Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reda.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
266.9 Кб
Скачать

I Універсал Центральної Ради.

Соціально-економічне становище в Україні дедалі більше загострювалося. Це зумовлювалось бездіяльністю центрального російського уряду, спрямованістю його політики на війну до переможного кінця. Народні маси стомилися від війни, яка тривала вже три роки. Крім того, розкладена армія була не в змозі виконати бойове завдання і провалила наступ на Південно-Західному фронті.

Уряд був змушений спробувати врегулювати напружене становище хоча б в Україні, яке виникло після проголошення Центральною Радою І Універсалу. До Києва в кінці червня прибула урядова делегація у складі трьох міністрів — О. Керенського, М. Терещенка та І. Церетелі. Під час переговорів було вироблено основні засади компромісу. Потім відбулася зустріч російських міністрів з президією Центральної Ради і генеральними секретарями, на якій затвердили текст угоди та порядок її реалізації. Найголовнішим для українців було те, що Тимчасовий уряд зобов'язувався визнати Генеральний Секретаріат державним органом кураєвої влади негайно, не чекаючи Установчих зборів.

Зміст досягнутої угоди оформлявся у двох різних за формою документах. Документ Тимчасового уряду назвали декларації «Про національно-політичне становище України». Центральна Рада побажала оформити його як II Універсал. Обидва документи планувалося проголосити одночасно. Оскільки міністри не мали повноважень діяти від імені уряду, вони повезли опрацьований документ до Петрограда, звідки повинні були повідомити телеграфом про його затвердження. Після цього Центральна Рада могла оприлюднити II Універсал.

На засіданні 2 липня Тимчасовий уряд заслухав звіт про переговори. Засідання призвело до урядової кризи, яка давно вже назрівала з інших причин. Три міністри від партії кадетів категорично виступили проти надання Україні автономного устрою до скликання Установчих Зборів, і на знак протесту вийшли з уряду. Міністр шляхів сполучення проголосував за угоду, але мусив вийти з партії кадетів.

Наступного дня у Київ прийшла телеграма з постановою «Про національно-політичне становище України». Після цього Центральна Рада затвердила текст II Універсалу і опублікувала його українською, російською, єврейською і польською мовами.

У II Універсалі, датованому 3 липня 1917 p., зазначалося, що Центральна Рада має поповнитися найближчим часом представниками інших народів, які живуть в Україні, після чого стане єдиним найвищим органом революційної демократії України. Така Рада виділить зі свого складу відповідальний перед нею орган — Генеральний секретаріат, що буде представлений Тимчасовому урядові на затвердження як носій найвищої крайової влади в Україні. У згоді з національними меншинами Центральна Рада підготовлятиме закон про автономний устрій України для винесення його на затвердження Установчими зборами. До затвердження цього закону Рада зобов'язувалася самочинно не проголошувати автономії України. При кабінеті військового міністра, генеральному штабі і верховному головнокомандуючому Рада матиме своїх представників, які займуться комплектуванням окремих військових частин виключно українцями, наскільки таке комплектування не порушить боєздатності армії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]