Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фо

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та індексацію зносу необоротних активів, що підлягають амортизації, передбачено пасивний контрактивний рахунок 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». За кредитом рахунку 13 відображається нарахування амортизації необоротних активів, а за дебетом – її зменшення. Узагальнення інформації про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», відображається на субрахунку 131 «Знос основних засобів», а узагальнення інформації про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи», здійснюється на субрахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів». Аналітичний облік за рахунком 13 ведеться, відповідно, за видами основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

 

 

Кореспонденція

Зміст господарських операцій

рахунку

 

з/п

 

Дебет

 

Кредит

1

Нараховано амортизацію виробничих ОЗ

23

 

131

 

 

 

 

 

2

Нараховано амортизацію ОЗ

91

 

131

 

загальновиробничого призначення

 

 

 

3

Нараховано амортизацію адміністративних ОЗ

92

 

131

4

Нараховано амортизацію ОЗ, що

93

 

131

 

використовуються у збутовому відділі

 

 

 

5

Нараховано амортизацію ОЗ, що

94

 

131

 

використовуються в іншій діяльності

 

 

 

6

Нараховано амортизацію на ОЗ, що

23,91,92, 93,94

 

131

 

отримано безоплатно

424

 

745

9. Облік ремонту основних засобів. Облік основних засобів в оренді

Ремонти поділяють на поточні і капітальні. При капітальному ремонті машин, як правило, розбирають агрегати, замінюють зношені конструкції, вузли, деталі. Капітальний ремонт відновлює вартість основних засобів, їх потужність та експлуатаційні властивості.

По будівлях, спорудах, передавальному устаткуванню ремонт вважається капітальним, якщо замінюють зношені конструкції і деталі міцнішими і економічнішими, що поліпшить експлуатаційні якості відремонтованих об’єктів.

Ремонт основних засобів здійснюється підрядним або господарським способом. Аналітичний облік ведуть по будівлях і спорудах у розрізі об’єктів, які підлягають ремонту, а по автомобілях – по групах основних засобів.

При здаванні машини в ремонт складають відомість дефектів на ремонт машини, в якій зазначають вид ремонту, виявлені несправності, встановлюють

82

потребу в запасних частинах та інших матеріалах для виконання ремонту та визначають його вартість. У ремонтній майстерні ведуть журнал обліку витрат за їх видами та в розрізі машин.

Якщо ремонт виконують підрядним способом, то витрати на його виконання обліковує підрядник, а замовник відображає лише загальну вартість цього ремонту згідно з оплаченими сумами.

Оренда – це засноване на договорі термінове платне користування майном, необхідним орендарю для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Суб'єкт, який взяв майно в оренду, називається орендарем, а той, хто надав це майно, – орендодавець. Взаємовідносини орендаря з орендодавцем визначаються в договорі оренди. Угода про передачу орендарем орендованого ним об'єкта в оренду третій особі називається суборенда.

Орендна ставка відсотка – ставка відсотка, за якою теперішня вартість суми мінімальних орендних платежів та негарантованої ліквідаційної вартості дорівнює справедливій вартості об'єкта фінансової оренди на початок строку оренди.

Початок терміну оренди – дата, яка настає раніше: дата підписання орендної угоди або дата прийняття сторонами зобов'язань щодо основних положень угоди про оренду.

Ставка відсотка на можливі позики орендаря – ставка відсотка, яку мав би сплачувати орендар за подібну оренду або (якщо цей показник визначити неможливо) ставка відсотка за позиками для придбання подібного активу (на той самий термін та з подібною гарантією) на початку терміну оренди.

Фінансова оренда – оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та володіння активом.

Основні засоби, передані в операційну оренду, залишаються на балансі орендодавця і обліковуються на рахунку 10 «Основні засоби» з виділенням у регістрах аналітичного обліку у відокремлену групу, де зазначається, що ці об'єкти передані в операційну оренду.

Орендар орендовані об'єкти обліковує на позабалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи». У нього має бути копія інвентарної картки або виписка з інвентарної книги, що додається орендодавцем до акта приймання-передачі орендованих об'єктів.

10. П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів». Облік придбання, виготовлення необоротних активів

П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів» визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зменшення

83

корисності активів та її закриття у фінансовій звітності підприємства незалежно від форми власності. При практичному застосуванні П(с)БО 28 терміни, що використовуються в бухгалтерському обліку, мають таке визначення:

Вигоди від відновлення корисності – величина, на яку сума очікуваного відшкодування активу перевищує його балансову (залишкову) вартість.

Витрати від зменшення корисності – сума, на яку балансова

(залишкову) вартість активу перевищує суму його очікуваного відшкодування.

