Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління корпоративними фінансами / Управління корпоративними фінансами Заоч.2013.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Тема 9: Фінансування інвестицій в оборотний капітал

Загальна характеристика інвестицій в оборотні активи. Економічна природа інвестицій в оборотні активи. Ознаки, характерні для оборотних активів. Елементи концепції управління оборотними активами корпорацій. Рух оборотних активів за фазами виробничого циклу. Виробничий (операційний) цикл оборотних активів. Фінансовий цикл оборотних активів. Фактори, що впливають на склад і структуру оборотних активів. Управління готівкою. Визначення оптимального співвідношення готівкових, безготівкових і бартерних розрахунків.

Моделювання поточних фінансових потреб. Задачі комплексного оперативного управління оборотними активами. Параметри виміру поточних фінансових потреб. Основні фактори, які впливають на величину поточних фінансових потреб. Маржинальний дохід. Спонтанне фінансування. Основні способи покриття поточних фінансових потреб.

Вибір політики комплексного оперативного управління оборотними активами і короткостроковими зобов’язаннями Моделювання вибору стратегії фінансування оборотних активів. Агресивна модель управління оборотними активами. Консервативна модель управління оборотними активами. Помірна модель управління оборотними активами. Сутність вибору політики комплексного оперативного управління оборотними активами і поточними пасивами.

Оцінка ефективності використання оборотних активів. Основні аналітичні показники, що характеризують ефективність використання оборотних активів. Абсолютне і відносне вивільнення оборотних активів. Зовнішні і внутрішні фактори впливу на ефективність використання оборотних коштів. Шляхи скорочення матеріально-виробничих запасів. Внутрішні засоби скорочення дебіторської заборгованості.

Методи оцінки матеріально-виробничих запасів підприємства і їх вплив на коефіцієнт оборотності оборотних активів.

Тема 10: Корпоративне фінансове планування

Стратегічні напрямки розвитку і об’єкти планування. Фінансове планування як інтегральна частина загальної системи планування фінансово-господарської діяльності корпорацій. Довго- (стратегічне) і короткострокове (поточне) фінансове планування. Функції стратегічного планування. Базові шляхи розвитку корпорації. Стратегії розвитку, що домінують у провідних зарубіжних компаніях. Способи реалізації стратегії розвитку корпорації.

Практика фінансового планування в Україні і за кордоном. Принципи, покладені в основу фінансового планування на українських та зарубіжних підприємствах. Основні відмінності українського та зарубіжного досвіду фінансового планування діяльності підприємства. Зміст бізнес-плану функціонуючого підприємства. Оперативні фінансові бюджети. Основні етапи фінансового планування. Переваги бюджетного планування.

Основні види фінансових планів. Зміст і призначення окремих видів фінансових планів. Графік беззбитковості. Зміст і призначення балансу доходів і витрат. Розробка і зміст інвестиційного плану (бюджету). Мета складання і склад статей кредитного плану підприємства.

Бюджетування на підприємстві. Поняття бюджетування. Мета і задачі бюджетування. Основний (консолідований) і локальний бюджети. Процес бюджетування. Переваги бюджетування перед іншими інструментами фінансового планування. Класифікація і зміст оперативних бюджетів. Підсистеми бюджетування: бюджет структурних підрозділів, наскрізний бюджет. Операційний і фінансовий бюджети. Бюджет руху грошових коштів, послідовність його складання. Бюджет за балансовим листом. Інформаційні джерела, що використовуються для складання бюджету за балансовим листом.

Модуль 2. Індивідуальне науково-дослідне завдання