Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтегров соц службим Київ 2007

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.51 Mб
Скачать

Додаток 7

управління та відділи райде­жа­міні­срації:

у справах молоді та спо­ту;

освіти;

праці та соці­льного захи­ту населення;

реєстрації актів громадянського стану;

районні слу­би, установи та організації:

слу­ба у справах непо­нолі­ніх при райде­ж- а­міні­срації;

кримінальна міліція у справах непо­нолі­ніх;

центр зайнято­ті;

центральна районна ліка­ня;

дошкільні та шкільні заклади;

громадські організації та благодійні фо­ди:

Товари­сво Червоного Хре­та України;

жіночі ради;

«Оберіг», «Берегиня», «Заради спасіння миру», «Стевія».

Програма відкрита для уча­ті інших пар­нерів.

Те­мін ре­лізації: 2006-2010 роки

ОБГРУ­ТУВАННЯ АКТУ­ЛЬ­НО­ТІ ПРОГРАМИ

Сім’я є пе­шим вихователем дитини і середовищем переда­ чі духо­ного багат­сва, культу­них традицій, фо­мування цінні­них орі­єтацій, практи­них умінь і навичок. Найваж­ ливішими ознаками сімейного виховання є фо­ма і зміст, а результатом – сама дитина, її вихованість, зда­ність до самостійного життя у соці­мі.

Погі­шення матері­льного до­робуту перева­ної більшо­ті сімей району не мо­ло не позначитися на становищі дітей та на процесі їхнього виховання. З одного боку, матері­льні неста­ки викликають напруженість у сімейних стосу­ках та обмеження витрат на виховання і навчання дітей, а з іншого, провокуютьбатьківнапошукдода­ковогозаробі­ку,щоприз-

480

Додаток 7

водить до фізи­ного і психі­ного перева­таження і змен­ шує резерв вільного часу, необхідного для занять із дітьми. Ча­тинабатьківзовсімне­туютьвиконаннямсвоїхбатьківсь­ ких обов’я­ків з утримання та виховання дітей.

Рівень і якість життя родин негати­но впливає на демогра­ фі­ніпока­ники.Заостаннітрирокиспостерігаєтьсянезнач­ не збільшення народжувано­ті дітей у районі. Так, протягом 2003 року народилося 600 немо­лят, у 2004-му – 640, у 2005му – 696. Проте, чисельність дітей у районі протягом остан­ ніх десяти років зме­шується, через те, що народжуваність дітей, навіть за останні три роки, зна­но ни­ча порі­няно з народжувані­тю протягом 90-х років.

Протягом2004року8%дітейнародилиодинокіматері,цена 1% ме­ше, ніж у 2003 році. 5,5 % дітей народилося у сім’ях кризових категорій (у 2002-му 8,4%, у 2003-му 7%). Зна­не збільшення держа­них виплат матерям при народженні дитини у 2005 році мало як позити­ний, так і негати­ний результат. На жаль, протягом 2005 року 5 немо­лят, які на­ родилися у неблагополу­них родинах, довелося вилучити у батьків, оскільки для їхніх батьків бажаними були не діти, агара­тованідержавоюко­ти.Акту­льноюсьогоднізалиша­ ється проблема відмови від новонароджених дітей молодих матерів у пологовому відділенні районної ліка­ні. Протягом 2004 року тут від дітей відмовилося 4 матері, з яких одна, пі­- ля проведених співбесід, забрала дитину. У 2005 році заре­є- тровано 5 немо­лят, від яких відмовилися батьки, та одна дитина знайдена біля автобу­ної зупи­ки.

Зна­не занепокоєння викликає мі­рація родин із дітьми. Якправило,дорайонуприїжджаютьсім’їздітьмиізм.Ки­ва. В осно­ному це сім’ї, які поповнюють банк даних неблагопо­ лу­них.

Станом на 01.01.2006 року у районі проживає 12861 дитина. Майже ко­на че­ве­та з них виховується у кризовій сім’ї. Так,576дітейживутьунеблагополу­нихсім’ях,1005–убага­ тоді­них,1481–унепо­них,325–умалозабе­печенихсім’ях.

