Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_gosy250.doc
Скачиваний:
296
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

63)))))))))))))) Основні типи психодіагностичних методик

Як підставу для практичної типології тестів, пропонованої читачеві, обрано принцип, описаний В. В. Столін і А. Г. Шмельовим. Він заснований на різниці методичних прийомів, що лежать в основі тестів. Так, можуть бути виділені наступні типи методик:

1) об'єктивні тести, в процесі виконання яких випробуваний повинен дати правильні відповіді на запропоновані завдання. Як правило, це методики, спрямовані на оцінку здібностей (інтелект, пам'ять, увагу тощо);

2) стандартизовані самозвіт: тести-опитувальники, відкриті опитувальники і шкальні опитувальники;

3) проектні методики;

4) апаратурні методики;

5) діалогічні методики.

Розглянемо ці типи методик більш докладно.

1. Об'єктивні тести

Найбільш часто використовуються тести інтелекту. При їх виконання випробуваний повинен вирішувати логічні, арифметичні, просторові завдання. Час виконання завдань в більшості об'єктивних тестів обмежена.

2. Стандартизовані самозвіт

1) Тести-опитувальники більш часто використовуються в кадровій роботі. Опросники (одномірні і багатовимірні/багатофакторні) дозволяють оцінити відразу кілька психологічних рис. У багатовимірному питальнику кожна вимірювана риса представлена групою питань (зазвичай сім і більше). Як приклад багатовимірних стандартизованих опитувальників можна навести знамениті MMPI, тест Кеттела 16PF, CPI. За своїм змістом опитувальники - це списки питань або тверджень ( «стомлений ситуацій») з заданими варіантами реакцій (відповідей) випробуваного на них. Можливі варіанти відповідей:

• «правильно» або «неправильно» (опитувальник MMPI);

• «так», «іноді», «ні» (опитувальник 16 PF).

2) Відкриті опитувальники є анкети, списки питань або незакінчених пропозицій, для яких передбачена особлива форма обробки - контент-аналіз (тобто віднесення відповідей до певних стандартним категорій). Це біографічні опитувальники, спрямовані на вивчення псіхобіографіі випробуваного - один з популярних на Заході методів прогнозу професійної успішності. Широкого поширення набули так звані «Незакінчені пропозиції». У них випробуваному пропонують розгорнуто дописати фрази. Наприклад:

• Моя робота - це перш за все ...

• Якості, які найбільше цінуються керівництвом у співробітників фірми - це ...

3) шкальні техніки. У деяких опитувальника випробуваному пропонується оцінити себе по одній або кількох шкалами.

Методика уск (рівень суб'єктивного контролю)

Направлена на вимірювання локусу контролю (схильності до прийняття на себе відповідальності в різних сферах життєдіяльності (робота, сім'я, міжособистісні відносини та ін )).

Інструкція тесту: оцініть, будь ласка, кожне з наведених нижче 44 тверджень за шестибальною шкалою від -3 до +3. При цьому оцінка «-3» означає «абсолютно не згоден», а оцінка «3» -- «Повністю згоден». Відзначте обраний вами варіант відповіді на бланку:

Фрагмент опитувальника:

5) Просування по службі більше залежить від вдалого збігу обставин, ніж від здібностей і зусиль людини.

6) Більшість розлучень відбувається тому, що люди не захотіли пристосуватися одне до одного.

7) Хвороба - справа випадку, якщо вже призначено захворіти, то нічого не поробиш.

Фрагмент бланка УСК для відповідей:        

Номер         

«Цілком      

НЕ   згоден »         

«Не   згоден »         

«Швидше   не згоден »         

«Швидше   згоден »         

«Згоден»         

«Повністю   згоден »             

Як будь-вимірювальний інструмент стандартизовані опитувальники мають сильні і слабкі сторони.

Переваги:

• зручні у використанні при груповому обстеженні (легко тиражуються, мають чіткі письмові інструкції щодо заповнення, обробці та інтерпретації результатів); легко компьютерізіруются:

• проводити тестування може співробітник кадрового підрозділи, що не має спеціального психологічної освіти;

• обробка та інтерпретація результатів проста, не вимагають значних витрат часу і тривалої спеціальної підготовки. Багатовимірні особистісні опитувальники, як правило, дозволяють отримати цілісний психологічний портрет випробуваного. Крім того, шкали таких опитувальників зазвичай в тій чи іншій мірі змістовно перетинаються з псіхограммамі більшості професій. Останнє є причиною частого включення багатовимірних опитувальників в «тестові батареї».

