Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Як відбувалося становлення податкових систем в країнах, які характеризуються різними формами побудови податкових відносин у суспільстві?

  2. Чим відрізняється становлення податкових систем в постсоціалістичних країнах взагалі і в Україні зокрема від їх становлення в розвинутих країнах?

  3. Класний прибутковий податок передбачав податковий (майновий) ценз для участі у виборах, квоту представництва в парламенті певних соціальних груп ставив у залежність від суми сплачених податків. Прокоментуйте позитивні і негативні сторони такого типу оподаткування. Що заважає запровадити подібний порядок сьогодні?

  4. Назвіть етапи і поясніть мотиви реформи податкової системи Німеччини у 2001–2005 рр. Порівняйте з податковою реформою в Україні.

  5. У США діє система закріплених доходів (всі існуючі податки закріплені за певними бюджетами), у Німеччині – система регулюючих доходів, коли основні податки в певній пропорції розподіляються між федеральним, земельними і місцевими бюджетами. Порівняйте і прокоментуйте.

  6. Назвіть основні поняття та інституції, що характеризують податкову систему Канади. 

  7. Поясніть призначення застосовуваного в Канаді інвестиційного податкового кредиту та податкового кредиту на затрати науково-дослідного характеру. Чи властиві подібні заходи фіскальної політики в Україні?

  8. Порівняйте канадський досвід з оподаткуванням акцизним збором аналогічних товарів в Україні.

  9. Назвіть та охарактеризуйте основні поняття та інституції, властиві податковій системі Італії.

  10. Охарактеризуйте функціонально-організаційну структуру та стиль роботи Служби внутрішніх доходів США. Порівняйте з ДПА України.

  11. США практично відмовилися від митного протекціонізму національної економіки. Поясніть мотиви. 

  12. Франція була однією із перших країн щодо запровадження податку на додану вартість. Розкрийте французьку систему стягнення ПДВ із максимальними подробицями.

  13. Поясніть особливості оподаткування майна і власності за французьким законодавством. 

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Німецька система оподаткування дає ґрунт для запитань: який із способів найбільш ефективний для стимулювання зниження забруднення навколишнього середовища: податки, штрафи, заборони, кількісні обмеження? Якщо змінити розрахунок податку на автомобілі з обсягу двигуна на кількість шкідливих викидів, – які інноваційні та технологічні процеси може стимулювати такий податок? Аргументуйте відповіді.

Завдання 2. У Німеччині справляють 21 так званих квазі-податків цільового призначення (збір для обслуговування осіб з тяжкими фізичними недоліками, „вугільний пфенінг” та ін.). Аргументуйте своє відношення до такого типу оподаткування.

Завдання 3. Якими соціально-економічними факторами обумовлене справляння зборів за перевищення лімітів виробництва молока в Німеччині? З яких міркувань надходження від даного збору зараховуються в бюджет ЄС? 

Завдання 4. У Канаді існує система комбінованих федерально-провінційних податків, коли провінційні податки вираховуються в певній процентній долі від федеральних податків при єдиному адміністративному процесі справляння. В чому полягає сенс такої системи? Як, по-вашому, впливає вона на регіональні та загальнонаціональні інтереси?

Завдання 5. Коли б вам прийшлося бути експертом пропозиції щодо використання податкових пільг для тих галузей економіки, де створюються нові робочі місця, які галузі ви б запропонували для України (за канадським прикладом)? Якщо так, то чому ви думаєте, що одні галузі господарства мають бути поставлені в привілейоване становище в порівнянні з іншими?

Завдання 6. Республіканська партія США виступає за “економіку пропозиції”, демократична – за “економіку попиту”. В чому полягає їх зміст, які соціальні сили підтримують ці партії, на якій стороні ваші переконання?  Яка соціальна підтримка населення з низькими доходами здійснюється при їх оподаткуванні з боку українського уряду?

Завдання 7. У США діє система закріплених доходів (всі існуючі податки закріплені за певними бюджетами), у Німеччині – система регулюючих доходів, коли основні податки в певній пропорції розподіляються між федеральним, земельними і місцевими бюджетами. Порівняйте і прокоментуйте.

Завдання 8. В США не запровадили податок на додану вартість під тиском доводів, що ПДВ – регресивний податок і шкідливий для міжнародної торгівлі американськими товарами. Поясніть.