Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

4. Структурна схема логарифмічного підсилювача з послідовним детектуванням (рис. 4.14)

У підсилювачах з логарифмічною амплітудною характеристикою (ЛАХ) диференціальний коефіцієнт посилення КЛАХ обернено пропорційний амплітуді вхідного сигналу. Ці підсилювачі володіють вельми широким динамічним діапазоном.

Диференціальний коефіцієнт посилення підсилювача з ЛАХ рівний відношенню нескінченно малого приросту вихідної напруги dUвых до нескінченно малого приросту вхідної напруги dUвх і виражається формулою

КЛАХ = dUвых/dUвх = а/dUвх, (4.18)

де а - коефіцієнт пропорційності.

ППЧ з ЛАХ дозволяють стискати амплітуду флюктуацій коливань, що заважають, до рівня амплітуд внутрішнього шуму приймача і, тим самим, запобігати перевантаженню приймального пристрою, не втрачаючи чутливості після дії інтенсивних перешкод.

ППЧ з послідовним детектуванням. До складу такого підсилювача входять n однотипних послідовно включених підсилювачів-обмежувачів (рис.4.14). Вхід кожного каскаду підключений через амплітудний детектор до суматора.

Динамічний діапазон приймально-індикаторного тракту РЛС при застосуванні ППЧ з ЛАХ розширяється до 50-60 дБ.

Таким чином, забезпечення необхідного динамічного діапазону тракту прийому і виділення сигналів РЛС є необхідною умовою підвищення ефективності таких методів захисту як метод «силової» боротьби, метод просторової, поляризаційної і частотної селекції.

5. Структурна схема поляризаційного автокомпенсатора (рис. 4.25)

Для зниження рівня перешкод, що приходять з напрямів, не співпадаючих з напрямом на джерело сигналу, можна використовувати компенсаційний метод, принцип якого полягає в наступному.

Приймальна антена система складається з основної А0 і додаткових А1, А2,..., Аn (рис.4.21,а). У кожному з додаткових каналів прийому включаються підсилювачі з регульованими комплексними коефіцієнтами передачі К1, К2, Кn.

Таким чином, фізична суть придушення перешкод в АК полягає в сдедующем. При знаходженні цілі і джерела перешкод в головному промені ДН амплітудно-фазові співвідношення сигналів і перешкод, прийнятих основною і допоміжними антенами, однакові і тому відбувається ослаблення, як перешкод, так і корисних сигналів.

Виявляється, що все ж таки можна досягти ослаблення перешкод, що приймаються по головній пелюстці ДН, без помітного ослаблення корисного сигналу, якщо використовувати наявні поляризаційні відмінності корисних сигналів і перешкод.

Поляризаційна селекція. Поляризаційну структуру ЕМХ визначають наступні параметри:

  • кут просторової орієнтації еліпса поляризації j;

  • коефіцієнт еліпсної сигналу Кэл = a/b ≤ 1;

  • напрям обертання вектора напруженості електричного поля.

Вибором вказаних параметрів, а також їх відповідною зміною можна добитися істотного ослаблення дії активних перешкод.

Принцип поляризаційної селекції полягає в наступному.

Антенна система РЛС настроюється на прийом сигналу певної поляризації, в загальному випадку еліптичної. Перешкода максимально ослабляється, якщо поляризація антенної системи буде ортогональна поляризації перешкоди: для вертикальної поляризації перешкоди - горизонтальна, для кругової поляризації - кругова з протилежним обертанням вектора напруженості поля, для еліптично поляризованої хвилі ортогональним є також еліптично поляризоване коливання, але із зсунутим на 90 градусів положенням осей. Спрощена структурна схема автоматичного поляризаційного селектора показана на рис.4.25. Принциповими елементами такого пристрою є двохканальна антена, здатна приймати коливання з двома взаємно ортогональними поляризаціями, і автокомпенсатор. Як передаючу антену станції можна використовувати одну з них. Другий (допоміжний) канал працює тільки на прийом.