Група активів, яка генерує грошові потоки, – мінімальна група активів,

використання якої приводить до збільшення грошових коштів окремо від інших активів.

Сума очікуваного відшкодування активу – найбільша з двох оцінок:

чиста вартість реалізації активу або теперішня вартість майбутніх чистих грошових надходжень від активу.

Чиста вартість реалізації активу – справедлива вартість активу за вирахуванням очікуваних витрат на його реалізацію.

У П(С)БО 7 не встановлено спеціальних правил оцінювання виготовлених (створених) підприємством об’єктів основних засобів. За змістом п. 8 П(С)БО 7, такі об’єкти оцінюються за фактичною собівартістю їхнього виготовлення, монтажу, налагодження, будівництва.

Підприємства можуть виготовляти (будувати) основні засоби власними силами, так званим господарським способом або із залучення підрядної організації – підрядним способом.

До складу витрат підприємства з виготовлення (будівництва) основних засобів, як правило, належать:

-витрати з придбання будматеріалів та інших матеріалів, необхідних для виготовлення (спорудження) основних засобів;

-витрати на заробітну плату (з відповідними нарахуваннями) працівників, зайнятих у будівництві (спорудженні) об’єктів основних засобів;

-оплата послуг підрядників, задіяних для будівництва (спорудження) об’єкта основних засобів.

11. Визнання, визначення та завдання обліку нематеріальних активів, їх класифікація. П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»

П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» визначено, що нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відокремлений від підприємства) та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для

84

виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Монетарними активами є гроші, а також інші активи, які мають бути отримані у визначеній сумі грошей. Всі інші активи немонетарні – запаси, меблі, станки, але вони не є нематеріальними активами, бо мають фізичне вираження.

Нематеріальні активи можна поділити на три групи, а саме:

1)об'єкти права інтелектуальної власності;

2)об'єкти права користування ресурсами природного середовища;

3)об'єкти права користування економічними, організаційними та іншими вигодами.

Згідно з П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта за такими групами:

- права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо);

- права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

- права на комерційні позначення для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви тощо);

- права на об'єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноухау, захист від недобросовісної конкуренції тощо);

- авторське право та суміжні з ним права; - гудвіл;

- інші нематеріальні активи (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

12. Облік операцій з нематеріальними активами

Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 22 листопада 2004 р. № 732 «Про затвердження типових форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» діють такі форми первинних документів з обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів:

-Акт введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-1);

-Інвентарна картка обліку об'єкта права інтелектуальної власності у складі

85

нематеріальних активів (типова форма № НА-2);

-Акт вибуття (ліквідації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-3);

-Інвентаризаційний опис об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4).

13. Синтетичний і аналітичний облік нематеріальних активів

Нематеріальні активи обліковуються на рахунку 12 «Нематеріальні активи». Рахунок 12 – активний, по дебету якого відображається придбання або отримання в результаті розробки нематеріальних активів та сума їх дооцінки, по кредиту – вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Рахунок 12 «Нематеріальні активи» має шість субрахунків:

1.Аналітичний облік нематеріальних активів ведеться по видах та окремих інвентарних одиницях у цілих гривнях.

2.Синтетичний облік нематеріальних активів ведеться в журналі-ордері №4.

Кореспонденція рахунків по обліку нематеріальних активів

 

Сума,

Кореспонденція

Зміст господарської операції

рахунків

з/п

грн.

 

Дебет

 

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

Приклад: Підприємство реалізувало НА (право користування

 

 

майном) за 15000грн., у т. ч. ПДВ – 2500 грн. Первісна вартість об’єкта

становить 13000 грн., нарахований знос – 5000 грн.

 

 

 

 

 

1

 

Відображено доход від реалізації права на

15000

377

 

 

742

 

користування майном

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Відображено податкове зобов’язання з ПДВ

2500

742

 

 

641

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Відображено суму нарахованого зносу

5000

133

 

 

122

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Списано залишкову вартість нематеріального

8000

972

 

 

122

 

активу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Визначено фінансовий результат

12500

742

 

 

791

 

8000

791

 

 

972

 

 

 

 

 

14. Амортизація нематеріальних активів

Нарахування амортизації нематеріальних активів відповідно до П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» здійснюється протягом терміну їх корисного використання, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не більше 20 років.

86

Метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу. Розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нарахування здійснюється згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби».

Під час розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків:

-коли існує невідмовне зобов'язання іншої особи щодо придбання цього об'єкта наприкінці строку його корисного використання;

-коли ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці терміну корисного використання цього об'єкта.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, в якому нематеріальний актив став придатним для використання; припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

Термін корисного використання нематеріального активу та метод його амортизації переглядаються в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни терміну корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод.

