Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Звіт Чупрун 231

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.26 Mб
Скачать

Херсонський державний університет

Кафедра природничо-математичних дисциплін та логопедії

ЩОДЕННИК-ЗВІТ

з навчальної (природничої) практики

Студента _231_ групи

Чуруна Петра

Херсон – 2015

Дата проведення

____18.06.15____

Місце проведення 254 аудиторія ХДУ. Перегляд фільму «Степи України».

Створення переліку отруйних рослин Херсонської області.

Перша допомога при отруєнні рослинами (Додаток 1).

Фенологічні спостереження:

ДУРМАН. Однією з найбільш отруйних рослин є дурман.

Це однорічна трав’яниста рослинна з гіллястим порожнистим стеблом. Листки яскраво-зелені з більш блідою нижньою поверхнею. Квіти великі, з лійкоподібними білими віночками. Плід – коробочка, покрита численними колючками. Вся рослина отруйна. Явища отруєння: сильний головний біль, сухість у роті, нервове збудження, психічні розлади.

БЛЕКОТА ЧОРНА. Росте скрізь – на дворах, пустирях, вздовж парканів та доріг. Стебло рослини клейкувате, в пухнастих волосках. Квіти подібні до квітів картоплі. Плід – двогнізда коробочка з кришкою. Розкривши коробочку і висипавши на руку насіння, маленькі діти можуть вкинути його до рота, приймаючи за зерна маку. Симптоми отруєння подібні до отруєння дурманом.

ЦИКУТА ОТРУЙНА. Рослина сімейства зонтичних, заввишки від 60 до 120 сантиметрів. Росте на драговинних низинних місцях, біля рік та ставів, а то прямо у воді. Квіти білі, найотруйніша частина - кореневище. Воно здуте, розподілене перетинками на окремі порожнини. Листки та інші частини рослини, якщо їх потерти пальцями, неприємно пахнуть. Отруєння бувають, коли приймають кореневища цикути або сік цієї рослини за їстівні.

ВОВЧЕ ЛИКО (вовча ягода). Невисокий кущ, який переважно росте в листяних лісах. Цвіте до появи листків, коли ще не зійшов сніг. Кора жовтувато-сіра з дрібними бородавочками. Листки обернено-ланцетовидні. Плоди – яскраво-червоні, овально-довгасті ягоди, солодкі на смак. Кілька з’їдених ягід можуть спричинити смерть. Кора також отруйна - вона легко здирається. Квіти подібні до бузку і мають тонкий аромат, схожий на запах гіацинта.

КОНВАЛІЯ ТРАВНЕВА. Отруйні всі її частини – листки, квіти, плоди – червоно-жовтогарячі ягоди. Легке отруєння рослиною проявляється нудотою, блювотою, проносом, сильним головним болем і болем у шлунку. У важких випадках порушуються ритм і частота серцевих скорочень. Іноді уражається і нервова система. Про це свідчать збудження, розлад зору, судоми, втрата свідомості. Може наступити смерть від зупинки серця.

Дата проведення

_____22.06.15____

Місце проведення екскурсії: природничий відділ Херсонського обласного краєзнавчого музею. (10.00)

Фенологічні спостереження:

Фотографії:

У 1898 р. відомий український і польський ботанік, дослідник флори і фауни нашого степового краю, ентомолог Йосип Конрадович Пачоський створив ентомологічний кабінет, який за два роки перетворився у природничо-історичний музей.

У 1906 р. для музею побудували спеціальну двоповерхову будівлю, у якій зараз і розміщується природничий відділ Херсонського краєзнавчого музею.В основі природознавчого відділу — унікальна колекція флори та фауни Херсонщини, створена наприкінці ХІХ ст. Й.К.Пачоським.

Зараз, Херсонський музей природи – філія Херсонського обласного краєзнавчого музею – відкриває перед відвідувачами чудовий світ природи Нижнього Дніпра, Чорноморського та Азовського узбережжя Херсонщини, а також далеких екзотичних куточків світу.

Цікавою для нас була виставка «Рідкісні та зникаючі тварини світу», на якій можна побачити усурійського тигра, леопарда, сніжного барса, ведмедів різних видів. Справжньою перлиною є експозиція, присвячена дивовижному світу Нижнього Дніпра, лиману, Азовського та Чорного морів.

Також ми побачили унікальну колекцію птахів та тварин: тигра, леопарда, снігового барса, ведмедів, імператорського пінгвіна, акулу-молота, спинорога, рибу-прилипало, лангуста, камчатського краба тощо.

Тридцятиметровий скелет синього кита (найбільшої тварини, яка будь-коли мешкала на земній кулі) – вразив всіх без вийнятку (на центральному фото зверху ми саме біля нього).

В акваріумах експозиції «Водні багатства Херсонщини» мешкають щука, сом, білий амур, товстолобик, річковий рак та деякі інші види риб та безхребетних, яких ми мали змогу побачити живими.

Ну, а мене особисто, зацікавила історія китобійного промислу та судноплавства, яка змушує задуматись кожного над цінністю як природи загалом, так і кожного її елементу окремо.

Дата проведення

_____23.06.15____

Форма роботи: Індивідуально. Тема: заповідники Херсонської області.

Фенологічні спостереження:

Фотографії:

Біосферний заповідник Асканія-Нова - унікальний куточок природи, який знаходиться на півдні України, в Херсонській області.

Площа заповідника складає 33 тисячі гектарів, третина з яких - абсолютно заповідна степова зона, незаймана територія, якої ніколи не торкався плуг.

Тутешня екосистема є недоторканною вже мільйони років. Це єдина подібна ділянка степу не тільки в Україні, але й у всій Європі, адже одного разу розкопаний степ не відновлюється ніколи.

