Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома УПР.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Приклад статуту проекту

УСТАВ ПРОЕКТУ

Дата створення

Номер документа

Організація (замовник)

Номер та назва проекту

Автор документа

Місце знаходження оригіналу документа

Точність наведеної числової інформації ±20 - ±35%

1. Причини ініціалізації проекту (визначення проблеми, яка буде розв’язана за допомогою продукту проекту та підстави для ініціалізації проекту в організації)

ОДА Запорізької області є відповідальною за реалізацію стратегії регіонального розвитку. Однією зі стратегічних цілей є забезпечення інвестиційної привабливості області з високотехнологічними індустріальним та аграрним комплексами. Реалізація цієї мети передбачає зростання приросту передусім іноземних інвестицій порівняно з базовим 2007 р. не менше ніж у 1,5 – 2 рази щорічно. Цьому повинна сприяти реалізація операційної мети – забезпечення інформаційної підтримки та маркетингового обслуговування інвестиційної діяльності, оскільки сьогодні ця ділянка, дійсно, є слабкою. Можливість залучати потенційних інвесторів реалізується на спеціальних обласних інвестиційних форумах, проводжуваних у м. Запоріжжі двічі на рік. Такий форум планується провести 10 – 13 вересня 2009 р. Одним з засобів якісної та ефективної інформаційної підтримки форуму є продукт у вигляді відеофільму. Але сьогодні подібного фільму нема, а відеоматеріали традиційної форми та змісту мають низьку ефективність та є непридатними для застосування з позиції досягнення операційної та стратегічної мети. [Описати проблему та обґрунтувати необхідність її розв’язання з позиції стратегії розвитку організації]

2. Сутність запропонованої інноваційної ідеї та спосіб її використання для розв’язання конкретної проблеми організації

Повна тривалість показу – 20 – 25 хвилин. Дуже бажано, щоб фільм тривав рів-но 24 хвилини. Це пов’язано з тим, що така тривалість є найраціональнішою для ефективного сприйняття інформації особистістю з психологічного боку. Фільм буде продемонстровано на форумі 10 – 13 вересня 2009 р. Крім цього, передбачається демонстрування фільму на центральних та місцевих телевізійних каналах України. Кількість таких демонстрацій фільму – не менше ніж два рази на місяць в масштабах України.

Крім того, записаний на диски фільм буде розповсюджено серед потенційних інвесторів. Кількість іноземних потенційних інвесторів, які отримають диски, не менше ніж 300 осіб.

Результатом розповсюдженого серед потенційних інвесторів та переглянутого фільму будуть особи, які відкрили свій бізнес на території Запорізької області – не менше 3-х осіб на місяць.

[Навести показники функціонування продукту проекту, досягнення яких дозволить розв’язати проблему організації з позиції стратегії її розвитку]

3. Мета проекту: створити відеофільм «Запорізький феномен» тривалістю 20 -25 хвилин як засіб інформаційної підтримки інвестиційної діяльності в Запорізькій області до 1 вересня 2009 р. вартістю близько 50000 грн.

Мета проекту, деталізована методом SMART

Специфічність (S). Сценарій фільму написано з позицій потенційних інвесторів. Згідно з сюжетом, у фільмі представлена історія двох інвесторів, іноземного та запорізького, які є великими друзями та мають бажання інвестувати в бізнес на території Запорізької області. У фільмуванні беруть участь дійсні посадовці, зокрема голова облдержадміністрації, його заступники, співробітники регіонального офісу проекту РВР, керівники підрозділів ОДА, представники інших інституцій в області.

Фільм перекладено російською, англійською, французькою та німецькою мовами. Переклад представлено не візуально (субтитри), а аудіально (звукове супроводження фільму). Мову можна обрати перед переглядом фільму. За критеріями якості та ефективності інформування потенційних інвесторів фільм є найраціональнішим засобом досягнення цілей стратегії регіонального розвитку серед таких інших альтернатив, як очне або дистанційне навчання, створення методичного керівництва для самостійного дослідження можливостей інвестиційної діяльності в Україні, консалтинг тощо.

Вимірюваність (M). Отримання продукту проекту вимірюється такими показниками: привабливо оформлений матеріальний носій інформації (DVD) в кількості 2000 прим.; тривалість фільму - 24 хвилини; наявність відмітки про якість змісту фільму.

Узгодженість (A). Проект створення відеофільму «Запорізький феномен» реалізують для досягнення операційної мети - забезпечення інформаційної підтримки та маркетингового обслуговування інвестиційної діяльності в стратегії розвитку Запорізької області. Завдяки цьому буде сформовано інвестиційну привабливість Запорізької області з високотехнологічними індустріальним та аграрним комплексами. Це дозволить розв’язати проблему недостатнього рівня інвестицій в Запорізьку область, передусім іноземних.