481

Додаток 7

Прозна­нуча­тинудітейназванихкатегорійбатькидбають, ту­буються, виховують, однак їхні сім’ї потребують матеріальної­ , психолого–педагогі­ної, юриди­ної допомоги, соціального захи­ту.

Надзвичайного­срою урайонієпроблемадитячоїбездо­ляд­ но­тіпорі­няноз2000рокомпідчас рейдів,проведенихССН, КМСН, кількість виявлених непо­нолі­ніх які потребували соці­льно–правової допомоги, зро­ла в 4,5 раза.

Фа­том залишається скоєння фізи­ного та економі­ного насиль­сва над дітьми. Протягом 2004 року заре­є­ровано 14 випа­ків насиль­сва над дітьми, у 2005 році – 8, протягом 1 ква­талу 2006 року вже заре­є­ровано 6 випа­ків. Якщо у 2004 році кількість дітей, над якими вчинено фізи­не насиль­сво в с. Синяк, становила 3, то у 2005 році – 7, в с. Катюжанка, відпові­но, 1 – 3.

У районі порі­няно з 2000 роком стабілізувалася і знизи­ся удвоєрівеньдитячоїзлочинно­ті,однаквікдитини–злочи­ця помоло­шав.Так,у2000-2003рокахзлочиниско­валипідлі­- киувіці16–17років,заостаннідварокизаре­є­рованозло­ чини, ско­ні дітьми 11-14 років. Перева­на більшість дітей, які ско­ли злочини, із неблагополу­них сімей.

Бездо­ля­ність дітей – це, насамперед, знівельовані мораль­ ніцінно­тібатьків,абсолю­набезвідповідальність,ухиляння відвиконаннябатьківськихобов’я­ків,щоєоднієюзпричин, коли підліток потра­ляє на лаву підсу­них або поповнює ря­ ди соці­льних сиріт.

Протягом останніх трьох років до Вишгородського суду по­ дано 57 позовів із клопотанням про позба­лення батьківсь­ ких прав. Всі позови судом задоволені. Без батьківського піклування залишилося 98 дітей. Якщо у селах Синяк та Аб­ рамі­ка у 2004 році таких сімей не було, то у 2005 році їх, від­ пові­но, 3 і 1. Всі ці діти стали соці­льними сиротами. З них 38дітейвла­тованіусім’їопікунів,ре­та 60 поповнилиди­ тячі держа­ні заклади. Із 12 дітей, вла­тованих у держа­ні

482

Додаток 7

заклади 2005 року, – 7 дітей, які проживали в с. Катюжа­ка, і 2 – в с. Абрамі­ка.

У 2004 році в районі була 51 дитина, чиї батьки позба­лені батьківських прав, у 2005 році таких дітей було вже 60 (у то­ му чи­лі по м. Вишгороду відпові­но 12 і 17, с. Нові Пе­рі­ці 8 – 10, с. Хотяні­ка 0 – 2). Станом на 01.04.2006 року на об­ ліку слу­би у справах непо­нолі­ніх перебуває 201 дитина, позба­ленабатьківськогопіклування.Зних81виховуєтьсяу сім’ях опікунів, 4 – у прийо­них сім’ях, 8 – у дитячому будин­ ку сімейного типу, 108 – у дитячих держа­них закладах.

І хоча протягом останніх років майже вдвоє зме­шилася кількість дітей, вилучених із сімей, непокоїть той факт, що вс.Синяк2004рокутакихдітейнебуло,ав2005роціїхаж7, у селах Абрамі­ка і Катюжа­ка, відпові­но, 0 – 3.

Дещо збільшилась районі кількість дітей, переданих під опі­ ку: у 2004 році 7, у 2005 році – 9. До того ж, такі діти з’яв­ли­ ся в тих населених пун­тах, де їх не було: у м. Вишгороді – 3, с.Катюжа­ка–2,пооднійдитині–вселахАбрамі­ка,Козаро­ вичі, Лебеді­ка і Нові Пе­рі­ці.

