Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Динаміка ввп та доходів Зведеного бюджету України

Показники

(млрд. грн.)

20ХХр.

20ХХр.

20ХХр.

20ХХр.

20ХХр.

20ХХр.

1

ВВП

170,1

204,2

225,8

267,3

345,9

418,5

2

Доходи бюджету в т.ч.

49,1

54,9

62,0

75,3

91,5

131,8

3

податкові надходження

30,5

36,3

40,6

46,1

52,3

76,8

4

неподаткові надходження

18,6

18,6

21,4

29,2

39,2

55

Ключові терміни і поняття

Доходи бюджету, видатки бюджету, податкова система, структура податкової системи, відносини власності, ідеали оптимального оподаткування, принципи оподаткування.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Закономірності еволюції податкової системи.

  2. Становлення та розвиток систем оподаткування країн світу.

  3. Становлення та розвиток системи оподаткування України.

  4. Співвідношення прямих і непрямих податків у податковій системі України.

  5. Еволюція принципів оподаткування.

  6. Принципи оподаткування за теорією А. Сміта.

  7. Принципи оподаткування за теорією А. Вагнера, А. Лаффера.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 22, 23, 44, 45

Семінарське заняття № 11

Тема 7. Податкова політика держави

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • змісту поняття «податкова політика» та її типів;

  • наукових теорій про податкове регулювання та його суті;

  • завдань сучасної податкової політики України, напрямків та факторів, що визначають її характер.

План заняття

1. Зміст поняття «податкова політика». Типи податкової політики.

2. Наукові теорії про податкове регулювання. Суть податкового регулювання ринку.

3. Завдання сучасної податкової політики України, напрямки та фактори, що визначають її характер.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При розгляді першого питання, насамперед, слід з’ясувати сутність, типи та критерії податкової політики. При цьому слід звернути увагу на те, що податкова політика держави здійснює суттєвий вплив на діяльність усіх суб’єктів господарювання. Тому необхідно визначити напрямки податкової політики, проаналізувати фактори, що їх визначають. При цьому треба враховувати, що податкова політика в широкому розумінні являє собою систему заходів держави в галузі оподаткування, спрямованих на реалізацію поставлених перед суспільством завдань розвитку. Основними її завданнями є: створення оптимальної системи оподаткування, яка б не стримувала розвиток підприємництва; забезпечення дохідної частини бюджету, достатньої для задоволення державних потреб. Отже, податкова політика є поняттям набагато ширшим і вагомішим, на основі якого слід здійснювати податкове адміністрування. Останнє одночасно доводить тісний зв’язок між цими поняттями. Тому, здійснюючи процес управління оподаткуванням, необхідно виходити з тих меж, які визначені в напрямках податкової політики та податковим законодавством. Крім того, при розгляді першого питання, треба враховувати, що податкова політика проводиться виходячи з певних аксіом та принципів, що відображають її завдання. Це викликає необхідність виділення цих принципів та детального їх розгляду.

У другому питанні необхідно розглянути наукові теорії про податкове регулювання та розкрити суть податкового регулювання ринку, а також етапи становлення ринкової економіки і характер податкової політики на кожному з них та акцентувати увагу на актуальних проблемах сьогодення у сфері оподаткування.

Сьогодні загальновизнаним є положення про те, що сучасна система регулювання економіки повинна забезпечувати дієвість та діалектичне поєднання інструментів державного регулювання та ринкової саморегуляції на основі реалізації об’єктивних економічних законів (вільної конкуренції, попиту та пропозиції, ціноутворення). Співвідношення між указаними інструментами визначається типом економічної системи держави, рівнем розвитку державної і приватної власності, структурою економічних пріоритетів та станом економіки в цілому.

При цьому слід зазначити, що соціально-економічний розвиток держави є результатом використання не тільки її ресурсних можливостей, а й тих економічних механізмів, у результаті яких формується і реалізується політика розвитку, важливою складовою якої є податкове регулювання. Недосконалість податкового регулювання може здійснювати негативний вплив на економіку, відтворювальні процеси, рівень доходів суб’єктів господарювання, інвестиційну активність та підприємницьку діяльність. Тому в сучасних умовах розвитку економіки України особливої актуальності набуває питання удосконалення податкового регулювання.

Логічним продовженням попередніх питань є третє питання, де потрібно розглянути завдання сучасної податкової політики України, напрямки та фактори, що визначають її характер.