Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

6. Цифровий метод формування лчм сигналу, призначення елементів (рис. 3.24)

На пристрій управління від ЕОМ поступає код управління. Пристрій управління задає параметри формованого ЛЧМ сигналу, закон зміни частоти, початкову фазу. Обчислювач кодів у момент приходу команд від пристрою управління і тактових імпульсів від пристрою синхронізації обчислює числові коди. У останніх міститься інформація про миттєві значення напруги формованого сигналу у фіксовані моменти часу. Перетворювач кодів з цифро-аналоговими перетворювачами (ЦАП) забезпечують перетворення числових кодів в ступінчасту напругу, що дискретно апроксимує формований ЛЧМ сигнал (рис.3.24,б). Ступінчастий сигнал, впливаючи на смуговий фільтр, викликає на виході останнього відгук у вигляді аналогового ЛЧМ сигналу із заданими параметрами.

Рис.3.24. Структурна схема пристрою формування ЛЧМ сигналу цифровим методом.

ПРИСТРІЙ УПРАВЛІННЯ – задає параметри формованого ЛЧМ сигналу (и, f), закон зміни частоти, початкову фазу

СИНХРОНІЗАТОР – виробляє і подає синхроімпульси

ОБЧИСЛЮВАЧ КОДІВ – обчислює числові коди у момент приходу команд від пристрою управління і тактових імпульсів від пристрою синхронізації

ПЕРЕТВОРЮВАЧ КОДІВ – разом з ЦАП (ЦИФРО-АНАЛОГОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ) перетворює числовий код в ступінчату напругу

СМУГОВИЙ ФІЛЬТР – формує аналоговий ЛЧМ сигнал

ПОПЕРЕДНІЙ ПІДСИЛЮВАЧ – здійснює підсилення сигналу

7. Активний метод формування фкм сигналу (рис. 3.27 а,б)

Формування широкосмугових сигналів, у тому числі і ФКМ сигналів, може бути забезпечене двома основними способами: пасивним і активним.

Реалізація активних способів формування складних сигналів можлива на базі застосування підсилювачів, автогенераторів, а також елементів тракту передачі високочастотних коливань.

Рис.3.27. Активний (а), (б) спосіб формування ФКМ сигналу.

ЗАДАЮЧИЙ ГЕНЕРАТОР – кварцовий автогенератор, який генерує сигнали

ФАЗООБЕРТАЧ – резонансний підсилювач, що забезпечує противофазність вхідного і вихідного сигналів

СИНХРОНІЗАТОР – виробляє і подає синхроімпульси

ГЕНЕРАТОР КОДУ – генерує кодові імпульси

КОМУТОВАНІ ПІДСИЛЮВАЧІ – стробовані підсилювачі із загальним навантаженням. Стробування підсилювачів здійснюється по черзі кодовими імпульсами

СУММАТОР – об’єднує сигнали

8. Пасивний метод формування фкм сигналу (рис. 3.27 в)

Формування широкосмугових сигналів, у тому числі і ФКМ сигналів, може бути забезпечене двома основними способами: пасивним і активним.

Пасивний спосіб формування ФКМ сигналу. Основою збудника при такому способі формування є лінійний фільтр, імпульсна характеристика якого є шуканим сигналом. Імпульсна характеристика це реакцію пристрою на дію у вигляді d-функції. Дія d-функції в енергетичному значенні означає, що коливальній системі пристрою за короткий час повідомляється велике значення енергії.

На рис.3.27,в зображено формування семиелементного фазоманіпульованого сигналу.

Рис.3.27. Пасивний спосіб (в) формування ФКМ сигналу.

ЛІНІЙНИЙ ФІЛЬТР – генерує гармонійне коливання на частоті протягом часового інтервалу, рівного тривалості парціального імпульсу τо.

ЛІНІЯ ЗАТРИМКИ З ВІДВЕДЕННЯМИ – затримує сигнал (парціальний імпульс необхідно розмножити і розставити на осі часу так, щоб імпульси, примикаючи один до одного, утворили сигнал потрібної тривалості). Кількість відведень рівна кількості дискретів у ФКМ сигналі

ФАЗООБЕРТАЧІ – забезпечують необхідне фазове зрушення «свого» імпульсу

СУММАТОР – об’єднує сигнали