Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

"Соціологія"

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

(денна форма)

Кількість кредитів – 1,5

Галузь знань:

0301 – соціально-політичні науки

Напрям підготовки:

Нормативна

(за вибором)

Модулів – 2

Спеціальність

(професійне спрямування):

Рік підготовки 2-й

Змістових модулів – 10

Семестр 3

Загальна кількість годин – 54

Лекції 26

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 3

самостійної роботи студента – 4 год.

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Семінарські 10

Самостійна робота – 18

Вид контролю залік /екзамен

Примітка: співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить: для денної форми навчання – 1:2.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Соціологія є фундаментальною дисципліною, її призначення проявляється у здатності осмислювати соціальні феномени та формувати науковий світогляд у громадян країни.

Метою є формування системи знань про основні поняття соціології, історію її становлення у світі та в Україні; усвідомлення сутності соціального життя та розуміння соціальної структури суспільства; становлення і вдосконалення соціологічної культури майбутніх фахівців та ряд інших актуальних питань.

Головний акцент зроблений на тому, щоб озброїти студентів знанням теоретичних основ соціологічного мислення через знайомство із сучасними надбаннями соціологічної науки.

Але насамперед завдання курсу полягає у виробленні у студента здатності до критичної саморефлексії у процесі пізнання складної соціальної реальності. Соціологія посідає важливе місце в системі суспільного і гуманітарного знань, виступає фунда­ментальним базисом для вирішення практичних проблем становлення і розвитку громадянського суспільства в Україні.

Завдання курсу:

– визначити предмет і об’єкт вивчення;

– ознайомитися з основними етапами та тенденціями розвитку світової та вітчизняної соціології;

– засвоїти основні поняття та категорії соціології;

– оволодіти базовими знаннями про людину та суспільство;

– довести, що здобуті знання, випрацювані в соціології традиції, напрями та методологічні підходи можуть бути використаними у фундаментальних та прикладних дослідженнях, а також здатні бути знаряддям для наукового реформування суспільства.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні

знати: історію формування предмета соціології, головні цілі використовування соціологічного знання; отримати уявлення про суспільство, його структуру, місце і роль людини в ньому; знати основні механізми соціокультурної регуляції поведінки та соціального контролю, типи соціальних зв’язків, сутність соціальної дії та соціальних відносин, основні принципи побудови програми соціологічного дослідження, розумітися на головних методах збору соціологічної інформації.

вміти: характеризувати соціологічний підхід до розуміння таких феноменів, як суспільство, культура, особистість; процеси соціалізації, стратифікації, диференціації, інтеграції, соціальної мобільності; механізми соціальних відхилень, соціального контролю, визначати та аналізувати поняття "громадянське суспільство", "соціальна структура" і їх складові елементи.

На вивчення дисципліни відводиться 54 год. / 1,5 кредити ESTS.