Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod-proektv-y-praktits-sychasno-shkoli.pdf
Скачиваний:
195
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

116

Проектні ідеї

Но меркнет мир блаженства и томленья От спиц в окошке — солнечных лучей. И пробуждение — из сказки возвращенье Гнетёт неотвратимостью своей.

(Косогова О. О.)

Проект «Віртуальний музей автомату Калашнікова»

Паспорт проекту

Назва проекту: «Віртуальний музей автомату Калаш­ нікова».

Короткий опис (анотація): Проект створювався з метою розширити знання учнів про сучасну зброю і її винахідників. Робота над проектом передбачала розвиток умінь роботи в мережі Internet (в різних пошукових системах), з різними джерелами інформації; розвиток навичок систематизації та обробки матеріалу, умінь стисло і змістовно розказати про автомат Калашнікова й автора цього виду зброї.

Жанр проекту: комп’ютерна презентація.

Матеріально-технічне забезпечення: комп’ютер, підклю-

чений до мережі Internet, фотоапарат, сканер, принтер.

Вік учасників: учні 10 класу.

Науковний керівник проекту: прізвище, ім’я, по батькові керівника.

Консультанти: прізвище, ім’я, по батькові учителя інформатики.

Основний предмет, з якого виконується проект: захист Вітчизни.

Графік роботи над проектом:

останній тиждень квітня — планування, постановка мети, формування проектної групи;

перший тиждень травня — пошук інформації;

Проект «Віртуальний музей автомату Калашнікова»

117

другий тиждень травня — обробка інформації;

третій тиждень травня — підготовка проектного продукту і його презентація;

Термін роботи: один місяць.

Зміст: розповідь про винахідника автомату Калашнікова, історія створення зазначеної зброї і її застосування, характеристика різних модифікацій автомату.

Відповідальний: прізвище, ім’я учня.

Оцінка змісту проекту (відгук):

Проект виконано вчасно, розповідь змістовна, правильно і доречно структурована, зміст розділів відповідає меті проекту.

Оцінка оформлення проекту (відгук):

Проект оформлено згідно з вимогами, наведено багато доречних і якісних ілюстрацій.

Оцінка презентації проекту (відгук):

Проект виконано на високому рівні, але не подано перелік використаних джерел. Оцінка — 10 балів.

Зразки продукту проектної діяльності:

Біографія конструктора

Калашніков народився 11 листопада 1919 р. в селі Кур’я Алтайського краю в багатодітній селянській сім’ї. Михайло був сімнадцятою дитиною Тимофія Олександровича і Олександри Фролівни Калашнікових. Після закінчення 9-го класу середньої школи М. Т. Калашніков поступив на роботу учнем в залізничне депо станції Матай, а пізніше працював в АлмаАті технічним секретарем одного з відділень Туркестаносибірської залізниці. У 1938 р. М. Т. Калашнікова було призвано в ряди Червоної Армії, він служив у Київському Особливому військовому окрузі, закінчив школу механіківводіїв танка. Уже в період служби в армії М. Т. Калашніков проявив себе як винахідник. Він розробив інерційний лічильник для обліку фактичної кількості пострілів із танкової гармати, виготовив спеціальне пристосування до пістолета ТТ

118 Проектні ідеї

для підвищення ефективності стрільби з нього через щілини в башті танка, створив прилад для обліку моторесурсу танкового двигуна. З останнім винаходом він у червні 1941 р. був направлений командуючим округом генералом армії Г. К. Жу­ ковим у м. Ленінград для впровадження винаходу у виробництво.

Із початком Другої світової війни старший сержант М. Т. Калашніков брав участь у боях із фашистськими загарбниками як командир танка. У жовтні 1941 р. у запеклих боях під Брянськом він був важко поранений і контужений. Ще в госпіталі М. Т. Калашніков задумав розробити і виготовити для радянського солдата пістолет-кулемет. Отримавши шестимісячну відпустку за станом здоров’я, він приїхав на станцію Матай і в майстернях депо за допомогою керівництва і товаришів по роботі здійснив задумане. Із готовим пістоле- том-кулеметом М. Т. Калашніков поїхав в ЦК КПб Казахстану до Алма-Ати. Секретар компартії Казахстану Кайшигулов направиввинахідникав евакуйованийдоАлма-АтиМосковський авіаційний інститут ім. С. Орджоникідзе. В інституті, в майстернях факультету стрілецько-гарматного озброєння авіації, був розроблений і виготовлений другий зразок пістолета-ку- лемета Калашнікова, який у червні 1942 р. відправили в м. Самарканд, де на той час знаходилася Артилерійська академія ім. Ф. Е. Дзержинського. Пістолетом-кулеметом старшого сержанта Калашнікова зацікавився видатний радянський учений в області стрілецького озброєння А. А. Благо- ­нравов. Хоча він і не рекомендував пістолет-кулемет для озброєння армії, але високо оцінив талант і працю винахідника, оригінальність рішення цілої низки технічних питань і зробив усе, щоб спрямувати конструктора-самоучку на навчання. У 1942 р. М. Т. Калашніков прямує служити на Центральний науково-досліднийполігонстрілецькогоозброєння(НДПСМВО) Головного Артилерійського управління РККА.

