Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фо

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

Облік доходів майбутніх періодів

 

Кореспондуючі

Зміст господарської операції

рахунки

з/п

 

Дебет

Кредит

 

 

1

Отримано на поточний рахунок орендну плату

311

69

 

авансом

 

 

2

Відображено податкове зобов’язання з ПДВ із

643

641

 

суми отриманого авансу

 

 

3

Частину орендної плати, що припадає на звітний

69

713

 

період, відображено у складі доходу звітного

 

 

 

періоду

 

 

4

Відображено суму ПДВ, раніше включену до

713

643

 

складу податкового зобов’язання

 

 

5

Віднесено дохід від операційної оренди на

713

791

 

рахунок фінансових результатів

 

 

8. Облік довгострокових позик

Облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами в інших осіб, які не є поточним зобов'язанням, ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики».

Це пасивний рахунок. За кредитом його відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених), за дебетом – погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями.

Рахунок 50 має шість субрахунків:

На субрахунках 501, 502 відображаються суми довгострокової заборгованості банкам за наданий кредит; на субрахунках 503, 504 – за кредит, термін погашення якого відстрочено; на субрахунках 505, 506 – заборгованість щодо зобов'язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків).

Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та термінами погашення кредиту (позик).

9. Облік довгострокових векселів виданих

Облік розрахунків з постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами за матеріальні цінності , виконані роботи, отримані послуги та за іншими операціями, заборгованість за якими забезпечена виданими векселями та не є поточним зобов’язанням, ведеться на рахунку 51 „Довгострокові векселі видані”. Цей рахунок пасивний, балансовий, основний, розрахунковий.

52

На рахунку 51 ,,Довгострокові векселі видані” за кредитом відображається видача векселя у забезпечення за одержані матеріальні цінності, послуги, виконані роботи та за іншими операціями, за дебетом – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем.

Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем.

10. Облік довгострокових зобов’язань за облігаціями, довгострокових зобов’язань з оренди

Підприємства можуть залучати додаткові фінансові ресурси за допомогою випуску облігацій. Облігація – цінний папір, що засвідчує внесення його власником коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього паперу в передбачений в ньому термін з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачене умовами випуску).

Для обліку розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими власними облігаціями терміном погашення більше 12 місяців від дати балансу призначено рахунок 52 „Довгострокові зобов’язання за облігаціями”. Це рахунок пасивний, балансовий, розрахунковий.

Для відображення заборгованості підприємства перед власниками облігацій з виплати відсотків використовують субрахунок 684 „Розрахунки за нарахованими відсотками”. Витрати на виплату відсотків відносять до фінансових витрат і відображають на субрахунку 952 „Інші фінансові витрати”.

Облік довгострокових зобов’язань з оренди

Орендна операція – це господарська операція фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів або землі у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) під процент та на визначений строк.

Оперативна оренда – це господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає передачу орендарю права користування основними засобами на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації, з обов’язковим поверненням таких основних засобів їх власнику після закінчення строку орендної угоди.

Фінансова оренда – господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає придбання орендодавцем за замовленням орендаря основних засобів з подальшою їх передачею у користування орендарю на строк, що не перевищує строку повної амортизації таких основних засобів з обов’язковою подальшою передачею права власності на такі основні засоби орендарю.

Для узагальнення інформації про стан розрахунків з орендодавцями за необоротні активи, передані на умовах довгострокової оренди, призначений

53

рахунок 53 „Довгострокові зобов’язання з оренди”.

По кредиту рахунку 53 „Довгострокові зобов’язання з оренди” відображаються нарахування заборгованості перед орендодавцем за одержані об’єкти довгострокової оренди, по дебеті – її погашення, переведення до короткострокових зобов’язань, списання тощо.

Аналітичний облік ведеться за кожним орендодавцем та об’єктом орендованих необоротних активів.

11. Облік відстрочених податкових зобов’язань

На рахунку 54 „Відстрочені податкові зобов’язання” ведеться облік суми податків на прибуток, які сплачуватимуться в наступних періодах внаслідок виникнення тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов’язань та оцінкою цих активів або зобов’язань, яка використовується з метою оподаткування.

