Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

6. Структурна схема підсилювача з швидкодіючим автоматичним регулюванням підсилення (шарп) (рис. 4.29)

Для захисту РЛС від вузькосмугових імпульсних перешкод можна використовувати в приймальному каналі фільтри верхніх частот, забезпечуючи придушення частот від нуля до деякої граничної частоти. Короткі імпульси, що мають спектр частот, що значно виходять за граничну смугу фільтру, проходять з деяким ослабленням, тоді як тривала перешкода, що володіє вужчим спектром, буде значною мірою пригнічена. Як фільтр верхніх частот можна використовувати диференціюючий ланцюжок або підсилювач з швидкодійним регулюванням підсилення (ШАРП).

Підсилювач з ШАРП (рис.4.29). Принцип роботи ШАРП аналогічний принципу роботи інерційної АРП. Різниця між ними полягає в швидкості спрацьовування. Швидкість зміни посилення системи ШАРП повинна відповідати швидкості зміни амплітуди імпульсної перешкоди. Разом з тим ШАРП не повинна реагувати на корисні сигнали. У цьому значенні підсилювач з ШАРП еквівалентний фільтру верхніх частот.

7. Пристрої захисту від широкосмугових імпульсних перешкод (рис. 4.30, 4.33)

Для боротьби з імпульсними перешкодами, тривалість яких менше тривалості корисного сигналу, застосовується схема ШОВ. Вона звичайно розміщується на вході приймача. У її склад (рис.4.30) входять три елементи: широкосмуговий підсилювач; двосторонній симетричний амплітудний обмежувач; вузькосмуговий підсилювач.

Назва системи утворена початковими буквами найменувань цих елементів.

Недоліки схеми ШОВ:

  • при дії АШП погіршується відношення сигнал/перешкода в 4р разів;

  • виникнення перехресних спотворень при одночасній дії на обмежувач корисного сигналу і перешкоди;

  • наявність додаткових втрат при обмеженні на рівні ефективного значення власних шумів приймача, якщо Пшу/Пуу < 10.

Для усунення цих недоліків замість схеми ШОВ можна використовувати схему ШПП, де замість амплітудного обмежувача застосовується керований переривник (ключ). Сигнал, що приймається, аналізується за допомогою схеми виділення перешкоди. Якщо вхідна напруга має характеристики перешкоди, то вказана схема виробляє управляючу напругу, яка, впливаючи на переривник, приводить до замикання приймального тракту на час дії імпульсної перешкоди (рис.4.33).

8. Пристрої захисту рлс від неспівпадаючих імпульсних перешкод (ніп) (неспівпадаючих з частотою повторення імпульсів рлс) (рис. 4.34)

Для захисту РЛС від перешкод, частота проходження яких не співпадає з частотою повторення імпульсів РЛС, можна використовувати схему типу обмежувач - накопичувач (схема ШОВ для пачки імпульсів).

Обмеження вхідних сигналів виробляється з метою виключення впливу на вихідний сигнал накопичувача їх амплітуди. Рівень обмеження вибирається з умови допустимих втрат у відношенні сигнал/шум (звично Uогр = (2-3) σш). Як накопичувач можуть бути застосовані рециркулятори, інтегруючі потенціалоскопи і т.д.

При використовуванні для захисту від НІП схеми ШПП селектор перешкоди може бути виконаний на основі пристрою ЧПК (рис.4.34, схема ШПП для пачки імпульсів).