Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни

ОСНОВИ ОПОДАТКУВАННЯ”

Модуль 1. Наука про податки як складова фінансової науки Змістовий модуль 1. Історичний процес розвитку науки про податки

Тема 1. Предмет і завдання вивчення дисципліни. Взаємозв’язок з іншими економічними дисциплінами

Зміст навчальної дисципліни. Предмет та завдання вивчення навчальної дисципліни, її зв’язок з іншими дисциплінами. Структура навчальної дисципліни. Організація навчання. Технологія роботи з модулями та характеристика методів активного навчання. Загальні прийоми самостійної роботи з урахуванням специфіки навчальної дисципліни (планування, пошук необхідної інформації, робота з літературою). Використання у навчальному процесі підручників, навчальних посібників, навчально-методичних посібників, законодавчого матеріалу, періодичних видань тощо.

Тема 2. Передумови виникнення та генезис податків

Економічні передумови виникнення і розвитку податків, способів їх стягнення та форм оподаткування.

Еволюція системи оподаткування у країнах світу. Етапи еволюції системи оподаткування у країнах світу. Характерні особливості періодів становлення і розвитку системи оподаткування у країнах світу. Податкова система Стародавньої Греції та Римської імперії. Податкові системи західноєвропейських держав.

Історичний розвиток оподаткування в Україні. Етапи еволюції оподаткування в Україні. Податки у Київській Русі (ІХ – ХІІ ст.). Оподаткування в Україні за часів Великого князівства Литовського (ХІV – ХV ст.). Система оподаткування України за часів Речі Посполитої (ХVІ – ХVІІ ст.). Військовий скарб Запорозької Січі (ХV – ХVІІІ ст.). Система оподаткування за часів Петра І (ХVІІ – ХVІІІ ст.). Система оподаткування в Україні у ХVІІІ – ХІХ ст. Система оподаткування в Україні у ХХ ст. та на поч. ХХІ ст. Податкова політика за часів української державності (1917 – 1919 рр.). Перші податкові заходи Радянської влади. Податки за часів НЕПу (1920 – 1929 рр.). Податкова політика за часів Радянського Союзу (1930 – 1990 рр.). Податкова реформа та доходи державної скарбниці незалежної України.

Інституціональні та макроекономічні умови становлення системи оподаткування України (1991 р.). Податкова система в Україні, основні етапи її становлення і розвитку. Характерні особливості періодів становлення і розвитку податкової системи України.

Сучасна інноваційна модель реформування податкової системи України як європейської держави. Податковий кодекс України – підґрунтя інноваційного розвитку.

Тема 3. Економічна природа і суспільне призначення податків

Етимологія поняття „податок” (ідея про дар; ідея про прохання, благання держави про підтримку; ідея надання допомоги державі; ідея про жертву, що приноситься громадянином в інтересах держави, при якій він відмовляється від будь-чого в інтересах суспільного благополуччя; ідея про розвиток у платника почуття обов’язку; ідея про закріплення статусу примусовості; ідея певної частки чи окладу, яка встановлюється урядом поза будь-якою залежністю від волі платника).

Еволюція поглядів на сутність і необхідність податків видатних науковців минулих століть. Перші економічні теорії про податки в контексті науки про державне господарство.

Наукові теорії про сутність податків. Теорія обміну (епоха середньовіччя кін. V – сер. XVІІ ст.). Атомістична теорія школи фізіократів (епоха Просвітництва XVІІІ ст.). Класична теорія (ІІ пол. XVІІІ ст. – І пол. XІX ст.). Теорія насолоди представників економічного романтизму (І пол. XІX ст.). Теорія страхової премії (І пол. XІX ст.). Теорія марксизму (ІІ пол. XІX ст.). Теорія маржиналізму (неокласична школа) (ІІ пол. XІX ст. – І пол. XX ст.). Новий принцип справедливого оподаткування (шведська школа) (ІІ пол. XІX ст. – І пол. XX ст.). Кейнсіанська теорія (І пол. XX ст.). Монетаристська теорія (неокласична школа) (І пол. XX ст.). Неокейнсіанська теорія (ІІ пол. XX ст.).

Податки в економічній системі держави. Взаємозв’язок податків з іншими елементами економічної системи та їх роль в системі фінансових категорій. Призначення і роль податків.

Економічна сутність податків та їх об’єктивні ознаки. Матеріальний та суспільний аспекти економічного змісту податків. Характерні ознаки податків як економічного явища. Податки в системі доходів державного бюджету.

Правовий зміст категорії «податок». Правова регламентація вилучення податків та податкових відносин.

Відмінні ознаки податків, зборів та обов’язкових платежів.

Зміст понять «функція» та «функція податків».

Наукові підходи до визначення функцій (підфункцій) податків. Фіскальна функція податків (перерозподільна, контрольна), соціально-економічна (регулююча) функція податків (стимулююча, стримуюча).

Зміст фіскальної функції податків та механізм її дії. Суспільне призначення податків. Визначальна роль фіскальної функції податків у формуванні фінансових ресурсів держави. Податковий коефіцієнт як кількісний показник виконання податками фіскальної функції.

Зміст регулюючої функції податків та механізм її дії. Напрями об’єктивного впливу податків на поведінку та доходи їх платників: суб’єктів господарювання, домогосподарств. Інструменти податкового регулювання: ставки податків, податкові пільги та ступінь їх впливу на економіку й соціальну сферу.

Єдність та співвідношення функцій податків у податковій системі держави.