Цей розкішний оазис створив барон Фрідріх Фальц-Фейн, предок німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли землею, на який знаходиться Асканія-Нова.

Чорноморський біосферний заповідник. Географічно заповідник розташований на північному узбережжі Чорного моря і охоплює акваторію та дрібні острови у Тендрівській і Ягорлицькій затоках (острови Вовчий, Кривий та інші).

Заснований у 1927 році. Як біосферний заповідник затверджений Указом Президента України в 1993 р. У 1998 р. територію розширено на 13461 га.

Площа заповідних земель — 89 129 га, в тому числі всього 14148 га суші.

Заповідник складається з З ділянок: лісостепової, приморської та острівної.

Азово-Сиваський національний природний парк розташований на косі Бирючий острів, в західній частині Азовського моря, на території півдня Херсонської області та півночі АРК (Україна). Створений 25 лютого 1993 року шляхом перетворення Азово-Сиваського заповідника в національний природний парк. Загальна площа парку — 52 154 га. Вся земля є власністю парку.

Зонування: заповідна зона — 38 970 га, зона регульованої рекреації — 618 га, зона стаціонарної рекреації — 93 га, господарська зона — 12 473 га.

Дата проведення

_____24.06.15____

Місце проведення екскурсії: Херсонський обласний краєзнавчий музей. (09.00)

Фенологічні спостереження:

Фотографії:

Постав 1963 року на базі Херсонського археологічного музею старожитностей (з 1907 — Херсонський міський музей старожитностей і мистецтва, з 1911 — Херсонський губернський історичний музей), заснованого 1890 року В. Гошкевичем з його власних знахідок при розкопах на Херсонщині, доповнених знахідками Р. Скадовського (з о. Березані), І. Стемпковського (з Подніпров'я) та ін., і з долученого до нього 1963 року Херсонського природознавчого музею, створеного Ю. Пачоським (1897).

Херсонський обласний краєзнавчий музей, заснований у 1890 році відомим українським громадським діячем, археологом і краєзнавцем В.І.Гошкевичем, являє собою музейний комплекс історичного, природознавчого, літературного та етнографічного напрямків.

У фондах музею зберігається понад 150 тис. музейних предметів, лише невелику частину яких нам вдалось побачити, серед яких одне з найкращих в Україні археологічних зібрань, в якому вік найстаріших знахідок - більше 7 тис. років; цікава колекція монет античних міст Північного Причорномор’я; великий комплекс зразків холодної і вогнепальної зброї ХVІ – ХХ ст.; колекція мисливських рушниць ХVІІІ – ХІХ ст., що приваблює витонченістю форм і високим мистецтвом майстрів-зброярів; чудові зібрання порцеляни, антикварних меблів.

У відділі історії ми побачили багато цікавих експонатів: від скіфських золотих прикрас і давньогрецьких мармурових скульптур до козацької зброї, перших креслень Херсонської фортеці й мистецьких творів минулих століть. Центральне місце займає експозиція, присвячена заснуванню Херсона та пов’язаним з цим історичним осібам: Г.О.Потьомкіну, О.В.Суворову, Ф.Ф.Ушакову.

Унікальні книжкові видання, найцінніші зібрання екслібрисів та гравюр, рукописи, оригінальні живописні полотна, історичні та меморіальні речі визначних письменників, які увійшли до світової літературної еліти: О.С.Пушкіна, Л.М.Толстого, О.Є.Кручоних, Д.Д.Бурлюка, Б.А.Лавреньова, М.Г.Куліша експонуються в літературному відділі музею.

Додаток 1

Перше, і найголовніше, що потрібно зробити при відправленні отруйною рослиною – звичайно викликати службу Швидкої допомоги.

• До приїзду медичної служби, поза незалежності від того, отрутою якої рослини людина отруїлася і коли це сталося – обов’язково промивання шлунка. Для цього необхідно випити 2-4 склянок води (краще, якщо вона буде підсолена, в пропорції пів чайної ложки на склянку води) і викликати блювоту, натиснувши ручкою ложки або пальцем на корінь язика. Дану процедуру потрібно повторити кілька разів. Після цього дайте потерпілому з’їсти 80-100 гр. хлібних, краще чорних, сухарів або 3-4 таблетки активованого вугілля. Потім бажано прийняти проносне, наприклад сернокислу магнезію в дозуванні 30-50 гр. на півсклянки води.

• У разі поразки шкіри, обережно промити постраждалу ділянку чистою водою і перев’яжіть сухою стерильною пов’язкою.

• На голову покладіть змочений холодною водою рушник. Якщо трапится непритомність (людина знаходиться без свідомості, бліде обличчя), укладіть його таким чином, щоб голова знаходилася нижче ніг і тулуба. Потім до носа обережно піднесіть ватку, змочивши її нашатирним спиртом.

• Якщо сталася зупинка серцевої діяльності та дихання, почніть робити процедуру штучного дихання “з рота в ніс” або “з рота в рот” і непрямий (закритий) масаж серця.

• При проведенні штучного дихання перші 5-10 вдуваня проводити швидко (за 20-30 секунд), а наступні – з швидкістю 10-15 вдуваннь в хвилину. Непрямий масаж серця робиться схрещеними долонями, поміщаючи їх строго в місці середини грудини. Натискати на грудину необхідно силою не тільки рук, але всього тіла, підставою долоні, піднімаючи пальці рук. Натискати на грудину поштовхами з частотою 60-80 разів на хвилину.

• У разі проведення реанімації однією людиною, він повинен робити 15 натискань на грудину на два швидких вдування. Якщо удвох – одне вдування, 5 натискань.

• Важливо пам’ятати: не можна припиняти реанімаційні дії до появи самостійного дихання або пульсу, або ж до приїзду “Швидкої”.