Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 22, 23, 38, 54, 59

Тема 8. Методологічні основи виміру податкового навантаження та шляхи його оптимізації

Мета:

засвоїти, закріпити, поглибити та систематизувати знання студентів щодо:

  • теоретико–методологічних основ виміру податкового навантаження та шляхів його оптимізації;

  • співвідношення податкових та неподаткових платежів у ВВП та доходах державного бюджету;

  • співвідношення основних прямих та непрямих податків у ВВП та доходах державного бюджету;

  • показників рівня податкового навантаження на економіку та доходи юридичних і фізичних осіб.

План вивчення теми

1. Співвідношення податкових та неподаткових платежів у ВВП та доходах державного бюджету.

2. Співвідношення основних прямих та непрямих податків у ВВП та доходах державного бюджету.

3. Частка податку на доходи фізичних осіб в грошових доходах населення України.

4. Основні напрями оптимізації регулятивного впливу прибуткового оподаткування на доходи юридичних і фізичних осіб.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Дослідження рівня податкового навантаження на економіку має важливе значення, оскільки від кількості податків, їхніх видів і ставок, їхньої диференційованості, наявності та обґрунтованості податкових пільг багато в чому залежать можливості стимулюючого впливу їх на діяльність суб'єктів господарювання. Тому вивченню даної теми слід надати особливу увагу та глибоко засвоїти методологічні основи виміру податкового навантаження та шляхи його оптимізації.

Окрім того, ця тема є підґрунтям для з’ясування тенденцій в процесі становлення податкової системи України.

Насамперед, при вивченні даної теми та при опрацюванні чотирьох питань теми необхідно з’ясувати теоретико – методологічні засади визначення рівня податкового навантаження з точки зору як відтворювальних позицій, так і з позицій оцінки стимулюючого (анти стимулюючого) впливу оподаткування на виробництво та споживання, соціально-економічний розвиток держави, а також показники рівня податкового навантаження на економіку та доходи юридичних і фізичних осіб, які розглядались аудиторно, а потім на підставі статистичних даних більш детально розглянути та проаналізувати динаміку частки податків у ВВП та доходах державного бюджету; співвідношення ВВП, податків та неподаткових платежів у державному бюджеті; співвідношення основних прямих та непрямих податків у ВВП та доходах державного бюджету; питому вагу податку з доходів фізичних осіб в грошових доходах населення України. При цьому рекомендуємо зробити відповідні висновки стосовно рівня податкового навантаження на доходи юридичних та фізичних осіб в Україні.

У четвертому питані необхідно, насамперед, з’ясувати сутність терміну „оптимізація оподаткування”, а потім детально проаналізувати процедуру оптимізації оподаткування.

При цьому слід звернути увагу на принципи оптимального оподаткування та здійснити їх детальний аналіз. У цьому зв’язку необхідно приділити особливу увагу об’єктам оптимізації: ставкам податку, податковим пільгам, техніці оподаткування.

І на завершення теми рекомендуємо розглянути основні напрями оптимізації оподаткування (кількісні параметри зниження податкових ставок та загального рівня податкового тягаря), а також основні напрями оптимізації регулятивного впливу прибуткового оподаткування на доходи юридичних і фізичних осіб.

Для поглибленого вивчення питань теми рекомендуємо звернутися до навчальних посібників: «Система оподаткування та податкова політика» / Під заг. ред. В.Б. Захожая, Я.В. Литвиненка. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 468 с. та «Основи теорії податків» за ред. Соколовської А.М.. – К.: Кондор, 2010. – 326с.

Після вивчення запропонованого матеріалу спробуйте відповісти на питання для самоконтролю знань, виконати тестові завдання та індивідуальну роботу, які наведено нижче.