами одержаними

100

 

 

 

23

Виробництво

3000

 

 

 

505

Інші довгострокові позики в національній валюті

1000

 

 

 

39

Витрати майбутніх періодів

500

 

 

 

685

Розрахунки з іншими кредиторами

3000

 

 

 

377

Розрахунки з іншими дебіторами

1700

 

 

 

 

9

 

2. Господарські операції:

Зміст операції

Сума,

грн.

 

 

1.

З поточного рахунка до каси надійшли витрати на відрядження

1500

2.

Матеріали передано в основне виробництво

200

3.

Надійшла заборгованість від дебітора

1700

4.

Видано з каси Іванову І.І. на відрядження

500

5.

Надійшов на поточний рахунок від покупців виторг від реалізації

200

 

продукції

 

6.

Оприбутковано пакувальні матеріали, що надійшли від

200

 

постачальника

 

7.

Оприбутковано за первісною вартістю основні засоби, що

1000

 

надійшли

 

8.

Нараховано суму зносу на виробничі основні засоби

150

9.

Надійшло паливо на склад від постачальників

120

10.

Надійшли запасні частини на склад

80

11.

Оприбутковано готову продукцію, випущену основними цехами

200

12.

Відвантажено готову продукцію покупцю

200

13.

Перераховано на поточний рахунок постачальникам за

400

 

матеріали, паливо, запчастини

 

Тести для самоконтролю

1. Чим відрізняється річний баланс новоствореного підприємства від давно діючого?

1)формою;

2)наявністю сальдо на початок періоду;

3)наявність сальдо лише на кінець періоду.

2.Основоположне бухгалтерське рівняння це?

1) Активи = капітал - зобов`язання;

2) Активи = капітал + зобов`язання ;

3) Активи = пасиви.

3.Базова теорія бухгалтерського обліку – це:

1) Маржиналізм;

2) Теорія подвійного запису;

3) Закон єдності та боротьби протилежності.

4.Квартальні бухгалтерські звіти повинні зберігатися у підприємств:

1) постійно;

2) 3 роки;

3) 5 років;

4) 10 років.

10

5. Що таке інвентаризація?

1)співставлення облікових даних з фактичною наявністю засобів;

2)перевірка наявності засобів з метою виявлення розкрадання;

3)перевірка наявності і стану матеріальних цінностей, грошових коштів, розрахунків, джерел створення засобів і виявлення відповідності облікових записів.

6. Що необхідно зробити, якщо при інвентаризації виявлено нестачу в межах природного убутку?

1)віднести на винних осіб;

2)списати на витрати виробництва;

3)списати за рахунок власних коштів;

4)інший варіант відповіді.

7.Як розподіляють інвентаризації за обсягом охоплення об`єктів ?

1) повні і часткові;

2) планові і фактичні;

3) планові і несподівані;

4) інший розподіл.

8.Як визначити сальдо кінцеве на пасивному рахунку?

1)як різницю між оборотами за дебетом і кредитом рахунку;

2)дебетове сальдо на початок періоду плюс обороти за кредитом мінус обороти за дебетом рахунку;

3)початкове сальдо за кредитом плюс обороти за кредитом мінус обороти за дебетом рахунку.

9. Як визначається кінцеве сальдо по активному рахунку?

1)дебетове сальдо на початок періоду плюс обороти за кредитом мінус обороти за дебетом рахунку;

2)початкове сальдо за дебетом плюс обороти за дебетом мінус обороти за кредитом;

3)обороти за дебетом плюс початкове сальдо за дебетом мінус обороти за кредитом контррахунку.

10. Яка назва II-го розділу пасиву балансу?

1)оборотні активи;

2)розрахунки та інші пасиви;

3)забезпечення наступних витрат і платежів;

4)джерела власних і прирівняних до них коштів.

11. Що входить до I розділу пасиву?

1)короткострокові кредити;

2)зобов`язання за отриманими та неоплаченими товарами;

3)довгострокові фінансові інвестиції;

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]