За кредитом рахунку 54 „Відстрочені податкові зобов’язання” відображається сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в майбутніх періодах відповідно до оподаткованих тимчасових різниць, за дебетом – зменшення відстрочених податкових зобов’язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов’язань.

Визначення суми відстроченого податкового зобов’язання здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 „Податки на прибуток”. Аналітичний облік відстрочених податкових зобов’язань ведеться за видами активів або зобов’язань, між оцінками яких для відображення в балансі та цілей оподаткування виникла різниця.

Рекомендована література: 1, 2, 12, 33, 34, 36, 38, 39, 40, 41, 46, 48, 50, 54, 55

Основні терміни

Короткостроковий вексель виданий – це вексель, який забезпечує заборгованість перед постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами терміном менше 12 місяців.

Короткострокові зобов’язання – це зобов’язання, що покриваються за допомогою використання поточних активів, або створення інших короткострокових зобов’язань, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або протягом 12 місяців з дати балансу.

Короткострокові кредити банків – це сума поточних зобов’язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками.

Вексель – це борговий цінний папір, який підтверджує безумовне зобов’язання векселедавця сплатити в зазначений термін певну суму грошей

54

власникові векселя.

Дисконт за облігацією – це сума перевищення номінальної вартості над ціною, за якою облігація випускається на фінансовий ринок.

Довгострокові зобов’язання – це різні види зобов’язань підприємства, на які нараховуються відсотки і строк погашення яких настане більше ніж через рік після звітної дати або пізніше, ніж закінчиться виробничий цикл, якщо його тривалість перевищує 12 місяців.

Доходи майбутніх періодів – це надходження грошових коштів та інших активів, що одержані в звітному періоді, але належать до майбутніх періодів.

Забезпечення – зобов’язання з невизначеною сумою або часом погашення на дату балансу.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Індосамент векселя – це безумовний наказ платникові сплатити за векселем тій особі, якій вексель передається.

Кредит – економічні відносини, що виникають між кредитором і постачальником з приводу одержання останнім позики в грошовій або товарній формі на умовах повернення в певний строк з оплатою відсотка.

Облігація – це борговий цінний папір, що засвідчує внесення її власником коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ній термін з виплатою фіксованого відсотка, розмір якого не залежить від результатів діяльності її емітента.

Премія за облігацією – це сума перевищення ціни, за якою облігація випускається на фінансовий ринок, над її номінальною вартістю.

Практичні завдання Приклад №1. Підприємство А – користувач стільникового мобільного

зв’язку – згідно з рахунками щомісячно вносить операторові мобільного зв’язку плату за послуги. Крім вартості послуг, у рахунку зазначено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 7,5 % вартості послуг. За вересень 2011 року підприємством сплачено рахунок за послуги мобільного зв’язку, в якому зазначено:

-вартість послуг мобільного зв’язку – 500 грн.;

-збір на обов’язкове пенсійне страхування – 37,50 грн.;

-ПДВ – 100 грн.

Разом до оплати – 637,50 грн.

Завдання. Відобразити господарські операції в бухгалтерському обліку

підприємства А.

55

Приклад №2. Підприємством виставлено акредитив постачальнику на суму 1000 грн. за рахунок власних коштів. Погашено заборгованість постачальнику з виготовленого акредитиву на суму 780 грн. Після здійснених розрахунків акредитив закрито.

Завдання. Відобразити господарські операції в бухгалтерському обліку.

Контрольні запитання

1.Дайте визначення короткострокових зобов’язань.

2.Які зобов’язання належать до короткострокових?

3.Назвіть рахунки бухгалтерського обліку, на яких ведеться облік короткострокових зобов’язань.

4.Назвіть облікові регістри, в яких відображаються дані про короткострокові зобов’язання.

5.Назвіть форми фінансової звітності, в яких відображаються короткострокові зобов’язання.

6.У якому розділі Балансу відображаються короткострокові зобов’язання?

7.Дайте визначення короткострокових кредитів банків.

8.Назвіть бухгалтерський рахунок, на якому ведеться облік короткострокових кредитів банків, та дайте його характеристику.

9.Як відображається на рахунках бухгалтерського обліку отримання і використання короткострокових кредитів банків?

10.На підставі яких документів в бухгалтерському обліку проводяться розрахунки з постачальниками і підрядниками?