Зазвичай стандартизовані опитувальники мають набір статистичних норм для осіб з різними соціально-демографічними характеристиками. Це дозволяє оцінювати психологічні якості випробовуваних з максимальною точністю.

Недоліки:

• опитувальник не надає про випробуваному інформації більше, ніж передбачає шкальні структура тесту;

• якщо результат випробуваного знаходиться в межах середніх значень, виникають проблеми із змістовною інтерпретацією. Тому іноді «не працює» більше половини з 16 шкал опитувальника Кеттела;

• багатовимірні особистісні опитувальники вимагають значних тимчасових витрат на проведення, тому що включають в себе кілька сотень питань;

• популярність і популярність деяких стандартизованих опитувальників призвела до зниження їх валідності.

3. Проективні методики. Ці методики задіюють в випробуваному процеси уяви. Інструкції проективних тестів пропонують людині «спроектувати» себе в задану стомлений ситуацію і створити на її основі деякий індивідуальний продукт у вигляді тексту, малюнка, розповіді, емоційного стану та ін Передбачається, що подібний продукт несе в собі особливості характеру і мотиваційно-ціннісної сфери випробуваного.

Аналіз та інтерпретація результатів проективних методик вимагають певного досвіду і підготовки.

Широко відомі і часто використовуються в кадровій роботі такі проективні тести, як тест колірних виборів Люшера і малюнок неіснуючого тварини. Вони засновані на виявлених зв'язках психологічних особливостей особистості з кольоровими уподобаннями (у першому випадку) і з графічним самовираженням - у другому.

Своєрідність інструкцій і стомлений ситуацій проективних тестів, апеляція до творчого початку випробуваного роблять подібні методики доцільними з точки зору включення їх в «тестові батареї». Це знижує неминучий елемент монотонності. Більшість проективних методик використовується для вивчення мотиваційної сфери особистості

4. Апаратурні методики. Припускають використання спеціальної апаратури для вивчення індивідуально-психологічних особливостей випробуваного. Як правило, за допомогою апаратурних методик оцінюються особливості вищої нервової діяльності (швидкість реакції, динамічні характеристики нервової системи) і вищі психічні функції (особливості пам'яті, уваги, сприйняття). Ці параметри особливо важливі при професійному психологічному відборі операторів та водіїв.

Певним схожістю з апаратурними методиками мають комп'ютерні тести.

5. Діалогічні методики. Припускають безпосередній контакт псіходіагноста і випробуваного. Ці техніки вимагають високої комунікативної компетентності. Варіант діагностичної техніки -- співбесіду за результатами психологічного обстеження, в якому уточнюються результати і перевіряються гіпотези, висловлені за результатами раніше виконаних тестів. Одночасно при співбесіді випробуваному може бути надана коротка зворотній зв'язок у грамотній з точки зору деонтології формі.

Можлива класифікація психологічних тестів, заснована на виділення вербальних і невербальних методик. У методиках першим типу при завданні стомлений ситуації активно використовується вербальний (словесний) апарат. У невербальних методиках його замінюють малюнки, звуки та ін Передбачається, що в цьому випадку смислова сфера випробуваного вносить мінімальні спотворення в його розуміння стомлений ситуації і в його відповіді. Крім того, невербальні тести в меншому ступені піддаються культурним впливам і стереотипам. Це послужило підставою прямого перенесення до нас в країну з-за кордону рада невербальних методик, у тому числі і широко відомого тесту колірних виборів М. Люшера.

До вербальним методиками можна віднести більшість стандартизованих і шкальних тестів.

Інший варіант класифікації психодіагностичних методик заснований на виділенні ієрархічних класів, рівнів психологічних якостей особистості, реалізованих у блоковому підході до вивчення особистості (див. рис. 1):

• особливостей вищої нервової діяльності, темпераменту;

• вищих психічних функцій (пам'яті, мислення, сприйняття, уваги);

• характерологічних якостей (соціально-психологічних характеристик, локусу контролю, рівня тривожності та тощо);

• мотиваційно-ціннісних особливостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]