Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зборник_окончательный_вариант верстка.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.06 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Інтеграція України в Європейський простір вищої освіти висуває необхідність встановлення національних параметрів викладання/вивчення іноземної мови, зазначених у Загальноєвропейських Рекомендаціях з мовної освіти щодо практичних потреб майбутніх фахівців. Створення Європейського освітнього простору поставило складні завдання щодо збільшення мобільності студентів, ефективності міжнародного спілкування, швидкого доступу до інформації. У процесі навчання все більше уваги приділяється врахуванню фахової специфіки при вивченні іноземної мови, її спрямованості на реалізацію завдань професійної діяльності.

Курс «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» надає студентам можливість розвивати мовну компетентність і стратегії, які необхідні для ефективної участі в процесі навчання у різних ситуаціях професійного спілкування. Курс розраховано на підвищення рівня володіння іноземною мовою студентів, що сприятиме підвищенню їх мобільності та конкурентоздатності на ринку праці.

Загальною метою типової програми викладання англійської мови для професійного спілкування є формування у студентів професійної мовної компетенції, що сприятиме їхньому ефективному функціонуванню у культурному розмаїтті навчального та професійного середовищ. Програма відповідає професійним потребам студентів та очікуванням суспільства. Вона також відповідає вимогам ринку праці, на якому студенти будуть функціонувати як фахівці.

Для ознайомлення студентів ІІІ-го курсу немовних факультетів з вимогами до випускного кваліфікаційного іспиту з курсу «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» було створено Збірник фахових текстів із завданнями з курсу «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)»: методичне забезпечення контролю навчальних досягнень студентів. Він складається з фахових текстів за професійним спрямуванням, до кожного з яких запропоновані лексико-граматичні завдання; ключів до завдань та списку рекомендованої літератури.

Перевірка  практичних навичок здійснюється на текстовій основі (текст за фахом обсягом 220-250 слів підібрано для кожної спеціальності окремий) з відповідними методичними коментарями: вставити пропущені букви, пропущені слова, вибрати необхідну граматичну форму (наприклад, ступінь порівняння прикметника або прислівника, форма майбутнього часу, теперішнього часу в пасивному стані тощо), поставити різні типи запитань до речень та інші завдання, які дозволять визначити рівень засвоєння студентами  мовленнєвих норм . кожне завдання має певні критерії оцінювання.

Критерії оцінювання

Завдання до тексту: 

Бали

Орфографія – 7 завдань (до I абзацу) 

14

Лексика – 7 завдань ( до II абзацу) 

14

Граматика – 6 завдань (до III абзацу) 

12

Анотація – 10 завдань 

Складіть план до тексту. 

Поставте 10 запитань до тексту. 

20

 20

 20

Разом:

100

При створенні методичних рекомендацій були використані різноманітні навчальні матеріали, перелік яких наведено у списку рекомендованої літератури.

Спеціальність: Хімія

Текст 1

Завдання до тексту

I. Вставте пропущені букви у словах першого абзацу.

II. Виберіть та вставте запропоновані у дужках слова (surface, carbon, body, graphite, water, example, forms) у другому абзаці.

III. У третьому абзаці оберіть правильну граматичну форму.

IV. Складіть план до тексту.

V. Поставте 10 запитань до тексту.

VI. Напишіть анотацію.

From The Daily Mirror

27.05. 2008