Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фосы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

Кабінет Міністрів України

Національний Аграрний Університет

Навчально-науковий інститут

ветеринарної медицини, якості та безпеки продукції АПК

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра фармакології

та токсикології

Курсова робота з токсикології

на тему:” Токсикологія ФОС

Виконала: студентка

групи -го курсу

Перевірив :

Київ -2007

План:

Вступ

1. Загальна характеристика фосфорно органічніх пестицидів....

2. Патогенез......................................................................................

3. Клінічні ознаки............................................................................

4. Клініка інтоксикації у тваринних різних видів........................

5. Патопогоанатомічні зміни.........................................................

6. Діагноз.........................................................................................

7. Лікування.....................................................................................

8. Профілактика................................................................................

9. Ветеринарно – санітарна оцінка продуктів тваринництва......

Висновок...........................................................................................

Використана література..................................................................

Вступ:

У зв’язку з розвитком науки і техніки у сучасному світі стало неможливим ведення сільського господарства, без використання речовин які б прискорювали отримання продукції, поліпшення її якості та сприяли отриманню більшого економічного ефекту.

Таким чином наша країна також веде сільське господарство використовуючи такі речовини, одними з них є фосфор – органічні сполуки, які використовуються в сільському господарстві як інсектициди, акарициди і для інших цілей. Фосфорорганічні сполуки належать до речовин з високою реакційною здатністю. Висока токсичність деяких фосфорорганічних з'єднань послужила основою для використання їх як бойові отруйливі речовини (замам, зарин, табун і деякі інші).

Токсичне дія фосфорорганічних з'єднань на організм комах і теплокровних тварин пов'язують із здатністю препаратів цій ірупи вибірково блокувати холинэетеразу - один з найважливіших ферментів, що беруть участь в елементарному акті нервової діяльності, - в передачі нервового імпульсу. Біологічна роль холинэетеразы в організмі полягає в здатності її гидролизировать ацетілхолін -важнейший медіатор нервової системи.

Загальна характеристика фосфорно органічніх пестицидів.

До групи фосфорорганічних пестицидів відноситься велика кількість високоефективних препаратів, які використовуються в сільському господарстві як інсектициди, акарицидов і для інших цілей. Фосфорорганічні з'єднання належать до речовин з високою реакційною здатністю. Висока токсичність деяких фосфорорганічних з'єднань послужила основою для використання їх як бойові отруйливі речовини (замам, зарин, табун і деякі інші).

По своїй хімічній будові фосфорорганічні пестициди є складні ефіри кислот фосфору: фосфорною (ДДВФ, дибром, гардона), тиофосфорной (метафос, метилнитрофос, байтекс, корал, ТХМ-3, базудин), дитиофосфорной (антио, карбофос, фосфамид, фталофос, фозалон), нирофосфорной (октаметил), фосфоновой (хлорофос). Багато фосфорорганічних пестицидів з кінця 80 років виходять з вживання. Проте, дані по механізму їх дії на комахах і тваринах представляють інтерес для розуміння токсикодинамики і токсикокинетики цієї групи речовин.

Будову більшості фосфорорганічних з'єднань можна представити у вигляді наступної схемної формули:

Де: R і R: можу г бути різними або однаковими алкилами, алоксилами або алкиламинами

X - залишок органічної або неорганічної кислоти.

Фосфорорганічні препарати але механізму дії на комахах ділять на дві групи: контактного і системного типу дії.

Препарати контактного типу дії проникають в організм комах через зовнішні покриви. До них відносять; хлорофос, ТХМ-3, карбофос, байтекс, метафос, фозалон, фталофос, бромофос, базудин, гардоиа і деякі інші.

Препарати системного (внутрішньорослинного) типу дії проникають всередину рослин, які стають токсичними для комах, що харчуються ними. До цієї групи речовин відносячи і: аитио, амофос, мітив меркаптофос, сайфос, фосфамид і деякі інші.

Деякі препарати (наприклад фосфамид) володіють як кошактиым, так і системною дією.

Основоположником хімії органічних сполук фосфору є академік А. У. Кавунів. Саме він відкрив на початку 20 століття новий шлях їх синтезу. В процесі розвитку цього напряму було синтезовано багато препаратів, що володіють інсектицидними і акарицидными властивостями. Виключно висока біологічна активність ФОС і широкий діапазон пестицидної дії визначають перспективність їх виробництва. Однією з переваг фосфорорганічних пестицидів вважається відносно менша (в порівнянні з хлорорганічними) персистентность тобто стійкість в навколишньому середовищі і організмі тварин.