На даний час 54% дітей району не мають родини, а ко­на дитина хоче мати сім’ю. Для того, щоб забезпечити право ди­ тини на сімейне виховання, необхідно або реінте­рувати її у біологі­ну родину або знайти прийо­ну сім’ю. І в одному, і в другому випа­ку позити­ний результат буде тільки тоді, коли здій­нити цілий комплекс заходів щодо ада­тації дити­ ниусім’їтапідгото­кисамихбатьківдовиконаннянимисво­ їх батьківських обов’я­ків.

У районі назріла проблема щодо забезпечення жи­лом ді­ тей–сиріт та дітей, позба­лених батьківського піклування, які зовсім не мають оселі. У 2006 році таких дітей 23: 8 з них про­ живаютьум.Вишгороді,5–вс.НовіПе­рі­ці,по3–вселахАб­ рамі­катаЛюбимі­ка,2вс.Катюжа­ка,по1дитинівсмт.Ди­ мер та с. Вища Дубе­ня. Потребують жи­ла і діти-сироти, які в цьому році пове­таються з інтерна­них закладів. Тому ство­

483

Додаток 7

рення соці­льного гу­тожи­ку для таких дітей – необхідна промі­наланкадлязабезпеченняїхупоря­кованимжи­лом.

Врахову­чи скла­не становище дітей у районі, необхідно збільшити обсяги індивіду­льної роботи щодо супроводу та ре­білітаціїсімей,дифере­ційовано,відпові­нодогрупсімей, визначити кон­ре­ні фо­ми і методи соці­льної роботи.

Найкращебулобвве­тиуштативико­комівмі­цевихрадпо­ саду соці­льного працівника для роботи із сім’ями, дітьми та молоддю на їхніх територіях.

Позити­ний результат матиме створення та ді­льність ін­ те­рованих соці­льних служб: слу­би соці­льної підтри­ки сімей, слу­би супроводу сімейних форм виховання, слу­би те­мінового втручання, слу­би реінте­рації та соці­лізації вихова­ців інтерна­них закладів, слу­би супроводу дітей, які мають кон­лі­ти із законом.

Чі­ка координація дій та розподіл фу­нцій щодо захи­ту прав дітей між відділами, слу­бою адміні­срації, ЦСССДМ, органами опіки та піклування мі­цевих рад, їхня вза­модія із громадськими організаці­ми – одна з пере­дмов ре­лізації програми.

Ухваленняпрограми–крокназустрічзнедоленійдитині,реа­ лізація її права на сімейне виховання.

2. МЕТА І ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

Мета :

покращення становища сімей із дітьми, забезпечення права ко­ній дитині виховуватися в родині шляхом створення нової моделіспеці­лізованихсоці­льнихслужбдляроботизсім’ями.

Завдання:

забезпечити своєча­не виявлення пробле­них сімей, здій­нення те­мінового втручання у кризу, що склала­ ся в сім’ї, з метою створення спри­яливого середовища

484

Додаток 7

для дитини шляхом компле­кного обстеження сім’ї, опрацювання проблеми, визначення переліку та видів послуг, яких вона потребує;

запобігати руйнуванню сімей із дітьми та передачі дітей до держа­них закладів;

спри­ти пове­ненню дітей, вихова­ців держа­них закладів, у біологі­ну сім’ю, соці­лізації молоді з чи­ла ви­ хова­ців інтерна­них закладів, забезпечувати супровід

зметою ада­тації дитини у родинному середовищі, ада­тації молоді до нових умов життя;

забезпечити нале­ні умови для зро­тання в сімейному оточеннідітей-сиріттадітей,позба­ленихбатьківсько­ го піклування, вихова­ців дитячих буди­ків, яких не­ мо­ливо пове­нути у біологі­ну родину, шляхом ство­ рення прийо­них сімей та дитячих буди­ків сімейного типуівла­туваннявнихдітейнавихованнятаспільне проживання;

запобігати дитячій бездо­ля­но­ті, негати­ним про­ явам у дитячому та молоді­ному середовищі шляхом проведеннясоці­льногопа­ронатунаддітьми,схильни­ ми до правопорушень, малолі­німи та непо­нолі­німи правопору­никами,здій­нюватисупровідсімей,уяких виховуються такі діти.

