Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фосы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

Патопогоанатомічні зміни

При розтині трупів тварин, полеглих в результаті острої об отруєння фосфорорганічними препаратами, відзначають звуження зіниць (зберігається не більше 2 годин після смерті тварини), випадання мови і скупчення слини в ротовій порожнині. Слизисті оболонки синюшні. У трахеї, бронхах і легенях спостерігається скупчення пінявої рідини, В і шовному мозку - явища набряку і множинні крововиливу, в серці -кровоизлияния під эпи- і ендокард, в органах черевної порожнини - ознаки застійної гіперемії.

Жовчний міхур переповнений жовчю. Сечовий міхур - порожній, спастически скорочений, в підслизистому шарі можуть виявлятися крововиливу. Кишечник - в стані спастичного скорочення. Слизова оболонка шлунково-кишкового тракту покрита слизом, набрякла, така, що почервоніла, з наявністю множини точкових і полосчатых кровоизлияний.

При хронічній інтоксикації в головному мозку і паренхиматозных органах наголошуються гемодинамические і дис;рофические зміни унаслідок підвищення проникності стінок судин. У легенів - явища емфіземи. Можлива осередкова пневмонія.

Діагноз. Діагноз на отруєння фосфорорганічними з'єднаннями ставиться на підставі комплексу даних: клінічної картини інтоксикації, досліджень активності холинзетеразы крові, ідентифікації залишків фосфорорганічних з'єднань у вмісті шлунково-кишкового тракту, крові і сечі.

При клінічному обстеженні тварин виявляється характерний комплекс нервово-паралітичних симптомів: міоз, рясна слинотеча, бронхоспазм. асфіксія, згасання рефлексів, тремор, порушення координації рухів, судоми скелетних м'язів, парези і паралічі, діарея.

При пагологоанатомическом обстеженні полеглих або вимушено убитих тварин найбільш характерна застійна гіперемія головного мозку і органів черевної порожнини, скупчення слини в ротовій порожнині, наявність пінявої рідини в трахеї і бронхах, крововиливу в тканинах внутрішніх органів, дистрофічні зміни паренхиматозных органів, запальні і некротичні зміни в слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту.

Найбільш надійним підтвердженням діагнозу на отруєння фосфорорганічними з'єднаннями є встановлення факту зниження активності холинэстеразы крові і інших тканин.

Для визначення активності холінестерази крові можуть бути використані різні методики. Активність цього ферменту у різних видів тварин коливається в значних межах.

Активність

холінестерази цілий

ьной крові

здорових тварин

Вид тварин

Активність

холинестерази (мікроміль ацетилхоліна/ мл/хвилину)

Середня

Відхилення

Кінь

4,2

2.5 -5.3

Крупний рогатий

худоба

1,5

1,3 -1.7

Вівці

0,5

0,3 - 0,8

Свині

2.3

2,1-2,5

Кури

0,8

0,5 - 1.3

Собаки

1,7

1,6- 1,3

Кролики

1,4

1,2- 1,6

Білі миші

3,8

2,2 - 4,5

При практичному використанні цього способу з метою отриманні надійніших результатів одночасно з кров'ю від підозрюваних на інтоксикацію тварин необхідно досліджувати кров здорових тварин.

Для' визначенні фосфорорганічних пестицидів в кормах, воді, органах і тканинах тварин використовують різні методики: хімічні, физико-хімічні і біологічні.

Іноді для цих цілей використовується ферментний метод, заснований на здатності фосфорорганічних з'єднань пригноблювати активність холинэстеразы. Як джерело ферменту використовують зазвичай сироватку, крові коня. Проте, при оцінці результатів досліджень, отриманих за допомогою цього методу, слід мати на увазі, що активно інгібірують холинэстеразу (і отже добре визначаються) тільки деякі пестициди: хлорофос, ДДВФ, циодрин, а також окислені аналоги фосфотионатов. Самі фосфотионаты, будучи слабкими інгібіторами фермен"та, цим методом можуть не ідентифікуватися.

Добрі результати ідентифікації фосфорорганічних пестицидів отримують при використанні физико-хімічних методів: тонкошаровій і газорідинній хроматографії. Для визначення цієї групи препаратів можуть бути використані і біологічні методи.

На думку Т. Г.Аббасова (1981), не дивлячись на зменшення залишків деяких пестицидів при кулінарній обробці м'яса, ці способи не можуть бути рекомендовані для знешкодження м'яса від тварин, що отруїлися, оскільки ступінь руйнування препаратів варіює у великих межах і не гарантує отримання безпечної продукції.

Профілактика. Профілактика отруєнь тварин фосфорорганічними пестицидами заснована на строгому контролі за правильним використанням цих препаратів в сільському господарстві.

Особлива увага приділяється контролю за змістом залишків фосфорорганічних препаратів в кормах для тварин. Дослідження кормів винні проводиться у всіх випадках, коли підозрюється забруднення їх фосфорорганічними препаратами. До згодовування тварин допускаються тільки ті корми, які прибрані після рекомендованого терміну очікування. Згодовувати тваринам можна тільки ті корми, в яких залишки фосфорорганічних препаратів не перевищують встановлені МДУ.

При обробці тварин і тваринницьких приміщень необхідно використовувати тільки ті препарати, які дозволені для відповідних цілей. При цьому необхідно ретельно дотримувати рекомендовані способи приготування робочих розчинів (емульсій, суспензій), їх концентрацію і норми витрати. Обробку тварин необхідно проводити на спеціальних майданчиках. Перед масовою обробкою в господарстві повинні бути проведені відповідні роз'яснювальні заходи, підібраний набір відповідних антидотных препаратів і інших лікувальних засобів.

При обробці приміщень тварин виводять в безпечне місце. Залишки корму з приміщень прибирають. Годівниці І напувалки повинні бути ретельно закриті. Після обробки приміщення ретельно провітрюють, потім проводять вологе прибирання. Годівниці і напувалки промивають і знешкоджують теплим лужним розчином (2-3% розчином кальцинованої соди або іншими аналогічними засобами).

Майданчик, де проводилися обробки, після закінчення роботи очищають і знешкоджують лужними розчинами. Аналогічним чином знешкоджують залишки і стоки робочих розчинів пестицидів.

При обробках тваринних і тваринницьких приміщень звертають особливу увагу на дотримання правил техніки безпеки. Робочі повинні бути забезпечені відповідним спецодягом, респіраторами або протигазами і засобами, що дезактивують. Спецодяг після закінчення роботи стирають в лужному середовищі. Протигази і респіратори миють теплою водою з милом і знешкоджують 2% содою, потім промивають чистою водою і висушують. Робочі повинні бути забезпечені достатньою кількістю чистої води і милом для особистої гігієни.

При обробках сільськогосподарських культур пестицидами слід приділяти особливу увагу справності апаратури, не допускати розливу робочої рідини на полях і при транспортуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]