Серед фосфорорганічних з'єднань є як выеокоюксичные, так і малотоксичні з'єднання. Вони досить часто викликають отруєння бджіл, домашніх і сільськогосподарських тварин. Описані випадки отруєння і у людей.

Токсичність ФОС обумовлена не тільки особливостями їх хімічної будови, але залежить також від виду тварини, шляху надходження отрути в організм, дози і часу контакту з отрутою, а також від ряду чинників зовнішнього середовища, наприклад, температури. Багато фосфорорганічних препаратів легко проникають через шкіру. Їх смертельні дози при нашкірній аплікації мало відрізняються від відповідних, доз при введенні в шлунок. Особливо токсичні деякі ефіри тиофосфорной і дитифосфорной кислот, що пов'язують з наявністю в їх молекулі сульфідної сірки. Токсична дія фосфорорганічних з'єднань зростає із збільшенням площі аплікації. Значний вплив на інтенсивність всмоктування препарату роблять емульгатори, розчинники і інші речовини, що додаються при приготуванні робочих форм препаратів.

Велика частина фосфорорганічних препаратів не володіє вираженою здібністю до кумуляції, що оцінюється по смертельному результату. Матеріальна кумуляція фосфорорганічних препаратів зустрічається рідко. Частіше наголошується властивість функціональної кумуляції (кумуляція ефекту дії).

Найбільш схильні до отруєння фосфорорганічними з'єднаннями кролики, птах і жуйні тварини. Менш чутливі до фосфорорганичееким препаратів свині, собаки і коня. Жіночі особини чутливіші до ФОС, чим чоловічі.

У основі розкладання фосфорорганічнихз'єднань лежать реакції окислення і гідролізу.Ці реакції протікають в атмосфері, воді, грунті і більшості біологічних систем. Процесивідновлення спостерігалися в анаеробних умовах під впливом деяких мікроорганізмів.Швидкість гідролізу фосфорорганічних пестицидів багато в чому залежить від рН середовища, температури і інших чинників біосубстрата. В більшості випадків фосфорорганічні пестициди розпадаються в умовах зовнішнього середовища до малотоксичних продуктів. Проте, як проміжні продукти розкладання можуть утворюватися з'єднання токсичніші, ніж початковий продукт (наприклад, утворення ДДВФ при розпаді хлорофосу).

Метаболізм ФОС в біологічних системах здійснюється ферментативным шляхом. При цьому беруть участь різні ферменти, що каталізують розрив зв'язку фосфору з кислотним залишком (фосфатази), а також ферментів, що каталізують розривши карбоксиэфирных і карбоксиамидных зв'язків (эстеразы та інші). Вища активність цих ферментів у теплокровних тварин в порівнянні з комахами визначає швидшу детоксикацию цих речовин у тварин при достатній инсекто-акарицидной активності.

Разом з гідролізом в процесі метаболізму фосфорорганічних з'єднань істотну роль має окислення. При цьому часто утворюються токсичніші з'єднання ("летальний синтез"), ніж початковий продукт. Так. Тіофосфати перетворюються на активніші антихолинэстеразные агенти - тіолфосфати, сульфіди - в сульфоны і сульфоксиды.

Підвищення токсичності фосфорорганічних з'єднань може відбуватися і в результаті процесів ізомеризації. Так, наприклад, зв'язок P=S в молекулі фосфорорганічних з'єднань може перетворюватися на зв'язок Р=0 як в результаті процесу окислення, так'И в результаті ізомеризації. При цьому може відбуватися як ослаблення їх токсичності, так і її різке збільшення. Так, наприклад, хлорофос при частковому догалоидировании перетворюється на токсичніший ДДВФ. Азунтол при дехлоривовании перетворюється на потазан. Тіофос в результаті окислювального активування перетворюється на фосфакол, фталофос - в имидоксон, карбофос - в малооксон, октаметил - в оксиметил, диазинон - в диазоксон, антио - у фосфамид, азунтол - в кораксон.

Найінтенсивніше процеси знешкодження фосфорорганічних з'єднань можуть протікати в печінці, нирках, крові, серці і кишечнику. У тканинах мозку процеси детоксикации ФОС не виражені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]