Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інтегров соц службим Київ 2007

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.51 Mб
Скачать

Додатки 2–3

ре­тор чи начальник відділу (не рекоме­дується залучати доскладукомісіїсоці­льногопрацівника,якийведевипадок).

Фо­ма № 5. «Договір про взяття сім’ї під соці­льний супро­ від/надання соці­льних послуг»

Вже під час пе­винної оці­ки потреб соці­льний працівник обговорює з клі­єтом необхідність укладання договору про наданнясоці­льнихпослуг,узгоджуємету,завданнятанеоб­ хідність тих чи інших дій.

Цей документ укладається у двох примі­никах, один із яких зберігається у клі­єта, другий – у «Справі сім’ї (клі­єта)», і підписується клі­єтом, соці­льним працівником, який із ним працює, та дире­тором (менеджером слу­би) ЦСССДМ. Такий підхід забезпечує прозорість стосу­ків та стимулює відповідальність ко­ної зі сторін. Ця фо­ма є лише зра­ком. Уклада­чидоговір,соці­льнийпрацівникспільнозклі­єтом обговорюєумовиподальшоїспівпраці,праватаобов’я­кисто­ рін, які дадуть мо­ливість дося­нути змін на краще, подола­ ти скла­ні життєві обставини.

Договір із клі­єтом укладається на пе­ний період часу, за який планується заве­шити соці­льний супровід і дося­ти позити­них змін, по закінченні те­міну дії договору справа переглядається і, при потребі, укладається новий договір.

Фо­ма № 6. «Фо­ма компле­кної оці­ки потреб дитини та сім’ї»

В основі компле­кної оці­ки потреб дитини та сім’ї лежить трику­никпотребдитини,асаміфо­мирозро­ленівідповід­ но до її вікових осо­ливо­тей, вони мі­тять механізм прове­ дення обстеження. Таким чином існує 5 форм оці­ки за віко­ вими групами (0–2р.; 3–4 р.; 5–8 р.; 9–14 р.; 15–18 р.). Зра­ки форм не наведені в даному посі­нику, але осно­ні принципи оцінювання описані в розділі 2.2.

Компле­кнаоці­кадопомагаєоцінитипотребидитини,здат­

410

Додатки 2–3

ність батьків їх задовольняти, самостійно справитися з наяв­ ними проблемами.

За допомогою компле­кної оці­ки соці­льний працівник мо­ же виявитисильнітасла­кісторониклі­єтаійогооточення, визначитинайбільшзначущихлюдейсередоточення,якімо­ жуть допомо­ти сім’ї, визначити ризики та їхні джерела, до­ помо­тибатькамусвідомитипотребидитини,аголовне–за­ лучити батьків як пар­нерів до процесу оці­ки та ре­лізації плану соці­льного супроводу.

Фо­ми компле­кної оці­ки допоможуть соці­льним праців­ никам прове­ти осно­не обстеження потреб клі­єта спосо­ бом, який дозволяє ве­ти си­темати­ний збір інфо­мації, а також спрощує аналіз і планування найкращих дій в інте– ресах дитини.

У фо­мі мі­тяться поради, які необхідно взяти до уваги під часпроведенняоці­ки;вказано,декори­нобулобзастосову­ вати відпові­ні анкети чи шкали.

Фо­мукомпле­кноїоці­кимо­назапо­нитикількомаспосо­ бами. Наприклад, соці­льний працівник може обговорити з дитиною,сім’єюрі­ніпитання,передбаченіупідрозділахфор­ ми компле­кної оці­ки, а потім показати сім’ї вже запо­нену фо­му.Абож,пі­ляпроведенняпопередньоїроз’яснювальної роботизбатьками, соці­льнийпрацівникможезапо­нювати фо­му разом із батьками/опікунами дитини.

Проведення компле­кної оці­ки завжди має відбуватися та­ ким чином, щоб допомо­ти батькам/опікунам, дітям та ін­ шим членам сім’ї взяти акти­ну участь у її процедурі. У фор­ мах виділяється мі­це, де батьки/опікуни і діти підлі­кового віку мо­ли б висловити вла­ну ду­ку щодо питань, які дослі­ джуються, та здій­нення оці­ки загалом.

Уразінедоре­но­тізапо­ненняокремихпідрозділівфо­миу розділі підсу­ків соці­льний працівник вказує причину бра­ ку відпові­ної інфо­мації.

