Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фо

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Для визначення грошового потоку від інвестиційної діяльності (розділ II Звіту про рух грошових коштів) використовуються дані про кожне надходження чи використання коштів, що мали місце в результаті придбання або продажу необоротних активів, у т. ч. віднесених до довгострокових фінансових інвестицій; активів, віднесених до поточних фінансових інвестицій, та інших вкладень, що не розглядаються як грошові еквіваленти. Такі дані містяться у статтях розділу Балансу «Необоротні активи» та статті «Поточні фінансові інвестиції».

Для визначення грошового потоку від фінансової діяльності (розділ III Звіту) використовуються дані про кожне надходження чи використання коштів, що мали місце в результаті емісії цінних паперів, викупу власних акцій, виплати дивідендів, погашення зобов'язань за борговими цінними паперами. Такі дані містяться у статтях Балансу за розділом «Власний капітал» та статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, у розділах Балансу: «Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов'язання» і «Поточні зобов'язання».

Операції, що відносяться до фінансової діяльності і не потребують використання коштів чи їх еквівалентів, повинні розкриватися в примітках до фінансових звітів.

Чистий рух коштів за звітний період розраховується як різниця між сумою грошових надходжень та видатків, відображених у статтях «Чистий рух коштів від операційної діяльності», «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності» та «Чистий рух коштів від фінансової діяльності».

Залишок коштів на кінець року – це різниця між сумою грошових надходжень та видатків, відображених у статтях «Залишок коштів на початок року», «Чистий рух коштів за звітний період» та «Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів». Розрахований таким чином показник повинен дорівнювати наведеному в Балансі залишку грошових коштів та грошових еквівалентів на кінець звітного періоду.

7. Звіт про власний капітал (форма №4). П(С)БО №5 «Звіт про власний капітал»

Зміст, форма Звіту про власний капітал (ф. № 4) і загальні вимоги до розкриття його статей визначаються П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал». Метою складання такого Звіту є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Узвіті про власний капітал показують суми власного капіталу на початок

іна кінець року. У статті звіту «Залишок на початок року» відображається

192

нескоригований залишок відповідних сум власного капіталу на початок року. Для заповнення Звіту про власний капітал використовують дані рахунків

40, 41, 42, 43, 44, 45 і 46. Залишок власного капіталу у Звіті про власний капітал має відповідати залишку в балансі (розділ І пасиву Балансу).

8. Примітки до фінансової звітності (форма №5) П(С)БО №6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»

Примітки до фінансових звітів – це сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію й обґрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).

Упримітках до фінансових звітів слід розкривати:

облікову політику підприємства;

інформацію, яка не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов'язковою за відповідними положеннями (стандартами); інформацію, що містить додатковий аналіз статей звітності, потрібний для забезпечення її зрозумілості й доречності.

Міністерством фінансів України видано наказ від 29.11.2000 р. № 302 «Про

Примітки до річної фінансової звітності». Типова форма фінансової звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» з урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України.

Інформацію у Примітках на додаток до ф. № 5 підприємства мають подавати у формі, яку підприємство обирає самостійно: у вигляді письмового пояснення, графіка, таблиці, діаграми (тобто у довільній формі) розкриває інформацію про зміни облікової політики та облікової оцінки, виправлені помилки за попередні роки, про факти повторного оприлюднення виправлених звітів, про події, що відбулися після дати балансу.

Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх періодах, здійснюється шляхом корегування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року.

Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.

Наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієї ж самої статті Звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов’язаних з об’єктом такої оцінки.

193

Наслідки зміни облікових оцінок слід включати до Звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

9. Фінансовий звіт суб`єкта малого підприємства (річна фінансова звітність). П(С)БО №25 «Фінансовий звіт суб`єкта малого підприємства»

На виконання статті ΙΙ Закону України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні » затверджено положення (стандарт)

Бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» Наказом Міністерства фінансів України №39 від 25 лютого

2000р.

Норми П(с)БО 25 застосовуються суб’єктами малого підприємництва, які визнані такими відповідно до чинного законодавства України, і представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Скорочену звітність подають суб’єкти малого підприємництва, представництва іноземних підприємств – юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми і форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за календарний рік не перевищує 50 чоловік, а обсяг річного валового доходу – 500 тис. євро, тобто приблизно 2,67 млн. грн.

Термін подання річного фінансового звіту – 20 лютого наступного за звітним роком.

10. П(С)БО №29 «Фінансова звітність за сегментами»

П(C)БО 29 застосовується підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім малих підприємств, неприбуткових організацій банків і бюджетних установ ).

Інформація про звітні сегменти наводиться в Додатку до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами» – форма №6 (додаток 1 до П(с)БО 29).

Форма №6 складається з трьох розділів:

1.Показники пріоритетних звітних____ сегментів (господарський, географічний виробничий, географічний збутовий).

2.Показники за допоміжними звітними ____ сегментами (господарський, географічний виробничий, географічний збутовий).

3.Показники за допоміжними звітними географічними ____ сегментами (виробничий, збутовий).

