Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

46. Функціональна схема автоматичного вимірювання азимута (рис. 6.37)

У РЛС з цифровою обробкою інформації МВА формуються з масштабних азимутних імпульсів (МАІ), число яких достатньо велике (як правило NМАИ = 4096 = 212 за один оборот антени). МАІ може бути одержані за допомогою магнітного датчика, або фотоелектричним методом, суть якого полягає в наступному. Виробляється прочитування з кодового диска 1, виготовленого з органічного скла і обертається з кутовою швидкістю антени.

Допустимо, що вимірювання азимута цілей виробляється від 0 до 360о з інтервалами в 15о. В цьому випадку кодовий диск ділять на 24 сектори і кожному з них привласнюють номер 1-24. Щоб закодувати ці номери, диск розбивають на кільця по числу розрядів коду і фотоспособом наносять певний двійковий код азимута (рис.6.37).

Імпульси цілі U1 з виходу преселектора запалюють лінійне джерело світла 2 і тим самим висвічують радіальну лінію на секторі диска, що знаходиться напроти нього, на якому закодований даний азимут цілі. Розташований за диском екран 3 з щілинами пропускає промінь на ті фотоелементи, які знаходяться проти прозорих елементів диска. З опорів навантажень цих фотоелементів знімаються і посилюються електричні імпульси. Оскільки кожен підсилювач відповідає певному розряду числа (20, 21, 22,...), то сукупність вихідних імпульсів утворює код поточного кутового положення променя. Прочитування коду виробляється з урахуванням того, що ціль опромінюється пачкою імпульсів і азимут цілі рівний:

β= (βн + βк)/2,

де βн, βк – азимут початку і кінця пачки відповідно, які визначаються з допомоги схеми фіксації цих кутів.

Пачка імпульсів цілі U1 затримується лінією затримки на період повторення Тп. Затримані U3 і незатримані U1 імпульси подаються на входи схем («НЕ»1 - «НЕ»2) не, але по різному:

  • для схеми «НЕ»1 імпульс U1 - основний і імпульс U3 - забороняючий, для схеми «НЕ»2 - навпаки. При появі першого імпульсу пачки заборонного імпульсу ще немає на «НЕ»1 і на виході цієї схеми виникає імпульс Uин;

  • на виході ж «НЕ»2 фіксується останній затриманий імпульс Uик, оскільки в цей час вже немає заборонного імпульсу U1.

Одержані в схемі фіксації імпульси початку і кінця пачки відкривають через діоди Д1 і Д2 схеми «И»1 - «И»5, щоб пропустити двійкові коди кутів βн і βк в суматор. Останній виконує складання βн+ βк і ділить цю суму навпіл.

Приблизно на час цих операцій tз1 затримується в ЛЗ імпульс Uик перед тим, як відкрити схеми «И»6- «И»10, які пропускають обчислені імпульси коду азимута в розподільник - зсувач.