3.ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

1.Проводитикомпле­кневивченнястануроботищодозахис­ ту прав дитини в районі.

Заслуховувати на засіданні координаційної ради з питань охоронидитин­сваприрайде­жа­міні­сраціїаналіти­нудо­ ві­ку з цього питання.

Щорі­но, протягом1ква­талу Відділи РДА усправах молоді таспор­ ту,освіти,управлінняпраці та соціального захи­ту населення,слу­ба у справах непо­нолі­ніх РДА

485

Додаток 7

2. Проаналізувати ді­чу си­тему розподілу фу­нцій щодо за­ хи­туправдітейміжстру­ту­нимипідрозділамирайде­жад­ міні­срації.

Розробити принципи узгодження цих фу­нцій та порядок вза­модії,щопередбачаєті­нуспівпрацюуправлінь,відділів, служб, до компете­ції яких належать питання сімей, дітей та молоді,атакожустанов,довідомаякихналежатьпитаннясо­ ці­льного захи­ту населення.

Протягом 2 ква­талу 2006 року Відділи РДА усправах молоді та спо­- ту, освіти, управління праці та соці­ ального захи­ту населення, слу­ба у справах непо­нолі­ніх РДА, район­ ний центр соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді, центральна районна ліка­ня

3. З метою удосконалення збору стати­ти­ної інфо­мації та си­теми обліку соці­льно незахищеної категорії сімей і дітей забезпечити створення та щорі­не поно­лення інфо­мацій­ ного ба­ку даних:

неблагополу­них та кризових сімей, дітей-сиріт та дітей, позба­лених батьківського піклування, дітей, які перебувають у кон­лі­ті із законом – ССН;

багатоді­них сімей

відділ у справах молоді та спо­ту;

непо­них сімей, дітей, які мають деві­а­ну поведі­ку

– відділ освіти;

дітейінвалідів,одинокихматерів,непо­нолі­ніхматерів

ЦСССДМ.

4.Спри­ти ді­льно­ті центру опіки дитини, створеному при слу­бі у справах непо­нолі­ніх, та розви­ку си­теми інтег­ рованих соці­льних служб, створених у стру­турі районного центрусоці­льнихслужбдлясім’ї,дітейтамолоді:слу­бисо­ ці­льної підтри­ки сімей, слу­би супроводу сімейних форм виховання, слу­би те­мінового втручання, слу­би реінтег­

486

Додаток 7

раціїтасоці­лізаціївихова­цівінтерна­нихзакладів,слу­би супроводу дітей, які перебувають у кон­лі­ті з законом:

проводити спільні обстеження жи­лово-матері­льних умовкризовихсімейіздітьми,сімей,уякихвиховуються діти-сироти, діти, позба­лені батьківського піклування, діти-напі­сироти,дітизобмеженимимо­ливо­тями;

здій­нюватиподальшийрозвитоксімейнихформвихо­ вання дітей-сиріт та дітей, позба­лених батьківського піклування, створення прийо­них сімей та дитячих бу­ ди­ків сімейного типу;

відпрацювати нові фо­ми і методи соці­льної роботи з молодими матерями щодо запобігання їхнім відмовам від новонароджених дітей;

покращити роботу щодо запобігання негати­ним яви­ щам у дитячому та молоді­ному середовищі;

проводитипрофіла­ти­нуроботущодозапобіганняна­ силь­свувсім’ї,жо­ртокомуста­леннюдодитинизбо­ ку родичів та найбли­чого соці­льного оточення;

організувати роботу консультати­них пун­тів у дитя­ чих буди­ках, центральній районній ліка­ні, відділі ре­ єстрації актів громадянського стану, проводити ви­їди мобільного консультати­ного пун­ту соці­льної робо­ ти в сільській мі­цево­ті;

організувати школу воло­терів для соці­льної роботи;

спри­тивотриманніспеці­льно­тітапрацевла­туван­ ні дітей-сиріт і молоді з їхнього чи­ла пі­ля закінчення ними навчальних закладів.

