Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

44. Одноканальна система передачі азимута (рис. 6.32)

Для перетворення кута повороту валу приводу антени в напругу синхронно-стежачої передачі (ССП) використовуються датчики на сельсинних парах, які є простим варіантом стежачої системи.

Проста стежача система складається з сельсин-датчика (СД) і сельсин-приймача (СП), на які подається опорна напруга. Якщо при цьому безперервно обертати ротор СД, то безперервно обертається і ротор СП, відстежуючи азимут, що задається.

У РЛС РТВ найчастіше використовуються одноканальні і двохканальні системи передачі азимута на сельсинах.

Гідністю одноканальних СПА (рис.6.32) є відсутність помилкового нуля, проте точність їх невисока. Тому вони знаходять застосування лише в РЛС метрового діапазону, де інші складові помилок вимірювання азимута мають той же порядок.

Таким чином, системи передачі азимута РЛС РТВ є їх необхідною складовою частиною і багато в чому визначають таку найважливішу характеристику РЛС, як інструментальну складову точності вимірювання кутових координат.

45. Пристрій формування масштабних відміток азимута (рис. 6.34)

Масштабні відмітки азимута (МВА) на екрані індикатора утворюються шляхом підсвіту розгортки дальності на азимутах, кратних мінімальній градації МВА ΔβМВА. Відповідно до цього МВА повинні бути синхронізовані імпульсом запуску РЛС і мати тривалість, рівну тривалості розгортки по дальності tМВА = Тр. Отримання різних градацій МВА з метою зручності відліку азимута забезпечується зміною амплітуди імпульсів МВА.

У РЛС старого парку найчастіше використовуються електромеханічний і електричний (на сельсинах) способи формування МВА (рис.6.34).

При електромеханічному способі (рис.6.34,а) як датчик МВА використовується контактна група, що замикається за допомогою кулачків, механічно пов'язаних з антеною. Число кулачків m і коефіцієнт редукції np визначають градацію МВА: ΔβМОА = 360°/mnp

Пристрій функціонує таким чином. У початковому стані замкнуті контакти 2-3, на схему збігу подається заборонний потенціал. Імпульси запуску при цьому не проходять на вихід схеми. Після набігання кулачка контакти 2-3 розмикаються, а контакти 1-2 замикаються, на схему збігу при цьому подається дозволяючий потенціал. Час замикання контактів tк складає десятки мілісекунд, тому через схему збігу можуть пройти декілька імпульсів запуску. Для формування МВА тільки від першого імпульсу служить схема виділення імпульсу запуску, що є формувачем імпульсів (звично блокинг-генератор) з часом відновлення tвос > tк. Це виключає її спрацьовування від решти імпульсів запуску, що пройшли схему збігу. Виділений імпульс запуску поступає на схему формування МВА, виробляючу імпульс з тривалістю, рівною Тр.

У пристрої формування МВА на сельсинах (рис.6.34,б) напруга з виходу сельсин-трансформатора детектується, посилюється, обмежується по амплітуді і використовується як стробуюча напруга. Імпульси запуску проходять через стробуючий каскад тільки тоді, коли ця напруга близько до нуля. При цьому також можливе проходження декількох імпульсів запуску, і режим роботи подальших елементів вибирається так, щоб МВА формувалася тільки від першого імпульсу запуску.