411

Додатки 2–3

У своїх записах під час запо­нення фо­ми соці­льний праців­ никмаєробитиакцент,якасамедопомогаіпідтри­капотріб­ на дитині й сім’ї, і які організації найкращим чином нададуть цю допомогу. Для цього, мо­ливо, необхідно буде прове­ти детальніше дослідження окремих аспе­тів розви­ку дитини застосува­ши допомі­ні анкети і шкали, а в разі потреби за­ лучити для дода­кових обстежень відпові­них спеці­лі­тів. Тобто передбачається, що інші заціка­лені організації також будуть залучені до процесу компле­кної оці­ки. Проте ва­то нагадати, що перед тим, як ко­та­тувати з іншими організа­ ці­ми,слідотриматидозвілбатьків,завиня­комвипа­ків,ко­ ли дитині загрожує небезпека. Водночас потрі­но отримати дозвіл від організацій, щоб мати змогу ділитися їхньою інфо­- мацією з сім’єю.

Зібрана інфо­мація викори­товується для вивчення потреб клі­єта, визначення цілей і складання планів щодо подаль­ ших дій у ко­ному окремому випа­ку.

Таким чином, із дитиною, сім’єю у ході компле­кної оці­ки можуть працювати декілька організацій, закладів, фахі­ців. Однаквідповідальністьзапроведеннякомпле­кноїоці­кита запо­нення її фо­ми покладено на соці­льного працівника.

Фо­ма № 7. «План спільних дій» Спільне планування з клі­єтом дій у наданні соці­льних

послуг є одним із осно­них принципів у соці­льній роботі.

План складається на основі проблем та потреб, виявлених у ході проведення компле­кної оці­ки потреб дитини та сім‘ї пі­ля підписання Договору про надання соці­льних послуг. Всі заплановані дії/соці­льні послуги мають бути: здій­нен­ ними,зрозумілими,чі­кими,відповідатимо­ливо­тямклі­н­ та та його потребам, а також написані зрозумілою для нього мовою. Слід також враховувати вплив соці­льного оточення клі­єта та чі­ко визначати дії для ко­ної зі сторін (і соці­ль­ ного працівника, який надає чи забезпечує надання соці­ль­ них послуг, і клі­єта, його позити­ного оточення). Крім соці­ ального працівника та клі­єта до складання плану можуть

412

Додатки 2–3

бути залучені й предста­ники інших установ та організацій, які можуть надати послуги клі­єту для забезпечення тих чи інших потреб дитини, сім’ї. Обов’я­ково потрі­но вказувати також те­мін їх виконання та очікуваний результат.

Фо­ма № 8. «Ка­рка обліку матері­льної допомоги» У більшо­ті випа­ків для розв’язання соці­льних проблем сі­

м’япотребуєпе­ноїматері­льної,фінансовоїчигуманіта­ної допомоги.Соці­льнийпрацівникспільнозклі­єтомвизнача­ ють, на вирішення якої саме проблеми слід ско­це­нрувати увагу і які ресурси для цього потрі­ні. Соці­льний працівник обговорює ці пропозиції на коман­ній зустрічі та визначає вид, розмір, джерела допомоги (надавачем може бути як ЦСССДМ, так і інші суб‘єкти соці­льної роботи з сім‘ями). Усі види наданої допомоги (фінансової, матері­льної, гуманітар­ ної), незале­но від джерела, фі­суються у фо­мі № 8.

До уваги соці­льних працівників!

При наданні фінансової допомоги ЦСССДМ обов’я­ково ма­ ють бути такі докуме­ти:

заява клі­єта на фінансову допомогу;

відпові­ні підтве­джувальні докуме­ти, які вказують на необхідність її отримання;

протоколкоман­ноїзустрічі,наякійрозглядалосядане питання;

наказдире­торацентрупронаданняфінансовоїдопомоги;

актприйому-передачіко­тівчиматері­льнихцінно­тей;

підтве­джувальні докуме­ти про цільове викори­тан­ ня ко­тів.

Фо­ма№9.«Ви­новоксоці­льногопрацівникащодорезуль­ татів справи»

Якщообов’я­кисоці­льногопрацівника,передбаченіДогово­ ром, виконані і клієнт, його сім’я подолали скла­ні життєві обставини,починаєтьсяетаппідгото­кисім‘ї(клі­єта)доза­ ве­шення роботи.

