Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_recom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
195.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний університет

Методичні рекомендації та плани семінарських і практичних занять з курсу “Історія педагогіки”

для студентів спеціальності:

7.010102 Початкове навчання

7.010103 Початкове навчання. Спеціалізація: англійська мова

7.010106 Початкове навчання. Спеціалізація: логопедія

7.010106 Початкове навчання. Дефектологія

7.010103 Початкове навчання. ПМСО. Українська мова і література

(денної, заочної та екстернатної форм навчання)

Херсон 2000

Назва: Методичні матеріали та плани семінарських і практичних занять з курсу “Історія педагогіки”

Укладач: Пєтухова Любов Євгеніївна – кандидат педагогічних наук, доцент.

Рецензенти: Федяєва В.Л. – завідувач кафедри педагогіки, кандидат

педагогічних наук, доцент

Методичні рекомендації обговорені на засіданні кафедри педагогіки початкової освіти

Протокол № 10 від 16.05.2000р.

Схвалено навчально-методичною радою факультету

Протокол № 4 від 01.07.2000р.

Рекомендовано до видання

Вченою радою Херсонського

державного університету

Протокол № 7 від 03. 07. 2000р.

Пояснювальна записка

Відповідно до змін, які відбуваються у вищій школі, з’явилась гостра необхідність удосконалення викладання курсу історії педагогіки. У центрі уваги тих, хто вивчає курс “Історії педагогіки”, повинні бути зв’язки між педагогічними ідеями видатних теоретиків та практиків, наступність та інновації у розробці та реалізації педагогічних ідей. Набуває важливості перехід від “медальйонного”, підходу до проблемно-типологічного в основі якого лежить проблема, ідея, внесок того чи іншого видатного педагога чи історичного часу або періоду.

Оптимізація професійно-педагогічної підготовки майбутніх вчителів початкових класів у сучасних умовах повинна максимально орієнтувати на становлення їх індивідуальності та розвиток творчого мислення, що не може бути здійснений без розуміння глибинних зв’язків педагогічних явищ в їх цілісності та взаємодії із загально-культурними процесами у світі.

При розробці семінарських занять особливу увагу приділено формуванню пізнавальної активності студентів, прищепленню зацікавленості історико-педагогічною проблематикою, формуванню вмінь та навичок порівнювати та роз’яснювати взаємозв’язки між педагогічними явищами та фактами.

Студенту необхідно набути вмінь аналізувати та зіставляти мету, зміст, форми та методи виховання у єдиному потоці всесвітньої історії людської цивілізації. Цей підхід сприяє розширенню педагогічного світогляду студентів, допомагає виробленню творчого, критичного ставлення до педагогічної спадщини.

Світогляд студента повинен формуватися ні в процесі репродуктивного засвоєння першоджерел, а у систематичному, цілеспрямованому осмисленні ідей класиків педагогіки.

Творчі завдання, що супроводжують всі семінарські заняття, спрямовані на активне втручання студента в індивідуальну та групову пошукову роботу.

Розділ “Завдання” кожного семінарського заняття вимагають від студента практичного аналізу першоджерел за різними формами роботи: скласти план; оформити вивчене в таблиці, зробити висновки, описати особливості; підготувати твір-мініатюру тощо.

Розділ “Питання для обговорення” готує майбутніх вчителів логічно формувати відповідь на теоретичні питання.

Плани семінарських занять з історії педагогіки нами були апробовані у роботі зі студентами факультету початкового навчання та сприяли формуванню зацікавленого ставлення до історико-педагогічної спадщини, розробці вмінь критично працювати з першоджерелами, виконувати творчі завдання, прилученню до національних культурних та педагогічних цінностей.