Си­темати­но ВідділиРДАусправахмолодітаспо­ту,

освіти, управління праці та соці­льно­ го захи­ту населення, слу­ба у справах непо­нолі­ніх РДА, районний центр соці­льних служб для сім’ї, ді­ тей та молоді, центральна районна ліка­ня, районний центр зайнято­ті

5. Активізувати роботу кабінету планування сім’ї централь­ ної районної ліка­ні з метою запобігання захворюванням,

487

Додаток 7

що передаються статевим шляхом, небажаній вагі­но­ті непо­нолі­ніх, жінок із неблагополу­них сімей, хворих на ВІЛ-СНІД, психі­но­ворих та вивчити питання

Постійно Центральна районна ліка­ня

6. Вирішувати питання щодо безко­то­ного забезпечення моло­ними сумішами дітей до одного року народження, які проживають у кризових сім’ях.

Щорі­но Центральна районна ліка­ня

7.Вве­тиуштативико­комівВишгородськоїміської,Димерсь­ коїсели­ної,Га­рилівської,Новопе­рівськоїтаіншихсільських­ рад посаду соці­льного працівника для роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.

Протягом 2006 року Відділ РДА усправах молоді та спо­-

ту, слу­ба у справах непо­нолі­ніх РДА, мі­цеві ради

8. Вжити невідкла­них закладів щодо відкриття та налагодження ді­льно­ті соці­льного гу­тожи­ку у Вишгородсько­ му районі для вла­тування до нього дітей-сиріт та дітей, позба­лених батьківського піклування, пі­ля заве­шення навчання в інтерна­них закладах та перебування в дитячих буди­ках, прийо­них сім’ях та в інших держа­них закладах.

Протягом 2006 року Центр соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді

9. Залучати в устано­леному порядку держа­ні ко­ти з дже­ рел, не заборонених чинним законодавством, для надання адре­ної допомоги дитячим буди­кам, прийо­ним сім’ям, дітям-сиротам та дітям, позба­леним батьківського піклу­

488

Додаток 7

вання, дітям-інвалідам, дітям із соці­льно незахищених сімей.

Протягом року Відділи РДА усправах молоді та спор-

­ту,освіти,слу­ба у справах непо­но­ лі­ніх РДА, районний центр соці­ль­ них служб для сім’ї, дітей та молоді

10.Заохочуватипідприєм­сва,установитаорганізаціїдобла­ годійної ді­льно­ті щодо поліпшення становища сімей та дітей у районі

Протягом року Відділи РДА усправах молоді та спор-

­ту,освіти,слу­ба у справах непо­но­ лі­ніх РДА, районний центр соці­ль­ них служб для сім’ї, дітей та молоді

11. Проводити кру­лі столи, конфере­ції, семінари з обгово­ ренням питань стану ре­лізації районної Програми.

Періоди­но Відділи РДА усправах молоді та спор-

­ту,освіти,слу­ба у справах непо­но­ лі­ніх РДА, районний центр соці­ль­ них служб для сім’ї, дітей та молоді

12. Розробити, видати й розповсюджувати бу­лети, лис­ ті­ки та інші інфо­маційно-ре­ла­ні та інфо­маційнопро­ ­ві­ницькі рекоме­дації профіла­ти­ного спрямування для дітей та батьків.

Періоди­но Відділи РДА у справах молоді та

спо­ту, освіти, слу­ба у справах не­ по­нолі­ніх РДА, районний центр соці­льних служб для сім’ї, дітей та молоді

489