Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

13. Схема некогерентного накопичення та структурна схема некогерентного накопичення з рециркулятором (рис. 3.87, 3.92)

Некогерентними називають сигнали, фазову структуру яких не можна вважати закономірною. Прикладом некогерентного сигналу є пачка радіоімпульсів, якщо початкові фази кожного їх їх випадкові.

При великому перевищенні сигналу над шумом як фільтр, близький до узгодженого, можуть використовуватися схема з квадратичною характеристикою (квадратичний детектор) і інтегратор (рис.3.87).

У даній схемі накопичення сигналів здійснюється після амплітудного (некогерентного) детектора, тому її називають схемою некогерентного накопичення сигналу. В результаті такого накопичення залишається інформація, що міститься тільки в амплітуді сигналу і повністю відкидається інформація про його фазові значення, порогові сигнали при цьому накопиченні вищі, ніж при когерентному. Унаслідок ігнорування фазової інформації при некогерентному накопиченні безповоротно втрачається інформація про радіальну швидкість об'єкту, що відобразив сигнал.

Після детектора виділяється послідовність відеоімпульсів мети і практично безперервний шум. Щоб в інтеграторі не накопичувалися шуми в перервах надходження сигналу, він повинен підключатися на вихід детектора тільки на час дії сигналу. Оскільки дальність до цілей невідома і цілей може бути декілька, то інтегратор повинен бути багатоканальним по дальності і інтегрувати сигнали, що поступають з однаковим запізнюванням, у всіх періодах повторення імпульсів. Як подібні інтегратори використовують лінії затримки з відведеннями, гребінчасті фільтри, потенціалоскопи, а також різні пристрої стробує і запам'ятовування. Проте найчастіше при некогерентній обробці не дуже великої послідовності імпульсів роль інтегратора виконує індикатор і око оператора.

Ефективність некогерентного експоненціально-вагового накопичення. Некогерентне накопичення з рециркулятором як накопичувач (рис.3.92), імпульсна характеристика якого представляє послідовність імпульсів з експоненціально убуваючими амплітудами, носить назву некогерентного експоненціально-вагового накопичення.

КВД – квадратурний детектор

+ – суматор

m – ослаблювач з коефіцієнтом передачі m

Т – лінія затримки на час Т

14. Спрощена структурна схема рлс, в якій реалізовано обробку широкосмугових сигналів з лчм (рис. 3.93)

Широкосмуговими (або складними) називаються сигнали, що мають одночасно велику тривалість і широкий спектр, тобто для яких виконується умова fспи >> 1, де fсп - ширина спектру сигналу.

Обробка сигналів з лінійною частотною модуляцією. Після віддзеркалення від цілі ЛЧМС приймається антеною і проходить через антенний перемикач (АП) в приймач, що складається з УВЧ, ПЧ, УПЧ, фільтру стиснення, коректуючого фільтру і відеодетектора (рис.3.93).

Оптимальна обробка ЛЧМ сигналів повинна забезпечувати їх максимальне стиснення по тривалості з одночасним підвищенням відношення сигнал-шум. Оптимальний фільтр повинен мати імпульсну характеристику , дзеркальну по відношенню до сигнальної функції.

Таким оптимальним фільтром ЛЧМ сигналу є, наприклад, дисперсійна лінія затримки (ДЛЗ). Як ДЛЗ використовують хвилеводи, одна із стінок яких вимірна з довжиною хвилі; лінії затримки, складені з великої кількості контурів, налаштованих на близькі частоти.

Найбільше поширення на практиці набули ультразвукові ДЛЗ (УДЛЗ).

АП –антенний перемикач

УВЧ – підсилювач високої частоти

УПЧ – підсилювач проміжної частоти