Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фосы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

Клінічні ознаки

Симптоми отруєння фосфорорганічними з'єднаннями у тварин обумовлені на початку стимуляцією, а потім блокадою холинорецепторів в результаті пригноблення активності холинэстеразы. До процесу залучаються, головним чином, парасимпатичні нерви, нервово-м'язові синапси, синапси центральної нервової системи і у меншій мірі - холинергические симпатичні нерви. Безпосередня причина смерті - параліч дихання.

Клінічні ознаки отруєння фосфорорганічними пестицидами у значному ступеню визначаються їх хімічною структурою. Так, наприклад, при отруєнні хлорофосом наголошується різке збудження, неспокій. Тварини здійснюють хаотичні рухи. Потім у них виявляються клонико-тонічні судоми, тремор скелетної мускулатури, паралічі кінцівок, підвищений діурез, гиперсаливация, сльозотеча. Смерть наступає в результаті паралічу дихання. При отруєнні фосфамидом стадія збудження не виражена. У тварин швидко наростають явища пригноблення, дихання стає частим і аритмічним, слизові оболонки бліді, зіниці звужені, акт дефекації частий.

При отруєннях тварин фосфорорганічними з'єднаннями -производными тио- і дитиофосфорной кислот, що мають в своїй молекулі зв'язок P=S, клініка розвивається поволі. Ці з'єднання слабо инактивируют холинэстеразу. Окислення їх в організмі відбувається поволі. У результаті поступового накопичення активованих форм з'єднань, Р=0, що володіють, зв'язком, відбувається міцна блокада активних центрів холинэстеразы і, отже, різкіше виявляється клінічна картина інтоксикації. Відновлення інактивованою фосфорорганічними з'єднанням холинэстеразы залежить від характеру препарату і введеної дози. Так, за даними Т. Г. Аббасова (1975) активність холинэстеразы, інактивованою хлорофосом, відновлювалася через 2-20, фосфамидом - 5-15, ТХМ - 15-30, метилнитрофосом - через 10-20 діб.

Характерною особливістю клінічного прояву інтоксикації тварин похідними фосфонофой кислоти (хлорофос) і пирофосфорной (ТЭПФ) є короткий прихований період. Зазвичай клінічні симптоми отруєння виявляються через 10-20 хвилин після надходження цих препаратів в шлунок. Процес інтоксикації розвивається дуже бурхливо. У тварин спостерігаються клонико-тонічні судоми. Тварини гинуть, зазвичай, через 1-2 години після введення препарату.

При інтоксикації тварин похідними тио- і дитиофосфорной кислотами (фосфамид, антио, меркатофос) наголошується триваліший прихований період, який продовжується 6-8 годин, а іноді і більш. При цьому наголошується виражене пригноблення, пониження тонусу скелетної мускулатури і повільний розвиток токсичного процесу.

Клініка інтоксикації у тваринних різних видів

Клініка інтоксикації у тваринних різних видів має деякі особливості.

У коней в початковій стадії інтоксикації спостерігається різке збудження і прагнення рухатися вперед. Явища бронхоспазма виявляється у формі свистячої задухи. Спостерігається також посилене потовиділення, параліч мови і нижньої губи, спазматичні коліки.

У великої рогатої худоби наголошується гіперкінез, параліч мови, слинотеча, атонія передшлунків і явища асфіксії.

У овець наголошується різке порушення дихання і швидкий розвиток набряку легенів.

У свиней наголошується посилення риючого рефлексу, блювота, явища бронхоспазма, ціаноз п'ятачка і всієї поверхні шкірного покриву.

У собак спостерігається багатократна блювота і судоми, які носять характер епілептичних припадків.

У курей і качок спостерігаються судорожні сіпання крилами, судоми кінцівок, різко виражений ціаноз гребінця і сережок.

У кроликів спостерігається різке зниження тонусу скелетних м'язів, тривала відміна голови, параліч кінцівок.

У кішок виникає різке збудження, явища агресивності і різкі клонико-гонмческие судоми.

При дії ФОС на організм тварин розрізняють три типи явищ

Муськаріноєий ефект. Обумовлюється збудженням М-холінерецепторов. З цим ефектом пов'язано відчуття утруднення в грудях у людей, посилення бронхіальної секреції, втрата апетиту, нудота, блювота, болі в шлунку, гиперсаливации посилення пітливості сльозотеча, блідість, уповільнення пульсу, звуження зіниць.

Нікотиновий ефект. Обумовлений збудженням Н-холіноєцепторов. Цей ефект виражається в м'язовому фибриллярном сіпанні, особливо вік, мови, лицьових м'язів і м'язів шиї.

Курареподібні симптоми. Ослаблення тонусу скелетної мускулатури, параліч мускулатури грудної клітки.

Отруєння тварин фосфорорганічними з'єднаннями можуть протікати н блискавичною, гострою ихронической формах.

