Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фо

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

2)елементами;

3)центрами виникнення;

4)центрами відповідальності.

7.Схема обліку витрат за функціональною ознакою зумовлює використання рахунків:

1) класу 8;

2) класу 9;

3) класів 8 та 9:

4) немає правильної відповіді.

8.Розгорнута схема обліку витрат зумовлює використання рахунків:

1)класу 8:

2)класу 9;

3)класів 8 та 9;

4)немає правильної відповіді.

9.Схема обліку витрат за функціональною ознакою зумовлює використання рахунків:

1) класу 8;

2) класу 9;

3) класів 8 та 9:

4) немає правильної відповіді.

10.Розгорнута схема обліку витрат зумовлює використання рахунків:

1)класу 8:

2)класу 9;

3)класів 8 та 9;

4)немає правильної відповіді.

11. Бухгалтерський запис Д-т 93 К-т 685 означає операцію:

1)відображення суми витрат на рекламу;

2)відображення суми орендної плати за приміщення офісу;

3)оплата послуг;

4)нарахування заробітної плати працівникам відділу збуту.

12. Бухгалтерський запис Д-т 92-К-т 131 означає операцію:

1)відображення суми витрат на амортизацію основних виробничих засобів;

2)відображення суми амортизації нематеріальних активів;

3)оплата послуг за ремонт основних засобів;

4)нарахування заробітної плати працівникам відділу транспорту.

13. Бухгалтерський запис Д-т 23- К-т 91 означає операцію:

1)списання на собівартість виготовлення продукції суми розподілених загальновиробничих витрат;

142

2)відображення суми орендної плати за приміщення складу;

3)нарахування пені;

4)списання на фінансовий результат суми розподілених загальновиробничих витрат.

14. Бухгалтерський запис Д-т 944-К-т 38 означає операцію:

1)нарахування резерву сумнівних боргів на дебіторську заборгованість за реалізовані товари, роботи, послуги;

2)нарахування резерву сумнівних боргів на кредиторську заборгованість за реалізовані товари, роботи, послуги;

3)списання нестачі запасів;

4)списання на фінансовий результат суми безнадійних боргів.

15.Бухгалтерський запис Д-т 96-К-т 141 означає операцію:

1)відображення збитків від інвестицій;

2)нарахування пені;

3)списання нестачі запасів;

4)оплата послуг за ремонт транспортних засобів.

Тема 10. Облік доходів і фінансових результатів діяльності підприємства План

1.Основні вимоги до визнання, складу та оцінки доходів. П(С)БО№ 15 "Дохід". Класифікація доходу підприємства.

2.Облік доходів від звичайної діяльності.

3.Облік доходів від реалізації та собівартості реалізованої продукції. Первинна документація з реалізації продукції, робіт та послуг.

4.Облік витрат на збут.

5. Облік доходів і витрат від іншої операційної діяльності. Облік доходів і витрат від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції. Облік адміністративних витрат та витрат на збут.

6.Облік доходів і витрат від участі в капіталі, інших доходів та витрат звичайної діяльності.

7.Облік надзвичайних доходів і витрат.

8.Облік податку на прибуток.

9.Організація синтетичного та аналітичного обліку процесу реалізації.

10.Поняття фінансових результатів і порядок їх формування.

11.Облік фінансових результатів.

12.Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків).

13.Порядок відображення фінансових результатів у фінансовій звітності.

143

1. Основні вимоги до визнання, складу та оцінки доходів. П(С)БО№ 15 "Дохід"

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначені П(С)БО 15 «Дохід», згідно з яким дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:

а) сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів; б) сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим

аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо; в) сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

г) сума авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг); д) сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це

передбачено іншим договором; е) надходження, що належать іншим особам.

Визнані доходи від звичайної діяльності класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами:

а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); б) інші операційні доходи; в) фінансові доходи; г) інші доходи.

144

Класифікація доходів

Рахунок №70 «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг)»

- відноситься загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків(податку на додану вартість, акцизного збору тощо). Чистий дохід(виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу(виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок.

Рахунок №71 «Інший операційний дохід» - відносяться суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів(крім фінансових інвестицій).

Рахунок №72 «Дохід від участі в капіталі», Рахунок №73 «Інші фінансові доходи» - відносяться дивіденди,

відсотки та інші доходи, одержані від фінансових операцій, дохід від інвестицій в асоційовані підприємства, дохід від спільної діяльності, від інвестицій у дочірні підприємства, дохід від отриманих фінансових операцій, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності (крім доходів, отриманих за методом участі в капіталі).

