Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
radikal_VSE (1).docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
102.58 Кб
Скачать

12. Джерельна база лівого радикалізму.

  • Марксистська доктрина

  • Екзистенціоналізм (напрям у філософії XX ст., що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі.)

  • Критична теорія формована представниками Франкфуртської школи

13. Г. Маркузе: критика розвинутого індустріального суспільства.

Головною ідеєю Маркузе, що проходить через усю книгу, є власне потреба у сучасній критичній теорії, оскільки конструктивна, дієва критика у сучасному індустріальному суспільстві неможлива, взагалі протест проти системи неможливий, оскільки система індустріального суспільства прагне всякий протест інкорпорувати і зробити його своєю складовою частину. Але, на думку Маркузе та інших представників критичної школи, сучасне індустріальне суспільство є настільки дегуманізуючим, воно до такої міри придушує людську особистість, що критична теорія просто не може не з’явитися.

Таким чином, від самого початку кожна критична теорія стикається з проблемою історичної об’єктивності – проблемою, що виникає навколо двох моментів, що передбачають ціннісні твердження:

1. твердження, що людське життя варте того, щоб його прожити, або радше, може і мусить таким стати (вартим прожиття). Це твердження лежить в основі всякого інтелектуального зусилля. Воно є a priori соціальної теорії і відмова від нього (і це абсолютно логічно) рівнозначна відмові від самої теорії;

2. твердження, що в даному суспільстві існують специфічні можливості для покращення людського життя і специфічні способи і засоби реалізації цих можливостей. Критична теорія, базуючися на емпирічних даних, показати об’єктивну значимість цих тверджень… Соціальна теорія не може бути історичною теорією, оскільки історія – це царство випадка у царстві необхідності. Тому питання стоїть так: які із різних можливих і даних способів організації й використання ресурсів обіцяють найбільшу ймовірність оптимального розвитку?”

На думку Герберта Маркузе, хоча сучасне індустріальне суспільство видається втіленням раціональності, формально воно є раціональним, “це суспільство вцілому ірраціональне”. Маркузе був гострим критиком сучасної технології, прийнамні як її застосовано в індустріальному суспільстві (причому як в капіталістичній, так і в соціалістичній). Він розглядав технологію у сучасному капіталістичному суспільстві як таку, що призводить до тоталітаризму. Насправді, він вважав, що технологія призводить до нових, ефективніших та навіть “приємніших” методів зовнішнього контролю за індивідами. Найкращим прикладом є використання телебачення для соціалізації та пацифікації населення (також масові види спорту і секс). Маркузе відкидав точку зору, що технологія у сучасному світі є нейтральною, і розглядав її як засіб домінування над людьми.

14. Теорія перманентного бунту т.Адорно.

Теодор Адорно. Будь-яка ієрархія сприймається ним, як замкнене коло, що заважає прориву індивіда за межі даного світу, усвідомленню ним недосконалості останнього і тим самим встановлює кордони соціальної репресії.

Цілісна система це ілюзія, оскільки світ перебуває в русі і тому в кожен момент існування виявляється незавершеним, що не дає підстав для того, щоб встановити його в систему де «кінці сходяться з кінцями».

Майбутнє за логікою автора повинно повстати на противагу теперішньому на фоні його «темряви», через діяльність індивідів, які борються саме тому, що не бачать навіть тонкої смужки надії. Бунт Адорно не знає міри, кордонів і змітає все на своєму шляху. Автор прагне орієнтувати індивіда на некомфортний підхід до оточуючого світу та на критичне сприйняття останнього, як збиткового.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]