Реалістичність (R). Вартість фільму 50 000 грн. - нижча середньостатистичних показників створення аналогічних фільмів (завдяки тому, що його виготовлятимуть місцеві аматори). При цьому, як показує практика та їхні особисті успіхи, якість фільму не буде нижчою порівняно з аналогічними, створеними «поважними» митцями. Активність обласної адміністрації, інших державних і громадських організацій в реалізації стратегії розвитку є підтвердженням доступності для фільмування людських ресурсів як в плані тих, кого потрібно знімати, так і тих, хто зніматиме. Обмеженість в часі (T). Проект треба почати не пізніше 1 червня 2009 р. і завершити до 10 вересня 2009 р. Це пов’язано з тим, що продукт проекту буде використано вперше на інвестиційному форумі, який відбудеться 10 - 13 вересня 2009. [Описати мету проекту за допомогою SMART-методу, розкриваючи зміст таких елементів:

  • характеристика унікальності, інноваційності продукту проекту, вказуючи переваги порівняно з іншими альтернативами;

  • перелік та виражені кількісно значення показників продукту проекту]

4. Очікувані вигоди від проекту

Фільм «Запорізький феномен» сприятиме досягненню цілей стратегії розвитку Запорізької області, а саме: операційної мети №3.2 «Забезпечення інформаційної підтримки та маркетингового обслуговування інвестиційної діяльності в Запорізькій області» в рамках пріоритетної мети № 3.3 «Формування інвестиційної привабливості Запорізької області з високотехнологічними індустріальним та аграрним комплексами».

Він формуватиме додаткові цінності для основних зацікавлених сторін проекту. Ці цінності будуть вимірювані за критеріями, які визначили представники зацікавлених сторін і наведені нижче.

[1. Довести відповідність пріоритетним та операційним цілям стратегії.

2. Представити перелік зацікавлених сторін та оцінити їхні інтереси стосовно продукту та результату проекту]

Зацікав- лені сторони

Продукт проекту

Результат проекту

Критерії

Значення критеріїв

Критерії

Значення критеріїв

1

Спожи-

Якість

Повна,

Умови відкриття

Тривалість і

вачі

– потенційні інвестори

фільму

актуальна та

достовірна

інформація

бізнесу та розвиток наявного бізнесу

вартість процедури відкриття бізнесу;

2

Громада

-

-

Зайнятість

Кількість

населення.

додаткових робочих місць.

Задоволеність потреб в

товарах/послугах

Кількість нових видів якісних товарів/послуг

3

Бізнес

-

-

Умови розвитку наявного бізнесу

Кількість інвестицій

в проекти розвитку суб’єктів

господарювання

4

Влада

Ефекти- вність забезпе- чення інформа-ційної

Повна, актуальна, достов ірна, доступна інформація

Ступінь інвестиційної привабливості

Темп приросту індексу інвестиційної активності не менше ніж на 30% вищий за середній в Україні.

підтримки інвести- ційної діяльності

Щорічний приріст іноземних інвестицій не менше ніж на 30% вищий за середній в Україні. Все більші значення структурних показників інвестиційної активності за формами вкладень

5. Обмеження проекту

Початок проекту – не пізніше 1 червня 2009 р. Завершення проекту – не пізніше 10 вересня 2009 р. [Встановити часові рамки проекту]

6. Завдання та продукти проекту, критерії їхнього досягнення

[Описати завдання та продукти проекту, критерії їхнього досягнення]

Завдання

Створити творчі майстерні з відео-, аудіозапису та виробництво фільму на дисках

Продукти

Творчі майстерні. Сценарій

Критерії досягнення

Готовність майстерень до фільмування, монтажу, озвучення та виробництва примірників фільму на DVD.

Можливість початку фільмування

Провести фільмування

Відеоматеріали

Достатність матеріалів за всіма пунктами сценарію для початку монтажу

Провести монтаж відеоматеріалів

Змонтована відеострічка

Можливість початку озвучення відеострічки

Озвучення відеострічки

Змонтований фільм

Фільм тривалістю 24

хвилини

Виготовити DVD-примірники фільму

Примірники фільму на DVD

2000 примірників фільму на DVD та 2000 упаковань

7. Межі (зміст) проекту

Межі проекту визначаються переліком робіт від створення творчих майстерень до

передачі примірників замовнику.

До проекту не стосуються роботи з розповсюдження примірників та демонстрації

фільму.

[Описати межі (зміст) проекту]

8. Допущення та ризики проекту

[Оцінити внутрішні і зовнішні основні ризики, які можуть виникнути в процесі реалізації проекту і вплинути (як негативно, так і позитивно) на реалізацію та досягнення цілей проекту]

Найменування ризику

Код ризику (категорія, характер впливу, № ризику)*

Ймовір-ність виник- нення

Вплив ризику на проект

Параметр успіху проекту

Ступінь впливу на проект

1

Можливість участі у фільмі державних посадовців, які мають вже сформований позитивний імідж новаторів у наданні підтримки бізнесу

В.ПН.01

В

Якість

В

2

Наявність джерел фінансування коштів в достатньому обсязі

ЗПН02

С

Якість

В

3

Ступінь компетентності співробітників кіностудії в пошуку нетрадиційних засобів ефективного подання інформації

ЗПН03

С

Всі параметри

Н

4

Високий ступінь особистісного суб’єктивізму при оцінці достовірності інформації, яка міститься у відеофільмі

ЗН04

В

Якість

В

Етап 5. Розроблення логічної матриці проекту

Таблиця 6.5