Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

9. Структурна схема однократного та двократного накопичувача рециркулятора (рис. 3.71, 3.75)

Пристрій, в якому підсумовування в ОФ для огинаючої послідовності коливань, зсунутих на якийсь час, кратне періоду повторення сигналів, інакше називають ідеальним накопичувачем.

Головний недолік ідеального накопичувача (рис.3.68) полягає в складності його схеми і конструкції, яка зростає у міру збільшення числа накопичуваних імпульсів N. Тому на практиці звичайно застосовують квазіоптимальні фільтри для огинаючої послідовності імпульсів.

Одноразовий накопичувач реалізує очевидну ідею багатократного використовування одного і того ж пристрою затримки на час Т, для чого воно включається в ланцюг зворотного зв'язку (ОС) суматора. Щоб останній не самозбуджувався, в його ланцюг ОС ставиться ослаблювач з коефіцієнтом передачі m (m < 1).

При дії на вхід ОФ послідовності N прямокутних імпульсів кожний з них перетворюється в трикутний в ОФ для такого імпульсу. Цей імпульс, потрапляючи на вхід суматора, з'являється зразу ж на його виході і поступає в ланцюг ОС, де затримується на час Т і ослабляється, умножаючись на m, після чого знов поступає в суматор через другий вхід, проходить на його вихід і знову в ланцюг ОС, де знову затримується на час Т і ослабляється і т.д.

Таким чином, кожен імпульс, потрапляючи на вхід цього накопичувача, багато разів циркулює по його ланцюгу ОС, затримуючись на час Т і ослабляючись при кожній циркуляції. Тому такий накопичувач називається рециркулятором.

Таким чином, рециркулятор є гребінчастим фільтром. При подачі на його вхід послідовності імпульсних сигналів і білого шуму на його вхід передаються з великим коефіцієнтом тільки ті спектральні складові, частоти яких близькі до частот, кратних частоті повторення сигналу. А саме на цих частотах складові спектру сигналу є найінтенсивнішими. Решта складових сигналу, а також більшості спектральних компонент шуму передаються на вихід з ослабленням. Внаслідок цього відношення сигнал-шум на виході гребінчастого фільтру значно більше, ніж на вході. У цьому і полягає суть виділення гребінчастим фільтром корисних сигналів з їх суміші з шумом.

Двократний накопичувач. Щоб збільшити число накопичуваних імпульсів і тим самим підвищити ефективність роботи накопичувача, необхідно послідовно з першим рециркулятором включити другий, одержавши таким чином двократний накопичувач (рис.3.75).

10. Структурна схема квазіоптимальної фільтрації когерентних послідовностей радіоімпульсних сигналів (рис. 3.80)

Реалізація пристрою когерентної обробки послідовності радіоімпульсів дещо спрощується, якщо замінити ідеальний радіочастотний накопичувач радіочастотним рециркулятором (рис.3.80),. Проте здійснення і такого пристрою з нестабільностями, багато меншими періоду несучого коливання, - вельми складна і практично нездійсненна задача.

Таким чином, в цьому і полягає головний недолік оптимальних фільтрів для когерентних послідовностей радіоімпульсів і взагалі фільтрового методу їх оптимальної обробки.

РОФОС – радіочастотний оптимальний фільтр для одиночного сигналу

+ – суматор

m – ослаблювач з коефіцієнтом передачі m

Т – лінія затримки на час Т

χ(Т) – фазообертач на кут χ(Т)