Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod-proektv-y-praktits-sychasno-shkoli.pdf
Скачиваний:
195
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Післямова

УПроекті Національної Доктрини розвитку освіти України

уХХІ столітті зазначається:

«Глобалізація, швидка зміна технологій, утвердження пріоритетів сталого розвитку суспільства зумовлюють зростання ролі освіти. Людство помітно змінює орієнтації в напрямі розвитку демократії, піднесення гідності особистості, її культури, національної самоідентифікації, толерантності, розвитку в умо­ вах ринкових відносин. Життя в умовах демократії, ринку новітніх науково-інформаційних технологій стає реальністю. Усе це зумовлює потребу радикальної модернізації освіти.

В Україні має ствердитися стратегія прискореного, випереджувального інноваційного розвитку освіти й науки; повинні забезпечуватись умови для розвитку, самоствердження й самореалізації особистості впродовж життя».

Учителі, які ознайомилися з матеріалами цього посібника й інших видань, присвячених методу навчальних проектів, ті, хто вже почав здійснювати проектні задуми, погодяться, що багато завдань, поставлених перед освітою в Проекті Націо­ нальної Доктрини розвитку освіти України у ХХІ столітті, можна вирішити за допомогою застосування методу проектів у практиці сучасної школи.

Метод навчальних проектів дозволяє внести в сучасну технологію навчання два істотних доповнення — зміни у функції знань і способи організації процесу їх засвоєння. Процес засвоєння знань організується в різноманітних формах пошукової, творчої діяльності. Основою навчального проектування стає засвоєння як знань, так і способи навчання, розвиток творчого потенціалу того, хто навчається. Цей метод заперечує даремні знання заради знань, навички заради навичок, вміння заради умінь. Наступна суттєва риса методу навчальних проектів — висунення на перший план соціальної природи будь-яко- го навчання і розвитку особистості.

Метод проектів дозволяє дитині і її наставнику піднятися на більш високий рівень розвитку і повірити у свої можливості. То ж нехай розширюється коло тих, хто повірив у переваги цієї технології і взяв її на озброєння у своїй роботі!

122