Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Форми побудови податкових відносин, бюджетна централізація ВВП, країни ринкової економіки, структура податкової системи Швеції, США, Німеччини, Великобританії, Франції, Японії, федеральний бюджет, податок на прибуток корпорацій, класний прибутковий податок, прибутковий податок глобального типу, митний союз, митний протекціонізм, податок з обороту, фрітредери і протекціоністи, 16-та поправка до Конституції США, “Новий курс”, крива Лаффера, рейганоміка, система федеральних податків, система штатних податків, система місцевих податків, Служба внутрішніх доходів, фіскальний федералізм, податковий імунітет, податковий ценз. фіскальна монополія. „королівська десятина”, відкупна система оподаткування, французька система податку на додану вартість, податки на власність, професійний податок, земельні податки.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Особливості пільгового оподаткування у зарубіжних країнах світу.

  2. Особливості майнового оподаткування у зарубіжних країнах світу.

  3. Особливості оподаткування в сільськогосподарському секторі у зарубіжних країнах світу.

  4. Особливості місцевого оподаткування у зарубіжних країнах.

  5. Реформування податкової системи Росії .

  6. Податкова політика різних держав у стимулюванні інвестицій.

  7. Податкове стимулювання нових технологій, ділової та експортної активності  у зарубіжних країнах.

  8. Функціонування податкових органів у зарубіжних країнах.

  9. Особливості прямого оподаткування у зарубіжних країнах.

  10. Особливості непрямого оподаткування у зарубіжних країнах.

Бібліографічний список до теми

2, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 23, 28, 34, 46, 51, 53

4. Методичні рекомендації до індивідуалЬної роботи

Індивідуальна робота подана згідно із структурою залікового кредиту, а перелік індивідуальних завдань за модулями (змістовими модулями) з кожної теми.

Індивідуальна робота здійснюється студентами денної форми навчання протягом V та VІ семестрів. Контроль за станом виконання індивідуальної роботи здійснюється на семінарських заняттях та при підведенні підсумків семестрового контролю - поточного модульного контролю (ПМК).

Індивідуальна робота студентів денної форми навчання повинна проводитися у трьох напрямах:

  • підготовки термінологічного словника за темами дисципліни;

  • підготовки доповнень (короткі доповіді) з актуальних питань тем дисципліни;

  • виконання індивідуальних науково-дослідних завдань (ІНДЗ) з окремих питань тем дисципліни, основні положення яких розглядалися під час аудиторних занять.

Кожен студент отримує завдання індивідуальної роботи на початку вивчення дисципліни. Підготовку термінологічного словника за темами дисципліни виконують студенти всієї групи у повному обсязі. Вибір тем доповнень (короткі доповіді), ІНДЗ індивідуальної роботи залишається за студентом.

Для якісного виконання завдань індивідуальної роботи, студентам слід керуватися конспектом лекцій, методичними рекомендаціями до самостійної та індивідуальної роботи, рекомендованим списком літератури. При цьому увагу слід зосередити на більш детальному вивченні окремих положень модулів (змістових модулів).

Індивідуальні завдання містять всі теми дисципліни, що вивчається. В кожному (V, VІ) семестрі пропонується складати термінологічний словник ключових термінів та понять за темами дисципліни, здійснювати підготовку доповнень з актуальних питань тем дисципліни в строки вивчення відповідної теми і зробити доповідь на семінарському занятті, виконати ІНДЗ. Це дасть можливість оцінити якість виконання роботи, глибину вивчення актуальних питань кожної теми модуля (змістового модуля).

Оформити термінологічний словник за темами дисципліни необхідно у загальному зошиті.

Максимальна кількість балів за термінологічний словник за кожною темою модуля, (змістового модуля) у V та VІ семестрі становить 20 балів (по 10 балів у кожному семестрі та по 2 бали за тему). Оцінка (бали) за термінологічний словник є складовою підсумкової (загальної) оцінки з навчальної дисципліни. Необхідно звернути увагу на те, що оцінка (бали) залежить від якості підготовки термінологічного словника.

Вибір теми доповнень (короткі доповіді) здійснюється студентами самостійно. Доповнення до теми виконуються в письмовій формі та являють собою стислий виклад суті певного питання або наукової проблеми, що відповідає змісту теми, яка вивчається та включає огляд відповідних джерел. Їх зміст повідомляється автором – доповідачем в усній формі під час проведення семінарського заняття в строки вивчення відповідної теми, з метою залучення до дискусій і обговорення викладеного матеріалу.

Обсяг виконаної роботи має становити від 0,5 до 2 сторінок формату А4 і розраховується на 3-5 хвилин виступу.

Максимальна кількість балів за підготовку доповнень та обов’язкову участь у семінарських заняттях у V та VІ семестрі становить 20 балів (по 10 балів у кожному семестрі та по 2 бали за тему). Необхідно звернути увагу на те, що оцінка (бали) залежить не тільки від якості виконання доповнення, але й від участі у семінарських заняттях.

Виконання індивідуальних науково-дослідних завдань (ІНДЗ) здійснюється студентами за власним бажанням, які вже мають певний досвід наукової діяльності з проблематики дисципліни, що вивчається. Отже, ІНДЗ – є засобом самостійного теоретико – експериментального дослідження запропонованої та обраної студентом проблематики.

Кількість і характер включених ІНДЗ дозволяють їх розв’язувати самостійно.

ІНДЗ містять ІІІ типи завдань (теоретичні, розрахункові, графічні) різного рівня складності з кожної теми.

При виконанні завдання І типу (теоретичні) передбачено, в основному, визначити роль того чи іншого показника, структурного елементу податкової системи в економічному розвитку держави. Це дасть можливість забезпечити засвоєння предметних знань, навичок роботи з літературними джерелами, формування певного енциклопедизму навчання. Але це не передбачає самостійного використання набутого.

Завдання ІІ типу (розрахункові) передбачають дослідження якості проблеми і її характеристики. Їх виконання дасть можливість сформувати певні навички та вміння самостійно використовувати засвоєні знання.

Індивідуальні завдання ІІІ типу (графічні) вбирають в себе два попередні рівні і дають змогу реалізувати цілі вищої школи щодо підготовки творчих фахівців. Аналіз того чи іншого показника може бути зроблений тільки після вивчення сутності цього показника, його ролі в економічному розвитку держави та впливу на окремі сфери діяльності. Це спонукає студента самому аналізувати умови, здійснювати необхідний інформаційний пошук, приймати рішення. Аналіз слід завершити обґрунтованими висновками.

Оформити виконані індивідуальні завдання необхідно у загальному зошиті у формі опорного конспекту. Обсяг виконаної роботи обмежень не має.

Максимальна кількість балів за виконання ІНДЗ становить по 20 балів у V та VІ семестрах. Оцінка (бали) за виконання ІНДЗ є складовою підсумкової (загальної) оцінки з навчальної дисципліни.

Обсяг виконаної індивідуальної роботи та її якість враховується при підведенні підсумків поточного та семестрового контролю (ПМК).