Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod-proektv-y-praktits-sychasno-shkoli.pdf
Скачиваний:
194
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

ББК 74.268.3(о) К 71

Серія «Нові педагогічні технології»

Косогова О. О.

К71 Метод проектів у практиці сучасної школи.— Х.: Вид-во «Ранок», 2010.— 144 с. — (Нові педагогічні технології).

ISBN 978–966–672–391–1.

Пропонований посібник містить рекомендації щодо використання методу проектів у процесі організації навчального процесу, а також практичні розробки загальношкільних, міжшкільних та телекомунікаційних проектів у межах програми Міністерства освіти і науки України з різних предметів.

Книга адресована педагогам, які мають бажання працювати за проектною технологією та цікавляться інноваціями в освіті, а також адміністрації навчальних закладів, які впроваджують метод проектів нарівні з іншими освітніми технологіями.

ISBN 978–966–672–391–1

ББК 74.268.3(о)

©О. О. Косогова, 2008

©ТОВ Видавництво «Ранок», 2010

Передмова

Шановні колеги!

До сьогодні метод проектів вважають відносно новим в освіті. Однак практично в усіх школах, гімназіях, вузах цей метод (або його принципи) використовується для організації процесу отримання знань під час уроків, виконання домашніх завдань, науково-дослідницьких робіт (курсових, дипломних, магістерських проектів, у тому числі робіт МАН, як шкільних, так і вузівських), для організації позакласної навчальної та виховної роботи. Крім того, окремі елементи проектної методики щоденно застосовують у своїй практиці учителі різних на­ вчальних дисциплін як засіб засвоєння традиційних знань. Прикладом такого застосування може стати написання твору, створення і захист ілюстрації; виготовлення виробів із дерева, металу, тканини на уроках праці; написання робіт для творчих конкурсів, робота на уроках образотворчого мистецтва, виготовлення наочності для уроків із різних предметів, інструкцій тощо. О. С. Полат писала, що причина існування такого широкого кола прихильників методу проектів криється в тому, що він «дозволяє органічно інтегрувати знання учнів із різних галузей для вирішення однієї проблеми, надає можливість застосувати отримані знання на практиці, генеруючи при цьому нові ідеї». Цей метод необхідно спрямувати на те, щоб «надати учням можливість мислити, вирішувати якісь проблеми, що провокують роботу думки, розмірковувати над можливими шляхами вирішення цих проблем, для того щоб у центрі уваги перебувала думка, а мова виконувала б свою пряму функцію — формування та формулювання цих думок».

Вважаємо зайвим наводити тут усі переваги проектної технології, зважаючи хоча б на те, що якщо у ваших руках, шановні колеги, опинилося це видання, то, однозначно, ви прагнете підвищити свій професійний рівень і слідкуєте за педагогічною пресою, а отже, хоча б частково знайомі з особливостями проектної діяльності, звісно, якщо інновації для вас — не данина моді.

Даний посібник є логічним продовженням книги «Метод проектів на уроках зарубіжної літератури» і охоплює матеріал

щодо організації проектної роботи в межах всього навчального закладу (телекомунікаційні проекти, тижні проектів тощо).

Отож, дане видання орієнтоване, перш за все, на адміністрацію тих навчальних закладів, де проектна робота ведеться не одним-двома учителями, а є системною, спланованою й керованою.

У посібнику окремо розглянуто специфіку ведення проектної документації. Адже недооцінювати цю частину роботи над проектом не варто. Зважте: створення, наприклад, методичного паспорту проекту, дозволяє учителю чітко спланувати мету, завдання, організаційні моменти майбутньої роботи; ведення портфоліо або щоденника проектної роботи підвищує рівень відповідальності дитини, дисциплінує, розвиває логічне мислення і зв’язне мовлення, а вчителю дозволяє здійснювати моніторинг проектної роботи учня, оцінювати не тільки проектний продукт, а й проміжні етапи роботи над проектом.

Не залишиться поза увагою також питання оцінювання проектів.

Більш докладно розглянемо науково-дослідні проекти, адже

упроцесі ведення науково-дослідної діяльності школярі вчаться самостійно отримувати знання, критично оцінювати інформацію, висувати гіпотезу, доводити її право на існування.

Читач цього видання дізнається також про телекомунікаційні проекти, які варто залучати до процесу сучасної освіти

узв’язку з рекомендацією МОНУ про використання системи Internet під час викладання навчальних предметів; отримає більш докладну інформацію про документальне оформлення проектної роботи, оцінювання й самооцінювання проектів. В окремому розділі посібника розглянуто конкретні проектні ідеї. Вчитель-предметник знайде для себе корисну інформацію прикладного характеру: як провести соціологічне опитування в телекомунікаційному проекті, якою має бути гарна Web-сторінка, як вести пошук в мережі Internet тощо. Спо­ діваємося, даний посібник допоможе вам повноцінно залучити проектну діяльність до навчального процесу.

Зповагою автор.