Рахунок №74 «Інші доходи» - відносяться доходи, одержані від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, не операційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності (тобто будь-якої основної діяльності підприємства, а також операцій, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення).

Рахунок №75 «Надзвичайні доходи» - відносяться невідшкодовані втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

145

2. Облік доходів від звичайної діяльності

Під звичайною діяльністю розуміють будь-яку діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують або виникають внаслідок здійснення такої діяльності. Прикладом звичайної діяльності буде виробництво та реалізація продукції, розрахунки з постачальниками та замовниками, працівниками, податковими органами, банківськими установами тощо.

До звичайної діяльності підприємства належать також курсові різниці, списання знецінених запасів, переоцінка короткотермінових інвестицій, економічні санкції за господарськими договорами, за порушення податкового законодавства, тобто операції, які супроводжують звичайну діяльність підприємства.

3. Облік доходів від реалізації та собівартості реалізованої продукції. Первинна документація з реалізації продукції, робіт та послуг

Залежно від каналів і способів реалізації та видів продукції використовують різні первинні документи для оформлення операцій.

Відпуск матеріальних цінностей на сторону підприємствам і організаціям проводять за накладними, товарно-транспортними накладними (ТТН). ТТН є підставою для списання матеріалів у продавця і оприбуткування їх у покупця.

ТТН виписує продавець у чотирьох примірниках: перший з підписом водія залишається у пункті відправки; другий, третій і четвертий, завірені підписом та печаткою вантажовідправника, вручаються водію-експедитору. Він доставляє вантаж за призначенням, здає його одержувачу і залишає йому другий примірник ТТН. Третій і четвертий примірники ТТН з відміткою про приймання вантажу повертаються продавцю, з яких третій примірник здають у пункт відправлення продукції або в бухгалтерію, а четвертий - передають водієві для підтвердження обсягу перевезень вантажів і підрахунку оплати праці за виконану роботу. Цей примірник ТТН водій здає разом з подорожнім листом.

ТТН є бланками суворої звітності, а тому ведуть їх відповідний облік наявності та використання як бланків суворої звітності.

При реалізації продукції окремим працівникам та різним фізичним особам зі складів за готівку використовують накладні та прибуткові касові ордери (форма № КО-1).

При продажу продукції, здачі виконаних робіт і послуг продавець виписує податкову накладну для відображення податку на додану вартість.

Доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також знижки, надані покупцям, та інші вирахування з доходу обліковують на рахунку 70 «Доходи від реалізації».

146

Рахунок 70 має чотири субрахунки.

За кредитом субрахунків 701-703 відображається одержання доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інші); суми, які отримані підприємством на користь комітента, принципала; повернені перестраховками частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій); результат зміни резервів незароблених премій (у страхових організаціях); списання у порядку закриття на рахунок «Фінансові результати».

На дебеті субрахунка №704 «Вирахування з доходу» відображаються суми надходжень за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів; сума наданих після дати реалізації знижок покупцям; вартість поверненої покупцем продукції та товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходів. На кредиті субрахунка №704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок №79 «Фінансові результати».

Продукція вважається проданою з того часу, коли право на її власність перейшло від продавця до покупця. Оплата за реалізовану продукцію може здійснюватися у момент передачі покупцю, після відвантаження продукції (наступна оплата) або до відвантаження продукції (попередня оплата).

Облік реалізації готової продукції (робіт, послуг). Рахунок № 90

Реалізованою продукцією (роботами, послугами) вважається продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зазначеної в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах, або продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зарахована як платіж на рахунки підприємства в установах банків.

Для відображення собівартості реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, страхових витрат введено активний рахунок №90 «Собівартість реалізації».

Облік реалізації готової продукції і товарів

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

 

 

 

 

дебет

кредит

Списано на реалізацію готову продукцію і товари

90

21 , 26, 27, 28

Нараховано за продані цінності

36

70

 

 

 

Відображено податок на додану вартість

70

64

 

 

 

Надійшла на поточний рахунок оплата за продані цінності

31

36

 

 

 

Списано на фінансові результати:

 

 

- собівартість реалізації

79

90

- виручка від реалізації

70

79

147

 

 

4. Облік витрат на збут

Облік витрат, пов’язаних зі збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів, робіт, послуг, ведеться на рахунку 93 «Витрати на збут». Рахунок 93 є активним, витратним, призначеним для обліку господарських процесів.