Амортизація нематеріального активу нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизації і терміну використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється із застосуванням методів, визначених у підпункті 145.1.5 пункту 145.1 статті 145 Податкового кодексу України, протягом таких строків:

Групи

Строк дії права користування

 

 

1

2

 

 

група 1 - права користування природними

відповідно до правовстановлюючого

ресурсами (право користування надрами,

документа

іншими ресурсами природного середовища,

 

геологічною та іншою інформацією про

 

природне середовище)

 

 

 

група 2 - права користування майном (право

відповідно до правовстановлюючого

користування земельною ділянкою, крім права

документа

постійного користування земельною ділянкою,

 

відповідно до закону, право користування

 

будівлею, право на оренду приміщень тощо)

 

 

 

87

 

1

2

 

 

група 3 - права на комерційні позначення (права

відповідно до правовстановлюючого

на торговельні марки (знаки для товарів і

документа

послуг), комерційні (фірмові) найменування

 

тощо), крім тих, витрати на придбання яких

 

визнаються роялті

 

 

 

група 4 - права на об'єкти промислової власності

відповідно до правовстановлюючого

(право на винаходи, корисні моделі, промислові

документа, але не менш як 5 років

зразки, сорти рослин, породи тварин,

 

компонування (топографії) інтегральних

 

мікросхем, комерційні таємниці, в тому числі

 

ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції

 

тощо) крім тих, витрати на придбання яких

 

визнаються роялті

 

 

 

група 5 - авторське право та суміжні з ним права

відповідно до правовстановлюючого

(право на літературні, художні, музичні твори,

документа, але не менш як 2 роки

комп'ютерні програми, програми для

 

електронно-обчислювальних машин, компіляції

 

даних (бази даних), фонограми, відеограми,

 

передачі (програми) організацій мовлення тощо)

 

крім тих, витрати на придбання яких визнаються

 

роялті

 

 

 

група 6 - інші нематеріальні активи (право на

відповідно до правовстановлюючого

ведення діяльності, використання економічних

документа

та інших привілеїв тощо)

 

 

 

Рекомендована література: 1, 2, 8, 9, 15, 33, 34, 36, 38, 40, 41, 44, 46, 47, 48, 50, 51, 53, 55

Основні терміни та поняття

Амортизація – це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів упродовж терміну їхнього корисного використання.

Вартість, яка амортизується – первинна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їхньої ліквідаційної вартості.

Група основних засобів – сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання основних засобів.

Знос основних засобів – це сума амортизації об’єкта основних засобів з початку його корисного використання.

Необоротні активи – це активи, призначені для використання протягом періоду більше одного року.

Подібні об’єкти – це об’єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

Термін корисного використання (експлуатації) – очікуваний період,

упродовж якого необоротні активи використовуватиме підприємство або з їх

88

використанням буде виготовлено очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

Дослiдження – запланованi підприємством дослiдження, якi воно проводить уперше, щоб отримати i зрозумiти нові наукові та технiчні знання.

Незавершені капiтальнi iнвестицiї в нематерiальнi активи – капiтальнi iнвестицiї у придбання, створення й модернiзацiю нематеріальних активів,

використання яких за призначенням на дату балансу не вiдбулося.

 

Накопичена

амортизація

нематеріальних

активів

– сума

амортизацiї

об’єктів нематерiальних активiв з

початку їх

корисного

використання.

 

 

 

 

 

Нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має матерiальної

форми, може

бути iдентифiкований та

утримується пiдприємством з

метою

використання протягом бiльше одного року (або одного операцiйного

циклу,

якщо

вiн перевищує один рiк)

для виробництва, торгiвлi, в

адмiнiстративних цілях, для надання в оренду iншим особам.

Розробки

– результати дослiджень

та iнших знань, які застосовує

пiдприємство для планування i проектування нових або значно удосконалених матерiалiв, приладiв, продуктiв, процесiв, систем чи послуг до початку їхнього серiйного виробництва чи використання.

Контрольні запитання для перевірки знань

1.У яких законодавчих та нормативних актах держави визначається зміст понять основних засобів і основних фондів?

2.Назвіть основні критерії віднесення матеріального об’єкта до основних засобів.

3.Дайте визначення категорії «основні засоби і нематеріальні активи».

4.Перерахуйте класифікаційні групи необоротних активів, які використовуються для цілей бухгалтерського обліку.

5.Назвіть групи основних засобів, які не амортизуються.

6.Дайте характеристику основних груп основних фондів для цілей оподаткування прибутку підприємства (податкового обліку).

7.Дайте визначення первісної вартості необоротних активів.

8.Назвіть складові формування первісної вартості основних засобів.

