Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Модуль іі. Спеціальні соціологічні теорії

Змістовий модуль 6. Соціологія девіантної поведінки

Поняття девіації (відхилення). Девіантна, делінквентна і кримінальна поведінка. Соціологія девіантної поведінки. Проблема корупції в українському суспільстві, соціальний контроль. Соціальний контроль як механізм соціальної регуляції поведінки людей. Норма як стандарт належної поведінки. Зв’язок між нормами і цінностями. Проблема самоконтролю. Агенти формального та неформального контролю. Методи контролю та їх залежність від виду санкцій. Громадська думка як форма соціального контролю.

Змістовий модуль 7. Соціологія освіти

Поняття соціології освіти. Статус освіти як галузевої дисципліни. Об’єкт, предмет соціології освіти, її місце у системі соціологічного знання. Процес навчання як соціокультурна діяльність. Освіта як соціальний інститут. Динаміка функцій освіти. Освіта як канал соціальної мобільності. Освіта як соціальна організація. Загальні принципи побудови сучасної системи освіти. Диференціація освітніх закладів та стандарт освіти. Криза системи освіти. Проблеми реформування системи освіти в Україні. Соціологічні дослідження в сфері освіти.

Змістовий модуль 8. Соціологія сім’ї та шлюбу

Специфіка соціологічного вивчення сім’ї. Основні підходи в соціології до визначення поняття сім’я – соціальний інститут, сім’я – мала група, сім’я – соціокультурна цінність. Класифікація типів шлюбу і сім’ї. Порівняльна характеристика традиційної та сучасної сім’ї. Соціальні умови стабільності сім’ї та причини розлучень. Життєві цикли сім’ї. Криза сучасної сім’ї. Соціальні та індивідуальні функції сім’ї. Тенденції розвитку сучасної сім’ї (світовий і вітчизняний досвід). Демографічні аспекти та загальний стан сімейно-шлюбних взаємин на порозі ХХІ ст.

Змістовий модуль 9. Соціологія конфлікту

Конфлікти невід’ємні складові суспільних відносин. А. Сміт, Г. Гегель, Г. Зімель, Г. Спенсер про природу конфліктів. Сучасні теорії конфлікту: позитивно-функціональна концепція Л. Козера, конфліктна модель суспільства Р. Дарендорфа, загальна теорія конфлікту К. Боулдінга. Класифікція соціальних конфліктів, їх природа. Типова структура конфлікту. Управління конфліктом, механізми регулювання соціальних конфліктів. Медіаторство. Дженні Скотт і його 5 способів вирішення конфліктів. Вирішення конфлікту часткове і повне.

Змістовий модуль 10. Соціологія громадської думки

Сутність соціології громадської думки, її об’єкт, суб’єкт та предмет. Особливість громадської думки, її відмінність від оцінного судження. Структура громадської думки, характеристика її компонентів. Характеристика громадської думки як соціального інституту. Функції громадської думки, її роль у суспільстві. Особливості функціонування інституту громадської думки в тоталітарному, авторитарному та демократичному суспільствах. Процес інституціоналізації громадської думки. Канали висловлювання громадської думки. Шляхи її формування. Закон Х. Кентріла про управління громадською думкою. Процес інституціоналізації громадської думки в українському суспільстві.

Змістовий модуль 11. Соціологія праці

Предмет та основні категорії соціології праці. Категорії соціології праці. Організація, види та зміст праці. Характер праці. Ставлення до праці. Види мотивації праці. Задоволеність працею. Соціально-трудові відносини. Мета та завдання соціології праці. Індустріальна соціологія на Заході. Теорія трудової мотивації (А. Маслоу, Ф. Херцберга, Д. Макгрегора). Трудова поведінка. Суть соціальної регуляції трудової поведінки. Технічні, технологічні, економічні, екологічні резерви виробництва, методи виявлення їх в трудовому колективі. Соціальне планування, соціальне регулювання трудової поведінки.

Змістовий модуль 12-13. Конкретно-соціологічні дослід­ження: поняття, загальна характеристика. Методи збору та аналізу соціологічної інформації

Сутність і типологія соціологічного дослідження. Соціологічні та соціальні дослідження. Методи емпіричного соціологічного дослідження: спостереження, опитування, інтерв’ю, соціометрія, статистичні методи та ін. Етапи дослідження, програма дослідження. Мета, завдання, об’єкт, предмет дослідження. Вимоги до побудови гіпотез. Робочий план. Сутність та типи вибірки. Проведення основного польового дослідження (опитування). Види обробітку первинної соціологічної інформації. Надійність соціологічної інформації. Шляхи використання соціологічних даних.