413

Додатки 2–3

Питання про заве­шення стосу­ків із сім’єю обговорюється на коман­ній зустрічі, де й ухвалюється рішення щодо при­ пинення стосу­ків із родиною чи про необхідність їх продов­ ження.

Соці­льний працівник спільно з сім’єю та іншими суб‘єктами соці­льногосупроводупереглядаютьплансупроводу,відзна­ чають позити­ні зміни і фо­мують рекоме­дації щодо пода­ льших дій для сім‘ї.

До уваги соці­льних працівників!

Справа сім’ї (клі­єта) може заве­шуватися фо­мою № 9, і пе­ редати її копію сім‘ї, але при потребі соці­льний працівник може викори­тати фо­му № 10, призначену спеці­льно для сім’ї,ідеталізуватирекоме­даціїщодоїїподальшихдій. Уфо­- мі№10вказується,длякогосамезчленівсім‘їпризначената чиіншарекоме­дація,прицьомудеякізнихможутьстосува­ тися не лише доро­лих, але й дітей.

Фо­марекоме­дацій(№10)повторюєстру­турутрику­ника потреб, але це не означає, що на ко­ну з потреб, і зда­ностей­ батьків, фа­торів сім‘ї та середовища мають бути реко­ ме­дації. Соці­льний працівник виписує лише ті з них, які є акту­льними для сім‘ї. Ва­ливим аспе­том рекоме­дацій є відзначення позити­них змін та дося­нень сім‘ї. Визначення тапідкре­ленняцихзмінможестатинадійнимстимуломдля сім’ї розвиватися в подальшому.

414

Додатки 2–3

Фо­ма № 1

Фо­ма зве­нення/­напра­лення та збору пе­винної інфо­мації

Номер зве­нення/напра­лення_______________________________________

Дата отримання зве­нення/напра­лення___________________________

Чи один із батьків/опікунів знає про зве­нення/напра­лення

Так

Ні

Повто­не зве­нення/напра­лення

Фо­ма зве­нення/напра­лення (усна, письмова, телефонний дзвінок, ін.) _______________________________________

Зві­ки надій­ло зве­нення/напра­лення: Самозве­нення Родичі Сусіди Аноні­но

Міліція Суд Підрозділи органів виконавчої влади: охорони здоров’я освіти у справах сім’ї та молоді праці та соці­льного захи­ту слу­ба

у справах дітей соці­льні слу­би для сім’ї, дітей та молоді інше ____________________________________________

Адреса організації, що направила_______________________________

________________________________________________________________________

Тел.___________________________________________________________________

Особи­ті дані про дитину/молоду людину1

Прізвище____________________ Ім’я _______________

Дата народження _______________ Стать_____________

Статус (якщо такий встано­лено)2____________________________________

______________________________________________________________________________

Адреса______________________________________________________________________

_______________________________________________________ Тел._________________

Адреса проживання, якщо відрі­няється від вищезазначеної

______________________________________________________________________________

______________________________________________________ Тел.__________________

1 Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціальногозахистудітей-сиріттадітей,позбавленихбатьківськогопіклування»№ 2342від13.01.2005р.особиізчисладітей-сиріттадітей,позбавленихбатьківського піклування, - особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

2 Дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування; дитина-інвалід; постраждалий/ла від аварії на Чорнобильській АС

415

Додатки 2–3

Зміст, при­чина зве­нення/напра­лення

Батьки/опікуни дитини/молодої людини,

 

 

що проживають із нею за однією адресою

 

 

П.І.П/б.

Родинні зв’я­ки з дитиною Права батьків

____________________________

_______________________

Так

Ні

____________________________

_______________________

Так

Ні

Інші особи, з якими проживає дитина

 

 

(охо­лю­ю­и й не ч­ленів сім’ї)

 

 

П.І.П/б. Дата народження

Родинні зв’я­ки

Статус3

 

 

 

з дитиною

(якщо такий

 

 

 

 

встан.)