На полігоні 1944 р. Калашніков розробив дослідний зразок самозарядного карабіна, пристрій основних вузлів якого по­ служив базою для створення автомата в 1946 р. 1947 р. М. Т. Калашніков удосконалив свій автомат і в тому ж році

Проект «Віртуальний музей автомату Калашнікова»

119

завдяки високій надійності і ефективності роботи автомата отримав блискучу перемогу в найважчих конкурсних випробуваннях. Після доопрацювання автомат 1949 року був прийнятий на озброєння радянської армії під назвою «7,62 мм автомат Калашнікова зразка 1947 р. (АК)», а старшому сержанту М. Т. Калашнікову 1949 р. була присуджена Сталінська премія першого ступеня.

Із 1949 р. М. Т. Калашніков живе і працює в м. Іжевськ. За цей час він пройшов шлях від рядового конструктора до Головного конструктора стрілецької зброї радянської армії.

У 1950—1970 рр. на базі АК на озброєння радянської армії був прийнятий цілий ряд уніфікованих зразків стрілецької автоматичної зброї, розроблений М. Т. Калашніковим: АКМ, АКМС, АК74, АКС74, АК74У, РПК, РПКС, РПК74, РПКС74, ПК, ПКС, ПКМ, ПКСМ, ПКТ, ПКМТ, ПКБ, ПКМБ.

Kалашніков — перший кавалер ордена «За заслуги перед Вітчизною».

Держава високо оцінила заслуги Михайла Тимофійовича Калашнікова у зміцненні оборонної могутності країни. До 75-річ- чя видатного конструктора Президент Російської Федерації Б. М. Єльцин особисто вручив Михайлу Тимофійовичу Калаш­ нікову орден «За заслуги перед Вітчизною» другого ступеня за номером один і привласнив йому звання генерал-майора.

Музей «Будинок Калашнікова»

Музей Михайла Тимофійовича Калашнікова був відкритий 4 листопада 2004 року в Іжевську (Удмуртська Республі­ ка), до 85-річчя конструктора. Вибір міста невипадковий: тут винахідник всесвітньо відомого автомата живе і працює вже більше ніж півстоліття.

Експозиція музею розказує про світ зброї, про історію Іжевського заводу, який виготовляє зброю, і, звичайно, про життя і винаходи геніального конструктора. Уперше в музейній практиці створена експозиція, яка «говорить» від першої особи. Цей ефект досягнутий завдяки з’єднанню авторських коментарів і кінохроніки, експонатів і електронних інсталяцій.

120

Проектні ідеї

Експозиція складається з трьох розділів. Перший розділ присвячений життю конструктора, другий — історії створення автомата, третій — тому місцю, яке посіло ім’я Михайла Калашнікова у світовій історії. Творці музею прагнули не тільки представити хронологію життя і винаходів конкретної людини, але й показати особу Михайла Тимофійовича Калаш­ нікова, його образ в контексті епохи.

При створенні музею живої людини фахівці зустрілися

зтруднощами: частина робіт конструктора дотепер засекречена, а несекретний матеріал вже розійшовся колекціями інших музеїв. На допомогу прийшли новітні технології, такі, як плазмові панелі, на яких демонструються відеоматеріали і мультимедійні програми. Над створенням музею спільно працювали фахівці

зІжевська, Єкатеринбурга, Москви, Санкт-Петербурга.

Крім самої експозиції, в комплекс «Будинок Калашнікова» входять виставковий зал, інформаційний центр, громадська приймальня Михайла Калашнікова, бібліотека і навіть магазин сувенірів.

Зразки «стендів» з чотирьох віртуальних залів музею

Автори проекту: учні 10-Б класу Косогов О., Кравченко Є., Тарасюк В.

Проект «Віртуальний музей автомату Калашнікова»

121