11.Який документ складається, якщо при прийманні товарів виявлені нестачі або дефекти?

12.За допомогою яких форм розрахунків сплачується заборгованість перед кредиторами?

13.Назвіть документи, за допомогою яких проводяться безготівкові розрахунки.

14.Назвіть документи, за допомогою яких проводяться готівкові розрахунки.

15.Назвіть бухгалтерські рахунки, на яких ведеться облік кредиторської заборгованості та дайте їх характеристику.

16.Як відображається на рахунках бухгалтерського обліку надходження товарно-матеріальних цінностей від постачальників і погашення заборгованості перед ними?

17.Дайте визначення короткострокового векселя виданого.

18.Назвіть бухгалтерський рахунок, на якому ведеться облік зобов’язань,

56

забезпечених короткостроковими векселями виданими та дайте його характеристику.

19.Як відображається на рахунках бухгалтерського обліку видача та погашення короткострокових векселів виданих?

20.На якому рахунку ведеться облік поточних зобов’язань за розрахунками з учасниками? Дайте його характеристику.

21.Як відображаються на рахунках бухгалтерського обліку розрахунки з учасниками?

22.У яких випадках у підприємства виникає поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями?

23.На якому бухгалтерському рахунку ведеться облік поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями? Охарактеризуйте його.

24.Як у бухгалтерському обліку відображається поява та погашення поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями?

25.Які зобов’язання належать до інших поточних зобов’язань?

26.На якому бухгалтерському рахунку ведеться облік інших поточних зобов’язань? Дайте його характеристику.

27.Як у бухгалтерському обліку відображаються розрахунки за іншими поточними зобов’язаннями?

28.Як ведеться аналітичний облік?

29. Що належить до довгострокових зобов’язань?

Тести для самоконтролю

1.Які з наведених зобов’язань не належать до короткострокових:

1) поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями;

2) зобов’язання за розрахунками з учасниками;

3) забезпечення наступних витрат і платежів?

2.Короткострокові зобов’язання – це зобов’язання, які будуть погашені:

1) протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу; 2) протягом операційного циклу або протягом 10 місяців з дати балансу; 3) протягом операційного циклу або більше 12 місяців з дати балансу.

3.Облік короткострокових позик ведеться в реєстрі бухгалтерського

обліку:

1) журнал 3;

2) журнал 2;

3) журнал 5.

4.За кредитом рахунку 60 «Короткострокові позики» відображаються:

1) суми погашення одержаних кредитів;

57

2)суми одержаних кредитів;

3)нараховані відсотки та суми одержаних кредитів.

5.Погашення короткострокового кредиту банку відображається бухгалтерським записом:

1) Дт 60 «Короткострокові позики» Кт 31«Поточні рахунки»;

2) Дт 60 «Короткострокові позики» Кт 501«Довгострокові кредити банків у національній валюті»;

3) Дт 60 «Короткострокові позики» Кт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

6.При виявленні нестачі під час приймання товарів складається:

1)товарно-транспортна накладна;

2)податкова накладна;

3)рекламаційний акт.

7.Проведено залік заборгованості за бартерною угодою. Вкажіть правильний бухгалтерський запис:

1) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» Кт 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»;

2) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» Кт 371«Розрахунки за виданими авансами»;

3) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» Кт 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

8.Списання заборгованості за виданими векселями відображається:

1)за дебетом рахунка 62 «Короткострокові векселі видані»;

2)за кредитом рахунка 62 «Короткострокові векселі видані»;

3)відображається на іншому рахунку.

9. За дебетом рахунка 67 «Розрахунки з учасниками» відображається:

1)збільшення заборгованості засновників та учасників перед підприємством;

2)погашення заборгованості перед засновниками та учасниками;

3)збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками.

10. За дебетом рахунка 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями» відображається:

1)частина довгострокових зобов’язань, яка повинна бути погашена впродовж 12 місяців з дати Балансу;

2)частина короткострокових зобов’язань, яка повинна бути погашена впродовж 12 місяців з дати Балансу;

3)частина довгострокових зобов’язань.

58

11.За якою оцінкою відображаються в Балансі короткострокові зобов’язання:

1) теперішньою вартістю;

2) сумою погашення;

3) номінальною вартістю?

