Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

20. Пристрій черезперіодної компенсації (чпк) на потенціалоскопах (рис. 4.60)

Пристрій призначений для компенсації пасивної перешкоди.

До складу пристрою ЧПК входять (рис.4.60):

  • віднімаючий потенціалоскоп

  • пристрій розділення вхідних і вихідних сигналів, включаюче фільтр-пробку і контур навантаження;

  • модулюючий гетеродин;

  • синхронний детектор;

  • підсилювачі вхідних і вихідних сигналів;

  • генератор спіральної розгортки.

21. Будова віднімаючого потенціалоскопа (рис. 4.58)

Віднімаючий потенціалоскоп (ВП) є електронно-променевою трубкою з електростатичним фокусуванням і електромагнітним управлінням променем (рис.4.58).

Вхідні сигнали подаються на сигнальну пластину і записуються на діелектричній мішені у вигляді потенційного рельєфу. Мішень виконана з матеріалу з високим поверхневим опором, що виключає розтікання зарядів по мішені, і з коефіцієнтом вторинної емісії kэм більшим одиниці. Колектор знаходиться під позитивним потенціалом щодо мішені і створює для вторинних електронів, що пройшли бар'єрну сітку, прискорююче поле.

Процеси в потенціалоскопі за відсутності вхідних сигналів: первинний потік електронів, створюваний електронною гарматою, потрапляючи на ділянку мішені, вибиває з нього вторинні електрони, число яких завжди більше первинних (kэм > 1). Оскільки поле в просторі мішень-бар’єрна сітка в початковий момент відсутнє, майже всі електрони потраплять на колектор, і вторинний струм буде більше первинного. Це приведе до того, що ділянка мішені заряджатиметься позитивно. У міру збільшення потенціалу мішені наростає гальмуюче поле для вторинних електронів і число тих з них, які можуть піти до колектора, зменшується. Процес продовжуватиметься до тих пір, поки на мішені не встановиться рівноважний потенціал Uр, при якому кількість електронів, що приходять на мішень, рівно кількості електронів, які пішли з мішені до колектора.

При подачі на сигнальну пластину вхідного сигналу позитивної полярності гальмуюче поле в просторі мішень-бар’єрна сітка зростає і кількість вторинних електронів, які можуть піти до колектора, зменшується. Потенціал мішені починає також зменшуватися, що приводить до зменшення гальмуючого поля і збільшення вторинного струму до тих пір, поки знов не встановиться режим динамічної рівноваги.

При подачі на сигнальну пластину негативних вхідних сигналів вторинний струм спочатку зростає, а потім починає убувати до значення первинного струму. Потенціал мішені при цьому підвищуватиметься.

Для запису всіх відображених сигналів в даному періоді повторення виробляється розгортання електронного променя по мішені. Для цього використовується спіральна розгортка, створювана за допомогою відхилюючої системи, живленої від спеціального генератора.

22. Структурна схема одно і двоканального черезперіодного автокомпенсатора (чпак) на радіочастоті (рис. 4.62)

Схема призначена для компенсації пасивної перешкоди.

Системи СДЦ на базі автокомпенсаторів, відомі під назвою черезперіодні автокомпенсатори (ЧПАК), є різновидом систем СРЦ із зовнішньою когерентністю. Режекція спектральних становлячих сигналів пасивних перешкод в таких системах може здійснюватися як на відеочастоті, так і на радіочастоті.

На рис.4.62 представлені структурні схеми одноканальної і двохканальної ЧПАК на радіочастоті.

Поняття кратності віднімання ЧПК для ЧПАК трансформується в поняття канальності, тобто числа додаткових каналів (ліній затримки на Тп). Робоча частота УЛЗ в даному випадку рівна проміжній частоті (ПЧ), тому відпадає необхідність використовування модулюючого гетеродина і модулятора для забезпечення нормальної роботи УЛЗ.

Одним з основних елементів ЧПАК є автокомпенсатор. Він є самоналагоджувальним пристроєм з кореляційними зворотними зв'язками, забезпечуючий виключення із спектру сигналів перешкод в основному каналі АК складових, корельованих з сигналами перешкод в додаткових каналах АК. Основним каналом АК називають канал, в якому відсутній підсилювач з регульованим коефіцієнтом передачі, а додаткові – канали з регульованими коефіцієнтами передачі.