При блискавичній формі вага симптоми отруєння розвиваються дуже швидко і тварини гинуть протягом перших двох годинників після надходження отрути. Блискавична форма отруєння характеризується, перш за все, ознаками поразки центральної нервової системи і поряд вегеташвных розладів. При цьому спостерігається рясна слинотеча, звуження зіниць, бронхоспазм. тремор скелетної мускулатури, порушення координації рухів, судоми, кома і смерть в результаті асфіксії.

При гострій формі отруєння клінічні симптоми можуть виявлятися в легкому, середньому і важкому ступенях.

Легкий ступінь отруєння характеризується відмовою від корму, неспокоєм, який незабаром змінявся пригнобленням, посиленою слинотечею, прискореним актом сечовипусканні і дефекації. Наголошується фібриляція окремих скелетних м'язів і пониження загального тонусу мускулатури. Симптоми отруєння наголошуються зазвичай протягом декількох годинників, потім слабшають і повністю зникають через 1-3 діб.

Отруєння середнього і важкого ступеня на початку характеризуються неспокоєм, відмовою від корму. Тварини стають полохливими, сильно реагують на зовнішні подразники. Поступове збудження змінявся пригнобленням. Зорові і слухові рефлекси згасають. Наголошується звуження зіниць, посилена слинотеча, дихання стає прискореним. V тварин наголошується тремор скелетної мускулатури, порушується координація рухів, виникає хистка хода. Тварини лежать і насилу встають. Поступово розвиваються явища бронхоспазма (кашель, ціаноз). У важких випадках наголошуються судоми клонико-тонічного типу. У собак судоми можуть мати характер епілептичних припадків. У коней наголошуються спазматичні коліки, посилене потовиділення, параліч мови і нижней і убы. У свиней і собак виникає багатократна блювота і параліч мови. У курей і качок наголошуються судорожні сіпання крил, різко виражені тонічні судоми у формі опистотонуса, ціаноз гребінця і сережок.

При несмертельному важкому отруєнні нерідко спостерігаються наріз і паралічі кінцівок. У важких випадках одужання наступає поволі. У тварин наголошується ослаблення серцевої діяльності, порушення дихання, загальна слабкість.

Тварини, що перенесли отруєння фосфорорганічними з'єднаннями, втрачають вагу із зниженням продуктивності. У лактирующих тварин протягом перших двох діб після гострого отруєння може повністю припинитися виділення молока. У пт ицы припиняється яйцекладка. Продуктивність тварин після отруєння відновлюється поволі і рідко досягає початкового рівня протягом 1 місяця.

Для інгаляційного отруєння тварин фосфорорганічними препаратами характерний швидкий розвиток клінічних симптомів. При цьому ефект дії залежить від характеру препарату, концен грації пари н тривалості їх дії.

При гострому отруєнні тварин фосфорорганічними з'єднаннями кількість гемоглобіну в крові, еритроцитів і лейкоцитів декілька збільшується. У лейкоцитарній формулі спостерігається зрушення ядра вліво. Еозинофіли майже повністю зникають. Кількість лімфоцитів зменшується на 30-40%, а нейтрофілів, навпаки, збільшується. Більшість цих змін зв'язують, зазвичай, із згущуванням крові унаслідок обезводнення організму.

Найбільш характерним біохімічним тестом вважається пригноблення активності холинэстеразы і транспортної Na', До" - АТФ-ази в крові. Активність кагалазы, ксантинокеидазы і изоцитратдегидрогеназы навпаки збільшується.

Нормалізація гематологічних і біохімічних змін наголошується зазвичай через 10-15 діб після початку отруєння.

Хронічне отруєння характеризується пониженням апетиту, загальним пригнобленням, зниженням рухливості, пониженням ваги, частим сечовипусканням. У тварин наголошується звуження зіниць, м'язова слабкість, парез миші кінцівок і ассиметрия тонусу шийних м'язів. У важких випадках може спостерігатися тремор і напади клонико-тонічних судом. Смеріь наступає при прогресуючому схудненні. Температура тіла зазвичай знижена. Можуть спостерігатися явища бронхоспазма, задуха, кашель, синюшность. Зміни в картині крові при хронічній інтоксикації зазвичай виражені слабо. Найчастіше наголошується зниження активності холинэстеразы. При хронічній інтоксикації фосфорорганічними з'єднаннями у тварин наголошувалися дистрофічні зміни в печінці, нирках і серцевому м'язі. Нормалізація функціонального стану органів і систем організму може затягуватися на 1,5 - 2 місяці.

На думку Д.Д. Полоза (1975) пригноблення активності анетилхолинзетеразы крові на 40-60% свідчить про легкий ступінь отруєння. 60-80% - середньому ступеню, а на 80-100% - важкому ступеню отруєння.

При попаданні на шкіру, як правило, фоефорорганические з'єднання не викликають мес гної про дратівливої дії. Симптоми отруєння розвиваються більш поволі. Токсичний ефект залежить від форми препарату. Наявність органічних розчинників і масел, в більшості випадків, підсилює токсичну дію препаратів. Ю. И. Кундиев (1962) вважає, що із збільшенням площі аплікації в одиницю часу всмоктується більша кількість нанесеної речовини, що також збільшує токсичний -эффект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]