Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2. Теоретичні складові розвитку оподаткування

Тема 4. Термінологія оподаткування та основні елементи податку

Термінологія оподаткування: загальна характеристика, напрями використання та її значення у системі оподаткування.

Загальна характеристика елементів податку та їх класифікація на обов’язкові й факультативні.

Характеристики обов’язкових елементів податку: суб’єктів, об’єктів, бази оподаткування, джерела сплати податку, одиниці оподаткування, податкової ставки, податкової квоти, податкового періоду, порядку розрахунку податку, порядку і термінів сплати податку.

Характеристики факультативних елементів податку: податкових пільг, відповідальності за несплату чи несвоєчасну сплату податків, порядку примусового стягнення податків.

Визначення поняття «суб’єкт оподаткування» та його класифікація на: «платників податку», «податкових агентів». Поділ платників податку на формальних (законодавчо визначені: юридичні та фізичні особи (резиденти, нерезиденти)) та реальних (носії). Критерії визначення податкового статусу юридичних осіб: місце реєстрації, юридична адреса, місце здійснення центрального управління і контролю, місце здійснення поточного управління, ділова мета. Критерії визначення податкового статусу фізичних осіб: фізична присутність особи на території даної країни, місце розташування постійного житла, центр життєвих інтересів, місце переважного проживання, громадянство, домовленість компетентних органів.

Визначення поняття «об’єкт оподаткування» та його класифікація на: доходи, майно, операції з поставки товарів, робіт, послуг. Вимоги до визначення об’єктів оподаткування: стабільність, піддавання чіткому обліку, безпосереднє відношення до платника.

Визначення поняття «податкова ставка». Методи встановлення податкових ставок. Класифікація податкових ставок відповідно до виду діяльності платника. Класифікація податкових ставок за методом установлення: тверді й процентні ставки. Види процентних ставок: пропорційні, прогресивні та регресивні, їх комбінації. Проста й складна прогресії оподаткування.

Визначення поняття «податкові пільги» та їх класифікація. Класифікація податкових пільг за видами та формами. Види податкових пільг (податкові вирахування, податкові знижки, податковий кредит) та їх характеристики. Форми податкових пільг (неоподатковуваний мінімум, вирахування з об’єкта оподаткування окремих його елементів, звільнення від сплати податку окремих категорій платників, зниження податкової ставки, вирахування з податкового окладу, цільові податкові пільги) та їх характеристики. Класифікація податкових пільг: за сферою застосування (загальні або повні, специфічні або часткові); за терміном надання (постійні, тимчасові, надзвичайні) за призначенням (стимулюючі, підтримуючі).

Тема 5. Теоретико –методологічні засади класифікації податків

Поняття та значення класифікації податків. Методологічні основи здійснення економічно обґрунтованої класифікації податків.

Класифікація податків за характерними ознаками: в залежності від суб’єкта оподаткування (з юридичних осіб, з фізичних осіб); за об’єктами оподаткування (на доходи, на майно, на споживання); за формою стягнення (грошові та натуральні); за методом стягнення чи за формою оподаткування (прямі та непрямі); залежно від рівня державних структур, які встановлюють податки (загальнодержавні та місцеві); за способом стягнення (окладні та розкладні).

Види прямих податків. Реальні податки: земельний, домовий, промисловий, податок на грошовий капітал. Особисті податки: подушний, прибутковий (податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб) майновий, на спадщину і дарування. Переваги і недоліки прямих податків, їх місце в податковій системі. Регулюючий вплив окремих видів прямих податків.

Види непрямих податків: акцизи, мито. Акцизи, їх види. Специфічні акцизи (акцизний податок), їх особливості. Універсальні акцизи (ПДВ), їх особливості. Поділ мита на експортне та імпортне. Переваги та недоліки непрямих податків, їх місце в податковій системі.

Міжнародні системи класифікації податків. Поділ податків згідно з класифікацією Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Поділ податків згідно з класифікацією Міжнародного валютного фонду (МВФ). Схожі і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується ОЕСР та МВФ. Поділ податків згідно з класифікацією Системи національних рахунків. Класифікація податків за економічними функціями, що застосовується в ЄС.

Класифікація податків, що застосовується в Україні. Спільні і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується МВФ та в Україні.