12.Нарахування дивідендів відображається бухгалтерським записом:

1)Дт 443 «Прибуток використаний у звітному періоді» Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;

2)Дт 443 «Прибуток використаний у звітному періоді» Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

3)Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 443 «Прибуток використаний у звітному періоді».

13.Нарахування відсотків за використання кредиту відображається бухгалтерським записом:

1) Дт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» Кт 951 «Відсотки за кредит»;

2) Дт 951 «Відсотки за кредит» Кт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»;

3) Дт 951 «Відсотки за кредит» Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

14.Списання безнадійної кредиторської заборгованості відображається бухгалтерським записом:

1) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками Кт 371 «Розрахунки за виданими авансами»;

2) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» Кт 717 «Доходи від списання кредиторської заборгованості»;

3) Дт 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» Кт 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

15.Цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів

іпідтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера у передбачений у ньому термін з виплатою фіксованого відсотка, якщо інше не передбачено умовами випуску, називається:

1) акцією;

2) переказним векселем;

3) облігацією;

4) депозитним сертифікатом.

16.У Балансі виділяють такі види довгострокової кредиторської заборгованості:

1) довгострокові кредити банків, інші фінансові зобов’язання, відстрочені

59

податкові зобов’язання; 2) довгострокові фінансові зобов’язання, інші довгострокові

зобов’язання; 3) довгострокові кредити банків, інші довгострокові фінансові

зобов’язання, відстрочені податкові зобов’язання, інші довгострокові зобов’язання.

17. Для узагальнення інформації про стан розрахунків з орендодавцями за необоротні активи, передані на умовах довгострокової оренди, призначений рахунок:

1) 51 «Довгострокові векселі видані»; 2) 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»;

3) 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди»; 4) 54 «Відстрочені податкові зобов’язання».

18. За якою оцінкою відображаються в Балансі довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки:

1) сумою погашення;

2) теперішньою вартістю;

3) чистою вартістю реалізації;

4) номінальною вартістю?

19. З метою ведення бухгалтерського обліку зобов’язання поділяються

на:

1) довгострокові, поточні, відстрочені податкові зобов’язання, кредиторську заборгованість за товари, роботи і послуги;

2)довгострокові, поточні непередбачені зобов’язання, відстрочені податкові зобов’язання;

3)довгострокові, поточні, непередбачені зобов’язання та забезпечення.

20. Зобов’язання з невизначеною сумою або часом погашення на дату

балансу, називається:

1) непередбаченим зобов’язанням;

2) поточним зобов’язанням;

3) забезпеченням зобов’язанням;

4) довгостроковим зобов’язанням.

21. Доходи майбутніх періодів:

1) будуть одержані в майбутньому; 2) будуть одержані в майбутньому, але витрати, пов’язані з ними,

здійснюються в звітному періоді; 3) одержані в звітному періоді, але належать до майбутніх періодів.

60

Тема 5. Облік виробничих запасів План

1.Поняття, визначення запасів, їх класифікація і завдання в обліку. П(С)БО №9 «Запаси».

2.Організація складського господарства та облік на складах підприємства.

3.Методи оцінки запасів. Документальне оформлення операцій з руху виробничих запасів.

4.Синтетичний і аналітичний облік виробничих запасів.

5.Первинний, аналітичний та синтетичний облік малоцінних і швидкозношуваних предметів.

1. Поняття, визначення запасів, їх класифікація і завдання в обліку П(С)БО №9 «Запаси»

Для того щоб стабільно здійснювати процес виробництва на підприємстві, мають бути постійно оборотні засоби в матеріальній формі. Так, підприємство повинне мати в необхідних розмірах запаси сировини і матеріалів, насіння, кормів, нафтопродуктів та інших цінностей. При їх використанні збільшуються витрати на виробництво, результатом якого є створення готової продукції.

Склад запасів, їх оцінка та порядок відображення у фінансовій звітності визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку (далі П(С)БО 9 «Запаси»).

Положенням визначено, що запаси – це активи, які:

-утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;

-перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

-утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає у майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням та їх вартість може бути достовірно визначена.

Для цілей бухгалтерського обліку запаси включають:

-сировину, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;

-незавершене виробництво;

-готову продукцію;

61

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]