9.Перерахуйте випадки використання справедливої вартості при оцінці основних засобів.

10.Як визначити залишкову (балансову) вартість основних засобів?

11.Назвіть відомі види оцінки основних засобів.

12.Дайте характеристику рахунка 15 «Капітальні інвестиції».

13. Перерахуйте усі випадки використання акта приймання-передачі

89

(внутрішнього переміщення) основних засобів за формою ОЗ-1.

14.Назвіть первинний документ з обліку основних засобів, який використовується для оформлення вибуття окремих об’єктів основних засобів.

15.Що є об’єктом аналітичного обліку основних засобів?

16.Назвіть основні шляхи надходження основних засобів на підприємство.

17.Охарактеризуйте порядок визнання і оцінки об’єктів основних засобів, що збудовані на підприємстві.

18.Назвіть можливі умови ліквідації основних засобів за власною ініціативою підприємства.

19.Дайте визначення фізичного і морального зносу основних засобів.

20.Назвіть основні фактори, що впливають на величину амортизації.

21.За яким методом амортизації залишкова вартість об’єкта основних засобів ніколи не буде дорівнювати нулю?

22.Яким чином розраховується річна сума амортизації з використанням прямолінійного методу нарахування амортизації?

23.За якою формулою визначається індекс переоцінки основних засобів?

24.Дайте визначення поняття «амортизація».

25.Дайте характеристику виробничого методу нарахування амортизації.

Практичні завдання

Задача 1.

Первісна вартість придбаного у грудні 2008 р. верстата 80000 грн., термін його корисної експлуатації – 5 років. Очікується ,що ліквідаційна вартість верстата становитиме 5000 грн.

Розрахувати щорічну суму амортизації методом зменшення залишкової вартості. Зробити бухгалтерські проводки з придбання та нарахування амортизації за перший квартал (помісячно).

Задача 2.

Підприємство отримало безкоштовне технологічне обладнання, вартість якого згідно із супровідними документами 200000 грн. Обладнання доставлене транспортною організацією за 1150 грн. з ПДВ на умовах подальшої оплати. Монтаж обладнання підприємство здійснило власними силами (нарахована заробітна плата 1200 грн. та використано матеріалів на суму 900 грн.).

Зробити необхідні бухгалтерські записи.

Задача 3.

Підприємство продає ділянку землі за 120 тис. грн. Ділянка була придбана 48 місяців тому за 96 тис. грн. Індекс інфляції за період від купівлі до продажу склав 132%. Зробити бухгалтерські проводки з продажу землі за безготівковим розрахунком та податкові розрахунки.

90

Задача 4.

Первісна вартість придбаного у грудні 20__ р. верстата становила 80000 грн. Очікується, що ліквідаційна вартість верстата становитиме 5000 грн.

Розрахувати щорічну суму амортизації прямолінійним методом. Зробити бухгалтерські проводки з придбання та нарахування амортизації за перший квартал (щомісячно).

Тестові завдання для самоконтролю

Варіант 1

1.Первинний документ «Акт приймання-передачі основних засобів» за формою ОЗ-1 використовується для:

1) оформлення купівлі і введення в експлуатацію основних засобів; 2) оформлення приймання закінчених робіт з добудови і дообладнання

основних засобів; 3) оформлення списання непридатних об’єктів основних засобів;

4) ведення аналітичного обліку основних засобів.

2.Виберіть господарську операцію, яка відображається бухгалтерським проведенням Дт 23 «Виробництво» Кт 131 «Знос основних засобів»:

1) списання будівельних матеріалів на будівництво об’єкта основних засобів;

2) списання суми зносу ліквідованого об’єкта основних засобів; 3) нарахування амортизації основного виробничого обладнання; 4) введення в експлуатацію об’єкта основних засобів.

3.Виберіть господарську операцію, яка відображається бухгалтерським проведенням Дт 10 «Основні засоби» Кт 15 «Капітальні інвестиції»:

1) придбання об’єкта основних засобів; 2) введення в експлуатацію об’єкта основних засобів;

3) переоцінювання об’єкта основних засобів;

4) продаж об’єкта основних засобів.

4.Інвентарна картка обліку основних засобів за формою ОЗ-6 необхідна для:

1) ведення синтетичного обліку операцій з основними засобами; 2) ведення аналітичного обліку об’єктів основних засобів; 3) розрахунку амортизації основних засобів; 4) усі відповіді правильні.

5.До якого методу нарахування амортизації належить твердження, що залишкова вартість об’єкта основних засобів ніколи не буде дорівнювати нулю:

1) метод прямолінійного списання;

2) метод зменшення залишкової вартості;

3) кумулятивний метод;

91

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]