Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (теоретичні питання 2-5).doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
103.42 Кб
Скачать

ПЕРЕДАВАЧ + АНТЕНИ

12. Класифікація локаційних антен

Антенно-хвилеводні системи (АХС) призначені для передачі електромагнітної енергії зондуючих сигналів від передавача до антени, випромінювання її в простір, прийому відображених луна-сигналів і передачі їх енергії на вхід приймача. Іноді АХС називають антенно-фідерна система (АФС).

До складу АХС входять антенна система і хвилеводний тракт. Функції випромінювання і прийому електромагнітної енергії виконує антенна система, функції передачі енергії від передавача до антени і від антени до приймача виконує хвилеводний тракт.

У загальному випадку до складу антенної системи РЛС входять наступні антенні пристрої: передаючі і приймальні антени основних каналів радіолокації; передаючі і приймальні антени НРЗ; допоміжні антени придушення перешкод в основних каналах; компенсаційні антени для придушення перешкод і бічних відповідей НРЗ; антени контрольної апаратури.

Класифікація локаційних антен. Як основні ознаки класифікації антен звичайно використовують: діапазон довжин хвиль; ширина смуги пропускання антени; вид поляризації; направлені властивості антен і ін.

По діапазону довжин хвиль розрізняють антени наддовгих, довгих, середніх, коротких і ультракоротких (метрових, дециметрових, сантиметрових і міліметрових) хвиль, антени оптичного діапазону.

По ширині смуги пропускання антени ділять на вузькосмугові (ПА/fо  0.1), широкосмугові (0.1  ПА/fо  0.4), діапазонні (0.4  ПА/fо  1.3) і незалежні (ПА/fо > 1.3), де ПА - ширина смуги пропускання антени, fо - робоча частота.

По поляризації антени ділять на антени лінійної поляризації (вертикальної і горизонтальної), еліптичної і кругової поляризації.

За направленими властивостями антени ділять на гостронаправлені (з голчатою ДН), слабонаправлені і антени з віялоподібною ДН (з різною спрямованістю в ортогональних площинах).

14. Фазовані антенні решітки, їх типи

Фазованими антенними решітками (ФАР) називаються антенні решітки (АР), напрям максимального випромінювання (прийому) і (або) форма відповідної їй діаграми спрямованості змінюється за допомогою зміни фази радіосигналів у випромінюючих елементах.

Як випромінювачі звичайно використовуються слабонаправлені антени: вібратори, щілини, рупори, діелектричні стрижні, спіралі і т.п.

Зміна фазового розподілу (а іноді і амплітудного розподілу) здійснюється електричним способом за допомогою ЕОМ, що забезпечує високу швидкість сканування і управління формою ДНА, швидкий огляд простору і, відповідно, високий темп видачі інформації про велике число цілей.

Застосування ЕОМ дозволяє здійснити гнучке управління положенням і формою ДНА відповідно до алгоритмів, найбільш відповідних для повітряної обстановки, що складається.

Розрізняють АР з фідерним і просторовим збудженням.

Антенні решітки з фідерним збудженням підрозділяють на АР з послідовним, паралельним і змішаним збудженням.

Антенні решітки з просторовим збудженням підрозділяються на відбивні (рис.3.47,а) і прохідні (рис.3.47,б).

У активних ФАР (АФАР) разом з фазообертачами в тракт кожного випромінювача включається активний елемент, що працює як підсилювач потужності і перетворювача частоти.