194

У П(C)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами» наведено:

-Визнання звітних сегментів;

-Визнання активів і зобов’язань за звітними сегментами;

-Визнання доходів і витрат звітних сегментів.

11. Етапи підготовки річної фінансової звітності

Процес підготовки і складання річної фінансової звітності може бути розподілений на кілька етапів. Зміст таких етапів залежить від особливостей організації облікового процесу на підприємстві.

Основними етапами підготовки річної фінансової звітності є такі:

1)проведення інвентаризації активів, капіталу, зобов'язань;

2)закриття рахунків доходів і витрат;

3)визначення чистого фінансового результату звітного періоду;

4)визначення залишків на рахунках класів 1- 6 і складання Балансу;

5)визначення відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов'язань;

6)проведення реформації (взаємозакриття субрахунків 441, 442,443);

7)складання Звіту про фінансові результати;

8)складання Звіту про власний капітал;

9)складання Звіту про рух грошових коштів;

10)складання Приміток до річної фінансової звітності;

11)коригування показників звітності та формування Приміток у зв'язку з подіями, настання яких можливе після дати балансу;

12)перевірка узгодженості показників звітності.

Важливим моментом підготовки до складання річного звіту є закриття в кінці року операційних, збірно-розподільних та інших рахунків і субрахунків з обліку витрат і доходів.

Виходячи з цього, рахунки закривають у такій послідовності:

1.Розподіляють витрати тракторного парку між сільськогосподарськими, транспортними та будівельними роботами. Обчислюють фактичну собівартість умовного еталонного гектара виконаних робіт тракторами на транспортних роботах і списують виявлені калькуляційні різниці.

2.Розподіляють між окремими об'єктами обліку витрати з утримання необоротних активів, внаслідок чого закривають аналітичні рахунки до рахунка

91 «Загальновиробничі витрати» (витрати на утримання ґрунтообробних машин, сівалок, технічних засобів для збирання врожаю, машин для внесення в ґрунт добрив, приміщень для зберігання продукції та ін.).

3. Визначають собівартість виконаних робіт допоміжних виробництв (живою

195

тягловою силою) і списують виявлені відхилення.

4.Розподіляють загальні витрати: на зрошення та осушення земель, включаючи витрати на утримання меліоративних споруд, на вапнування та гіпсування ґрунтів та на утримання полезахисних смуг.

5.Списують частину витрат бджільництва на сільськогосподарські культури, що запилюються.

6.Списують з витрат основного виробництва суми надзвичайних витрат (із загиблих посівів).

7.Розподіляють бригадні, фермські, цехові та загальновиробничі витрати.

8.Визначають собівартість продукції рослинництва та списують калькуляційні різниці.

9.Визначають собівартість продукції підсобних промислових виробництв із переробки рослинницької продукції та списують калькуляційні різниці.

10.Розподіляють витрати з утримання кормоцехів, кормокухонь.

11.Визначають собівартість продукції тваринництва та списують калькуляційні різниці.

12.Обчислюють собівартість живої маси молодняку тварин і тварин на відгодівлі та списують калькуляційні різниці.

13.Визначають собівартість продукції підсобних промислових виробництв із переробки тваринницької продукції та списують калькуляційні різниці.

14.Визначають собівартість продукції інших промислових виробництв та списують калькуляційні різниці.

15.Списують витрати з будівництва, закладки молодих багаторічних насаджень господарським способом та формування основного стада на збільшення чи зменшення вартості відповідних об'єктів основних засобів.

16.Списують на рахунок 79 «Фінансові результати» витрати операційної (рахунки 90, 92, 93, 94), фінансової (рахунки 95 і 96), інвестиційної діяльності (рахунок 97) та надзвичайні витрати (рахунок 99).

17.Списують на рахунок 79 «Фінансові результати» доходи операційної (рахунки 70, 71), фінансової (рахунки 72, 73), інвестиційної діяльності (рахунок 74) та надзвичайні доходи (рахунок 75).

18.Відображають нараховану суму податку на прибуток у бухгалтерському обліку (підприємства, що сплачують фіксований сільськогосподарський податок, цю операцію не відображають).

19.Відносять сальдо рахунка 79 «Фінансові результати» при його закритті на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Рекомендована література: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 21, 22, 23, 26, 28, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 38, 49, 50, 52, 53, 54, 55

196

Основні терміни та поняття Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на

певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена та очікується одержання в майбутньому економічних вигід, пов’язаних із його використанням.

Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до збільшення економічних вигід у майбутньому.

Бухгалтерська звітність – звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу ( за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу ( за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Звіт про власний капітал – звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Звіт про фінансові результати – звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Звіт про рух грошових коштів – звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Консолідована фінансова звітність – звітність, яка відображає фінансовий стан і результати діяльності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

Користувачі звітності – фізичні та юридичні особи, що потребують інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень.

Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, які використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, що містить інформацію

197

про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Примітки до фінансових звітів – сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обґрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачено відповідними Положеннями (стандартами).

