Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома УПР.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Розділ 6 приклад представлення розділів дипломної роботи

6.1. Поетапне представлення діяльності з управління проектом створення відеофільму «Запорізький феномен» [12]

Розгляньмо один з проектів, пов’язаний з реалізацією стратегії регіонального розвитку. Варіанти бізнес-ідеї цього проекту розглянуто під час навчання представників органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та бізнесу Запорізької області в рамках проекту партнерства Канада – Україна «Регіональне врядування та розвиток».

Нижче детально описані основні етапи, пов’язані з виконанням робіт на фазах ініціалізації, розроблення та реалізації проекту:

Таблиця 6.1

Поетапне представлення діяльності з управління проектами

етапу

Зміст етапу

1

Аналіз проблемної ситуації

2

Формування бізнес-ідеї

3

Розроблення концепції

4

Розроблення статуту

5

Розроблення логічної матриці

6

Розроблення елементів плану проекту

6.1

Розроблення WBS

6.2

Розроблення OBS

6.3

Розроблення матриці відповідальності

6.4

Побудова календарного графіка

6.5

Розроблення бюджету

6.6

Розроблення робочих завдань на пакети робіт

7

Моніторинг виконання проекту

Детально не описано етапи, пов’язані з закриттям проекту, оскільки він віртуальний. А для опису цих етапів потрібно мати фактичні матеріали з його реалізації.

Етап 1. Аналіз проблемної ситуації

У червні 2008 р. Запорізька обласна рада прийняла стратегію соціального та економічного розвитку Запорізької області. Досягнення однієї зі стратегічних цілей повинно зробити Запорізький край інвестиційно привабливою територією з високотехнологічними індустріальним та аграрним комплексами. Для цього передбачено виконати відповідні дії, зафіксовані в десяти операційних цілях. Одна з операційних цілей передбачає необхідність забезпечення інформаційної підтримки та маркетингового обслуговування інвестиційної діяльності. Така мета є комплексною і потребує декомпозиції. Першим компонентом декомпозиції виступає інформаційна підтримка. Це багатоаспектне поняття, тому його необхідно уточнювати з позицій отримання максимального ефекту для досягнення стратегічної мети. Застосування системної моделі життєдіяльності показує, що в рамках стратегічної мети як системи зазначений компонент може бути окремим складником. А результативність цього складника необхідно вимірювати тим внеском, який він робить у діяльність інших складників, насамперед економічного. Тому критеріями оцінювання ефективності компонента можуть бути індекс інвестиційної активності, динаміка іноземних інвестицій, структурні показники інвестиційної активності за формами вкладень тощо.

Статистика свідчить, що застосування традиційних методів інформаційної підтримки не приводить до очікуваних результатів. Тому постає проблема пошуку нетрадиційних способів інформаційної підтримки або традиційних способів з нетрадиційним змістом. Це комплексне завдання, тому окремі його компоненти потрібно досягати, реалізуючи ті чи інші проекти, які обов’язково треба вибирати на альтернативній основі.

Щоб знайти бізнес-ідею для розв’язання зазначеної проблеми, був застосований метод мозкового штурму, в якому взяли участь керівники та члени команд окремих проектів реалізації стратегії розвитку Запорізької області. В результаті була згенерована достатня кількість інноваційних ідей, які стали основою для формування бізнес-ідеї, яку передбачається використати як основу майбутнього проекту.

Етап 2. Формування бізнес-ідеї проекту

Таблиця 6.2