Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

42. Індикатори кругового огляду (іко) з нерухомою системою відхилення (рис. 6.16)

При створенні радіально-кругової розгортки (РКР) за допомогою нерухомих відхилюючих котушок (ОК) необхідна зміна напруженості магнітного поля може бути одержана застосуванням двох і більш пар нерухомих відхилюючих котушок. Звичайно використовують дві пари взаємно перпендикулярних нерухомих котушок, розташованих в площині, перпендикулярній осі трубки.

Котушки живляться синхронними імпульсами струму однакової форми і тривалості, забезпечуючими необхідний закон радіальної розгортки дальності. Для повороту лінії розгортки на екрані трубки імпульси струму в котушках модулюються по амплітуді відповідно по синусоїдальному і косинусоїдальному законам.

Формування модульованих по амплітуді імпульсів струму може бути одержане різними способами. Практично знаходять застосування схеми, в яких заздалегідь створюються імпульси розгортки потрібної частоти і тривалості з подальшою їх модуляцією за законом sinβ і cosβ.

В результаті виходять два види амплітудно-модульованих імпульсів струму, необхідних для отримання РКР при двох парах нерухомих відхилюючих котушок. Як модулюючий пристрій можуть бути застосовані:

  • синусно-косинусний потенціометр;

  • змінний (синусно-косинусний) ємнісний дільник напруги;

  • синусно-косинусний трансформатор, що обертається (СКВТ);

  • сельсин.

Синусно-косинусний потенціометр забезпечує найпростіший по конструкції пристрій. Основний недолік - наявність контактів, що труться, що обмежує надійність і термін служби.

Змінний ємнісний дільник напруги може застосовуватися при дуже швидких розгортках. Форма пластин конденсаторів змінної ємності вибирається так, щоб при обертанні їх роторів коефіцієнт передачі змінювався по синусоїдальному закону.

Обмотки статорів СКВТ просторово розташовані під кутом 90о. Ротор СКВТ обертається синхронно з антеною. При подачі на роторну обмотку імпульсів розгортки однакової амплітуди з обмоток статорів можуть бути одержані необхідні імпульси. Для СКВТ необхідні елементи, що дозволяють фіксувати положення початку лінії розгортки (фіксатори).

Пристрої фіксації початку розгортки. Для нормальної роботи ІКО необхідно, щоб електронний пучок кожного разу починав рух з однієї і тієї ж точки екрану (центру). Цього можна досягти, якщо:

  • всі розгортаючі напруги для цієї точки рівні нулю;

  • результуючі горизонтально і вертикально відхилюючі магнітні поля відсутні, що спостерігається при рівності анодних (колекторних) струмів всіх кінцевих підсилювачів.

При проходженні серії пилкоподібних імпульсів, що містять постійну складову, через модулятор на СКВТ або сельсині, відбувається втрата постійної складової, що відрізняє їх від тих, що вимагаються. Тому початок розгортки переміщатиметься.

43. Функціональна схема індикатора вимірювання висоти (рис. 6.26)

Основними каналами в ІВВ є: канал розгорток; канал міток висоти; канал сигналу; канал маркера; канал пристрою управління.

За допомогою перемикача П каналу розгорток індикатор може перемикатися для роботи в режимі дальність-висота або в режимі дальність-кут місця. У останньому випадку пристрій формування розгортки висоти відключається від підсилювача струму розгортки. Вертикальна розгортка створюється шляхом посилення напруги Usinε, що поступає від датчика кута місця, пов'язаного з антеною.

Канал формування міток висоти. Застосований спосіб формування міток висоти порівнянням напруги висоти з фіксованими рівнями. Для формування міток висоти використовується напруга розгортки висоти, що є вимірювальною напругою. Кожній напрузі висоти відповідає певна висота, тому для формування міток висоти достатньо подати його на схему порівняння із заданими фіксованими рівнями напруги, а в моменти досягнення відповідних рівнів формувати короткі імпульси.

Канал сигнала. Якщо короткі імпульси через ВУС індикатора подати на модулятор трубки, то на екрані будуть висвічені точки, віддалені від початку шкали висоти на задані відстані.

Канал формування маркера висоти. Маркер висоти на екрані ІВВ є рухомою міткою висоти, що має вид рухомої лінії або ж яскравої точки, що суміщається з відміткою цілі.

Для формування маркера висоти використовується той же принцип, що і при створенні міток висоти, але рівень напруги Umi не фіксується, а змінюється за допомогою маніпулятора положення маркера. На екрані при цьому вийде рухома мітка висоти. Напруга, що подається на схему збігу пристрою формування маркера і відповідає положенню маніпулятора у момент збігу маркера з луна-сигналом, використовується як координатна напруга висоти при напівавтоматичному зніманні. Для формування маркера у вигляді точки, що світиться, необхідно забезпечити збіг затриманого імпульсу запуску з імпульсом висоти.