По дебету рахунку відображається сума визнаних витрат на збут (витрати пакувальних матеріалів, транспортування продукції, товарів за умовами договору, витрати на маркетинг та рекламу, оплату праці та комісійні продавцям, торговим агентам, працівникам відділу збуту, амортизацію, ремонт та утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, що використовуються для забезпечення збуту продукції, товарів, робіт і послуг), по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облік витрат на збут ведеться у відомостях в розрізі статей витрат та за економічними елементами. При організації обліку за центрами витрат відповідні регістри ведуть у розрізі складів і служб, пов’язаних зі збутом готової продукції.

Первинними документами при відображенні накопичення витрат на збут є накладна, рахунок, ВКО, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання витрат на збут на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Кореспонденція рахунків з обліку витрат на збут

 

Кореспондуючі

з/п

Зміст господарської операції

рахунки

 

 

Дебет

Кредит

1

Нараховано амортизацію торгівельного обладнання

93

13

2

Списано пакувальні матеріали

93

20

3

Передано в експлуатацію МШП для потреб по збуту

93

22

4

Включено у витрати на збут вартість готової продукції,

93

26

 

використаної для потреб по реалізації

 

 

5

Оплачені готівкою витрати на збут

93

301

6

Відображено витрати на службові відрядження працівників

93

372

 

збуту

 

 

7

Списана на витрати на збут звітного періоду відповідна частина

93

39

 

витрат майбутніх періодів

 

 

8

Створено резерв для покриття витрат з можливого майбутнього

93

473

 

гарантійного ремонту

 

 

9

Отримані маркетингові послуги

93

631

10

Нараховано заробітну плату продавцям та проведені

93

661,651,

 

відрахування на соціальні заходи від зарплати згідно з чинним

 

652,653

 

законодавством

 

 

11

Акцептовано рахунок рекламного агентства за рекламу

93

685

 

продукції призначеної для реалізації; прийняті до оплати

 

 

 

платіжні документи різних підприємств за послуги, надані при

 

 

 

реалізації продукції

 

 

12

Списано суми витрат за елементами на збут (для підприємств,

93

80,81,

 

що застосовують рахунки Класу 8)

 

82,83,84

13

Списано витрати на збут на фінансові результати

791

93

 

148

 

 

5. Облік доходів і витрат від іншої операційної діяльності. Облік адміністративних витрат

На рахунку 71 «Інший операційний дохід» обліковують доходи від операційної діяльності підприємства, крім доходу від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

До інших операційних доходів відносять: доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій); доходи від операційної оренди активів; доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті; суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення; доходи від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув термін позовної давності; відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні); суми одержаних грантів та субсидій; інші доходи від операційної діяльності.

За кредитом рахунку 71 «Інший операційний дохід» відображається одержання доходу, за дебетом – суми непрямих податків та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 71 має дев'ять субрахунків:

Зміст господарських операцій

Кореспонденція

рахунків

 

 

 

 

 

дебет

кредит

На поточний рахунок одержано виручку від реалізації іноземної

 

 

валюти

31

711

Відображено дохід від реалізації виробничих запасів та інших

30,31, 36, 37

712

оборотних активів

 

 

Одержано дохід від операційної оренди активів

30,31, 37

713

 

 

 

Відображено дохід від одержаних штрафів, пені, неустойки

36,37

715

Відображено дохід за відшкодування раніше списаних активів

30,31,37

716

Відображено дохід від списання кредиторської заборгованості

50,51,60,62,

717

 

63,64,68

 

Відображено доходи за результатами проведених інвентаризації

20,21,22,26,

719

(оприбутковано виявлені лишки активів)

28,30

 

 

 

 

Відображено податки та платежі, пов'язані з одержанням іншого

71

64

операційного доходу.

 

 

Списано на фінансові результати інший операційний дохід

71

791

 

 

 

Облік інших операційних витрат

Для обліку інших витрат операційної діяльності використовують рахунок 94 «Інші витрати операційної діяльності». Рахунок 94 є активним, витратним, призначений для обліку господарських процесів. На рахунку 94 ведеться облік

149

витрат операційної діяльності підприємства, крім витрат, які відображаються на рахунках 90 «Собівартість реалізації», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

По дебету рахунку відображається сума визнаних витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Первинними документами при відображенні накопичення інших витрат операційної діяльності є накладна, акт про оцінку, інвентаризаційний опис, порівняльна відомість, розрахунок бухгалтерії тощо.

