Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

2. Призначення та структурна схема преселектора радіоприймача рлс. Призначення елементів (рис. 3.51)

Преселектор призначений для забезпечення чутливості приймача та частотно-вибіркового підсилення прийнятих ехо-сигналів.

ВХІДНИЙ ЛАНЦЮГ – смуговий фільтр, який забезпечує виділення сигналів на робочій частоті та подавлення побічних каналів прийому

ПІДСИЛЮВАЧ ВИСОКОЇ ЧАСТОТИ + СМУГОВИЙ ФІЛЬТР – забезпечує первинне підсилення виділеного сигналу та подавлення побічних сигналів

ЗМІШУВАЧ – забезпечує перенесення сигналу на проміжну частоту

ГЕТЕРОДИН – виробляє частоти, які подаються на змішувач

3. Призначення та структурна схема основного тракту радіоприймача рлс. Призначення елементів (рис. 3.52)

Основний тракт прийому призначений для забезпечення основної селекції прийнятих ехо-сигналів на фоні активних шумових та імпульсних завад, їх основного підсилення

ЗМІШУВАЧ – забезпечує перенесення сигналу на проміжну частоту

ГЕТЕРОДИН – виробляє частоти, які подаються на змішувач

СМУГОВІ ФІЛЬТРИ – забезпечують основну селекцію сигналу

ПІДСИЛЮВАЧ ПРОМІЖНОЇ ЧАСТОТИ – забезпечує основне підсилення сигналів

АВТОМАТИЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДСИЛЕННЯ – забезпечує швидку зміну коефіцієнта підсилення ППЧ і відповідно постійність рівня вихідного сигналу

4. Одноканальна система апч, її призначення (рис. 3.60)

Система АПЧ забезпечує підтримку номінального значення проміжної частоти приймача із заданою точністю шляхом автоматичної зміни частоти генератора передавача і (або) місцевого гетеродина. Іншими словами, система АПЧ призначена для стабілізації частоти коливань простих сигналів і заданих законів зміни частоти складних сигналів.

Перетворення і виділення різницевої (проміжної) частоти виробляється змішувачем АПЧ, аналогічним змішувачу сигналів в тракті прийому. Різниця полягає лише у тому, що на змішувач сигналу в тракт прийому подається відображений сигнал і сигнал місцевого гетеродина, а на змішувач АПЧ - сигнал місцевого гетеродина і передавача у момент його роботи. Сигнал передавача подається через аттенюатор з тим, щоб зменшити його потужність до величини порівнянної з потужністю гетеродина.

Різницевий сигнал на виході змішувача посилюється допоміжним УПЧ. Смуга пропускання УПЧ повинна бути дещо більше за смугу захоплення. Безпосереднє вимірювання відходу частоти і вироблення відповідної напруги помилки, що управляється, здійснює частотний дискримінатор, який перетворить радіоімпульси різницевої частоти в управляючу напругу. Величина цієї управляючої напруги залежить від величини розладу, а полярність від знаку розладу.

5. Двоканальна система апч, її призначення (рис. 3.61)

Двохканальна система АПЧ (автономна система АПЧ) з перемиканням об'єкту підстроювання застосовується, в РЛС, що мають внутрішньокогерентну апаратуру СРЦ, систему перебудови із значною залишковою помилкою і порівняно вузькосмуговий приймач (рис.3.61).

Режим грубої АПЧ включається при великих розладах. При цьому схема перемикання каналу не спрацьовує і напруга грубого дискримінатора поступає на виконавчий пристрій, що підстроює гетеродин.

У міру підстроювання збільшується напруга на виході резонансного підсилювача і коли ця напруга досягне певного рівня спрацьовує схема перемикання каналів, яка включить режим перехідної АПЧ на час 0,5 с.

У цьому режимі використовується сигнал точного дискримінатора, але підстроюється як і раніше гетеродин. Через 0,5 секунд автоматично включається режим точної АПЧ, при якому використовується сигнал точного дискримінатора, то підстроюється генератор СВЧ.