Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Яку податкову політику можна назвати оптимальною?

  2. Назвіть фіскально-регулюючі інструменти податкової політики та поясніть ступінь їх впливу (сприятливий, негативний, нейтральний) на соціально-економічні процеси.

  3. Яким чином з допомогою інструментів податкового регулювання можна забезпечити дотримання балансу інтересів держави та платників податків?

  4. До яких наслідків призводить недосконалість податкового регулювання?

  5. Які існують обмеження процесів реалізації податкової політики?

  6. За яких умов можуть застосовуватись засоби стримувальної податкової політики?

  7. За яких умов можуть застосовуватись засоби стимулюючої податкової політики?

  8. До яких наслідків призводить дискреційна фіскальна політика?

  9. До яких наслідків призводить рестрикційна фіскальна політика

  10. Яким чином засоби податкової політики можуть впливати на фінансові результати діяльності суб’єктів господарювання?

  11. В чому полягає специфіка сучасної податкової політики України?

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Після підвищення цін на нафту в США запроваджений додатковий податок на автомобілі з потужними двигунами. Якими міркуваннями міг керуватися уряд? Охарактеризуйте податок під кутом зору його соціально-економічних ефектів. Якою є система оподаткування в Україні транспортних засобів?

Завдання 2. Американський уряд не відмовляється від прогресивної шкали прибуткового оподаткування на користь пропорційної (єдиної) ставки на зразок прийнятої в Україні. Поясніть мотиви. Охарактеризуйте прогресивний податок під кутом зору принципів оподаткування.  Якою є чинна система прибуткового оподаткування в Україні?

Завдання 3. Перехід на спрощену систему оподаткування (сплату єдиного податку) в Україні започатковано з 1 січня 1999р. Поясніть мотиви. Охарактеризуйте єдиний податок під кутом зору принципів оподаткування.

Завдання 4. Республіканська партія США виступає за “економіку пропозиції”, демократична – за “економіку попиту”. В чому полягає їх зміст, які соціальні сили підтримують ці партії, на якій стороні ваші переконання?  Яка соціальна підтримка населення з низькими доходами здійснюється при їх оподаткуванні з боку українського уряду?

Завдання 5. Поясніть призначення застосовуваного в Канаді інвестиційного податкового кредиту та податкового кредиту на затрати науково-дослідного характеру. Чи властиві подібні заходи фіскальної політики в Україні?

Завдання 6. Коли б вам прийшлося бути експертом пропозиції щодо використання податкових пільг для тих галузей економіки, де створюються нові робочі місця, які галузі ви б запропонували для України (за канадським прикладом)? Якщо так, то чому ви думаєте, що одні галузі господарства мають бути поставлені в привілейоване становище в порівнянні з іншими?

Ключові терміни і поняття

Податкова політика, фіскальна політика, дискреційна фіскальна політика, рестрикційна (обмежувальна) фіскальна політика, критерії податкової політики, напрямки податкової політики, принципи податкової політики, податкове регулювання, податкове стимулювання, податкові важелі.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Податкова політика в умовах дефіцитності бюджету та інфляції.

  2. Ефективність та дієвість реалізації податкової політики.

  3. Податкові важелі стимулювання інвестиційної діяльності.

  4. Податкові важелі прискорення економічного зростання в країні.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 22, 23, 38, 54, 59

Семінарське заняття № 12, 13

Тема 8. Методологічні основи виміру податкового навантаження та шляхи його оптимізації

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • теоретико – методологічних основ виміру податкового навантаження та шляхів його оптимізації;

  • показників рівня податкового навантаження на економіку та доходи юридичних і фізичних осіб.

План заняття

1. Наукові підходи до визначення поняття «податкове навантаження». Зміст і межа податкового навантаження.

2. Показники рівня податкового навантаження на економіку та доходи платників податків. Напрями застосування показників податкового навантаження.

3. Сутність та форми перекладання податків.

4. Поняття та процедура оптимізації оподаткування.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

У першому питанні необхідно детально розглянути наукові підходи до визначення поняття «податкове навантаження», визначити його зміст і межу, тобто з’ясувати теоретико – методологічні засади визначення рівня податкового навантаження з точки зору як відтворювальних позицій, так і з позицій оцінки стимулюючого (анти стимулюючого) впливу оподаткування на виробництво та споживання, соціально-економічний розвиток держави.

У другому питанні слід проаналізувати показники рівня податкового навантаження на економіку та доходи юридичних і фізичних осіб. При цьому необхідно звернутися до статистичних даних та здійснити детальний аналіз за останні три роки таких показників: динаміки частки податків у ВВП та доходах Державного бюджету України; співвідношення ВВП, податків та неподаткових платежів у Державному бюджеті України; співвідношення основних прямих та непрямих податків у ВВП та доходах Державного бюджету України. При цьому слід детально проаналізувати вплив рівня податкового навантаження на виручку, витрати, прибуток підприємств та доходи громадян. У цьому зв’язку доречно зазначити якою є частка податку з прибутку підприємств у їх доходах та питома вага податку на доходи фізичних осіб в грошових доходах населення України та зробити відповідні висновки щодо рівня податкового навантаження на доходи юридичних та фізичних осіб.

У третьому питанні необхідно розглянути сутність та форми перекладання податків, а саме: перекладання непрямих податків (податку на споживання окремого товару (акцизного податку), універсального податку на споживання, універсального податку на фактори виробництва); напрямки і способи перекладання прямих податків (податку на один із факторів виробництва (на капітал)).

У четвертому питанні необхідно розкрити, насамперед, саме поняття „оптимізація оподаткування”, а потім детально проаналізувати процедуру оптимізації оподаткування. При цьому слід звернути увагу на принципи оптимального оподаткування та прокоментувати їх. У цьому зв’язку особливої уваги також потребують і об’єкти оптимізації: ставки податку, податкові пільги, техніка оподаткування. На завершення цього питання рекомендуємо розглянути основні напрями оптимізації оподаткування (кількісні параметри зниження податкових ставок та загального рівня податкового тягаря), а також основні напрями оптимізації регулятивного впливу прибуткового оподаткування на доходи юридичних і фізичних осіб.