Списання інших витрат операційної діяльності на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Кореспонденція рахунків з обліку інших операційних витрат

 

Кореспондуючі

Зміст господарської операції

рахунки

з/п

 

Дебет

Кредит

 

 

1

Списано недостачу основних засобів за залишковою вартістю

94

10

2

Нарахований знос основних засобів та нематеріальних активів,

94

13

 

що використовуються для виконання досліджень та розробок

 

 

 

житлово-комунального господарства і об’єктів соціально-

 

 

 

культурного призначення

 

 

3

Відпущено зі складу виробничі запаси на утримання об’єктів

94

20

 

житлово-комунального господарства і соціально-культурного

 

 

 

призначення

 

 

4

Відображено собівартість реалізованих запасів

94

20

5

Відпущено зі складу МШП для виконання досліджень та

94

22

 

розробок

 

 

6

Здійснено безоплатну передачу

 

 

 

- балансова вартість переданих запасів

94

20

 

- сума ПДВ

 

64

7

Списано суму уцінки товарів до чистої вартості їх реалізації

94

28

8

Списано недостачу готової продукції

947

26

9

Здійснено коригування податкового кредиту з ПДВ при

94

64

 

віднесенні недостач на витрати звітного періоду

 

 

10

Сплачено штрафи в бюджет

948

311

11

Відображено вартість реалізованої іноземної валюти на дату її

942

33

 

реалізації

 

 

12

Відображено втрати від операційних курсових різниць (від змін

945

30,33,36,

 

курсу валюти за операціями, пов’язаними з операційною

 

63,68

 

діяльністю)

 

 

13

Створено резерв сумнівних боргів

944

38

14

Нараховано заробітну плату працівникам житлово-комунального

949

66,65

 

господарства та проведені відрахування на соціальні заходи

 

 

15

Нараховано матеріальну допомогу працівнику підприємства

949

66

16

Віднесено на витрати визнані економічні санкції

948

63,64

17

Списано суми витрат за елементами на інші витрати операційної

94

80,81,

 

діяльності (для підприємств, що застосовують рахунки Класу 8)

 

82,83,84

18

Списано інші витрати операційної діяльності на фінансові

791

94

 

результати

 

 

 

150

 

 

Облік адміністративних витрат Адміністративними є витрати, пов’язані із обслуговуванням

виробництва і управлінням ним в масштабі всього підприємства. Рахунок 92 є активним, витратним, призначений для обліку господарських процесів.

По дебету рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображається сума визнаних адміністративних витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облік адміністративних витрат ведеться за статтями витрат або в розрізі елементів витрат.

Первинними документами при відображенні накопичення адміністративних витрат є накладна, рахунок, авансовий звіт, ВКО, розрахунок бухгалтерії адміністративних витрат на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Кореспонденція рахунків з обліку адміністративних витрат

 

Кореспондуючі

з/п

Зміст господарської операції

рахунки

 

 

Дебет

Кредит

1

Нарахований знос основних засобів та нематеріальних активів

92

13

 

загальновиробничого призначення

 

 

2

Списано виробничі запаси на загальногосподарські потреби

92

20

3

Передано в експлуатацію МШП загальногосподарського

92

22

 

призначення

 

 

4

Включено до складу адміністративних витрат вартість готової

92

26

 

продукції, що використана для загальногосподарських потреб

 

 

5

Включено до складу адміністративних витрат вартість товарів,

92

28

 

що використані для загальногосподарських потреб

 

 

6

Оплачені готівкою загальногосподарські витрати

92

301

7

Списано на загальногосподарські витрати суму незадоволеної

92

374

 

претензії

 

 

8

Відображено витрати на службові відрядження управлінського

92

372

 

персоналу

 

 

9

Списана на загальногосподарські витрати звітного періоду

92

39

 

відповідна частина витрат майбутніх періодів

 

 

10

Отримано юридичні послуги по оцінці майна

92

631

11

Нараховано фінансові санкції за результатами перевірки

92

64

 

податковими органами

 

 

12

Нараховано заробітну плату адміністративному апарату та

92

66,65

 

проведені відрахування на соціальні заходи від зарплати згідно

 

 

 

з чинним законодавством

 

 

13

Нараховано орендну плату, комунальні послуги, ремонт,

92

685

 

здійснений сторонніми організаціями, послуги зв’язку,

 

 

 

охорони, аудиторські, юридичні, консультаційні послуги

 

 

14

Списано суми витрат за елементами на адміністративні

92

80,81,

 

витрати (для підприємств, що застосовують рахунки Класу 8)

 

82,83,84

15

Списано адміністративні витрати на фінансові результати

791

92

 

151

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]