Оцінка фінансової звітності – це процес визначення грошових сум, за якими мають визнаватися і відображатися всі елементи фінансових звітів у Балансі та у Звіті про прибутки та збитки (про фінансові результати).

Принцип бухгалтерського обліку – правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Розкриття – надання інформації, яка є суттєвою для користувачів фінансової звітності.

Стаття – елемент фінансового звіту, який відповідає критеріям, установленим цим Положенням (стандартом).

Практичний блок

На підставі відповідних даних скласти ф. №1 «Баланс» по ТОВ «Мрія» станом на 1 січня поточного року.

Показники

Д-т

К-т

Сума

(тис. грн.)

 

 

 

1

2

3

4

Нематеріальні активи:

 

 

 

- первісна вартість

 

 

61

- накопичена амортизація

 

 

43

Незавершене будівництво

 

 

243

Основні засоби:

 

 

 

- первісна вартість

 

 

19687

- знос

 

 

11420

Довгострокові біологічні активи:

 

 

 

- справедлива (залишкова) вартість

 

 

2149

- первісна вартість

 

 

2149

Виробничі запаси

 

 

3901

Поточні біологічні активи

 

 

2520

Незавершене виробництво

 

 

1137

Готова продукція

 

 

120

Товари

 

 

9

Дебіторська заборгованість за товари, роботи,

 

 

 

послуги

 

 

 

198

 

 

 

1

2

3

4

- чиста реалізаційна вартість

 

 

485

- первісна вартість

 

 

485

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

 

 

 

- з бюджетом

 

 

17

- із внутрішніх розрахунків

 

 

143

Інша поточна дебіторська заборгованість

 

 

29

Грошові кошти та їх еквіваленти:

 

 

 

- в національній валюті

 

 

150

в т.ч. в касі

 

 

3

Статутний капітал

 

 

10677

Інший додатковий капітал

 

 

7552

Інші довгострокові фінансові зобов’язання

 

 

122

Кредиторська заборгованість за товари, роботи,

 

 

768

послуги

 

 

 

Інші поточні зобов’язання

 

 

69

Тести

1.Скільки є форм звітності:

1) 3;

2) 5;

3) 7;

4) 9.

2.Баланс – це

1)звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов`зання і власний капітал;

2)звіт про діяльність підприємства;

3)звіт про фінансовий стан підприємства минулого року.

3.Які є елементи фінансових звітів:

1) тільки доходи і витрати; 2) пасиви, зобов`язання , власний капітал, доходи й витрати;

3) є активи, зобов`язання, власний капітал, доходи й витрати; 4) є активи, зобов`язання, додатковий капітал, доходи й витрати.

4.Якісні характеристики та принципи підготовки фінансової звітності:

1) зрозумілість, частота, достовірність, порівнюваність;

2) зрозумілість, доречність, витривалість, порівнюваність;

3) зрозумілість, доречність, достовірність, стабільність;

4) зрозумілість, доречність, достовірність, порівнюваність.

5.Яким П(С)БО регулюється складання балансу:

1) П(С)БО 2;

199

2)П(С)БО 1;

3)П(С)БО 3;

4)П(С)БО 6.

6. Якою є мета складання Балансу:

1)надання користувачам повної інформації про тимчасовий стан підприємства на звітну дату;

2)надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату;

3)ненадання повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

7. Підсумок активу Балансу має дорівнювати:

1)сумі зобов`язань і власного капіталу;

2)сумі активів і пасивів;

3)сумі активів і власного капіталу.

8. Актив Балансу складається з:

1)чотирьох розділів;

2)п`ятьох розділів;

3)шістьох розділів;

4)трьох розділів.

9.Пасив Балансу скаладається з:

1) чотирьох розділів;

2) п`ятьох розділів;

3) шістьох розділів;

4) трьох розділів.

10.Яким П(С)БО визначається порядок складання звіту про фінансові результати:

1) П(С)БО 2;

2) П(С)БО 1;

3) П(С)БО 3;

4) П(С)БО 6.

11.Скільки розділів містить звіт про фінансові результати:

1)чотири розділи;

2)п`ять розділів;

3)шість розділів;

4)три розділи.

12. Яким П(С)БО визначається порядок складання звіту про рух грошових коштів:

1)П(С)БО 2;

2)П(С)БО 4;

200

3)П(С)БО 3;

4)П(С)БО 6.

13. Метою складання Звіту про власний капітал є:

1)відображення операцій про власний капітал;

2)розкриття інформації про зміни у складі додаткового капіталу;

3)розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

14. Яким П(С)БО визначається порядок складання звіту про власний капітал:

1)П(С)БО 2;

2)П(С)БО 4;

3)П(С)БО 5;

4)П(С)БО 6.

15. У якому розділі балансу відображені дані про залишки на рахунках « Каса в національній валюті», «Поточний рахунок», «Інші рахунки в банку»:

1)розділ 1 активу;

2)розділ 1 пасиву;

3)розділ 2 активу;

4)розділ 2 пасиву.

201

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]