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

Члени сім’ї, які не живуть разом із дитиною

П.І.П/б _____________________________ П.І.П/б. ______________________________

Родинні зв’я­ки з дитиною______ Родинні зв’я­ки з дитиною _____

Адреса ______________________________ Адреса ______________________________

Тел. _________________________________ Тел. _________________________________

Роди­чі та інші особи, які відіграють ва­ливу роль в житті дитини, але не проживають з нею разом

П.І.П/б. Родинні зв’я­ки з дитиною Адреса

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

3 Стосовнодорослих:учасникбойовихдій;ветеранВВ;інвалідІ–ІVгрупи;пенсіонер; постраждалий/а від аварії на Чорнобильській АС; державний службовець; статус, отриманий за особливі заслуги (вчені звання, чемпіони Олімпійських ігор та ін.).

416

Додатки 2–3

Інші справи ЦСССДМ, пов’язані з дитиною/молодою людиною

Номер справи ___________________________

Слу­ба, особа яка вела/веде справу___________________________

Стосо­но кого заведено__________________________________________

Номер справи ____________________

Слу­ба, особа яка вела/веде справу___________________________

Стосо­но кого заведено___________________________________________

Ор­ганізації/особи, які працюють із дитиною/сім’єю на момент зве­нення/напра­лення

Педіатр/сімейний лікар/дільни­ний терапевт

Тел. ___________

Медсе­сра у школі/дитячому са­ку

Тел. ___________

Психолог/соці­льний педагог

Тел. ___________

Кла­ний кері­ник/вихователь

Тел. ___________

Працівник кримінальної міліції

 

у справах непо­нолі­ніх

Тел. ___________

Дільни­ний інспе­тор

Тел. ___________

Працівник слу­би у справах дітей

Тел. ___________

Працівник відділу у справах сім’ї та молоді

Тел. ___________

Інші _____________________________________________

Тел. ___________

___________________________________________________

Тел. ___________

Дода­кова інфо­мація, отримана на етапі зве­нення/напра­лення

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Насту­ні дії:

Надання інфо­мації і поради Напра­лення до іншої організації (зазна­те, до якої саме)

_______________________________________________________________________________

Поча­кова оці­ка ________________________________

417

Додатки 2–3

Інші дії _________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Спеці­ліст, який прийняв зве­нення/напра­лення_______________

Підпис _____________

П.І.П/б. менеджера/начальника відділу_____________________________

Дата____________________________ Підпис _______________________

Форма № 2

Фо­ма поча­кової оці­ки потреб дитини та сім’ї

Примі­ки: якщо заздалегідь відомо, що є необхідність у про­ веденні компле­кної оці­ки, соці­льні працівники мають ви­ значити доцільність запо­нення всіх розділів даної фо­ми.

Номер зве­нення ________________

Дата отримання зве­нення ________________

Прізвище, ім’я дитини/молодої людини______________________________

Стать чол. жін. Дата народження_______________________

Статус (якщо такий встано­лено) _____________________________________

Адреса______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Номер телефону___________________________________________________________

Практи­на примі­ка: переконайтеся, що Дата поча­ку оці­ки це зве­нення/напра­лення підкрі­лене

до попередніх зве­нень/напра­лень

Дата заве­шення оці­ки

418

Додатки 2–3

Примі­ки: дана інфо­мація запо­нюється, якщо її немає у фо­мі зве­нення.

Батьки/опікуни дитини/молодої людини,

 

 

що проживають із нею за однією адресою

 

 

П.І.П/б.

Родинні зв’я­ки з дитиною Права батьків

____________________________

_______________________

Так

Ні

____________________________

_______________________

Так

Ні

Інші особи, з якими проживає дитина

 

 

(охо­лю­ю­и й не ч­ленів сім’ї)

 

 

П.І.П/б. Дата народження

Родинні зв’я­ки

Статус

 

 

 

з дитиною

(якщо такий

 

 

 

 

встан.)

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

________________

_______________

_________________

______________

Члени сім’ї, які не живуть разом із дитиною

П.І.П/б _____________________________ П.І.П/б. ______________________________

Родинні зв’я­ки з дитиною______ Родинні зв’я­ки з дитиною _____

Адреса ______________________________ Адреса ______________________________

Тел. _________________________________ Тел. _________________________________

Роди­чі та інші особи, які відіграють ва­ливу роль в житті дитини, але не проживають з нею разом

П.І.П/б. Родинні зв’я­ки з дитиною Адреса

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

____________________ ____________________________ ____________________

419