Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
radikal_VSE (1).docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
102.58 Кб
Скачать

46.Неофашизм як ідеологічна система та політична течія

Модифікований у післявоєнний період фашизм дістав назву неофашизму. Расизм, який був невід'ємною складовою фашизму, в сучасних умовах залишився основою неофашистської ідеології. Неофашизм — поняття, яке об'єднує деякі сучасні праворадикальні рухи, що є ідейними і політичними правонаступниками розпущених після Другої світової війни фашистських організацій. Неофашисти виявляють схильність до політичного екстремізму, використовують терористичні види діяльності. Неофашизм — різноманітні варіанти відтворення елементів ідеології і політичної практики фашизму, соціальну базу яких становлять маргінальні верстви населення. Стрижнем неофашистської ідеології є расизм як невід´ємна складова фашизму, яка модифікувала гітлерівський расизм, відсунувши на задній план його тезу про перевагу німців над іншими європейськими народами. Певне забарвлення характерне для неофашизму в США. Його ідеологи висловлюють расистську ідею про «вищу» і «нижчу» раси в таких концепціях, як «перевага англосаксонської раси», «расова війна». Один із «теоретиків» американського неофашизму М. Рут головними перевагами англосаксів вважав «здорове почуття нерівності», «загострену недовіру до демократії»; пролетаріат і службовців визначав як «дві неповноцінні маси людей, що борються за привілеї, розмножуючись, забруднюючи планету». Ідеологи неофашизму постійно звертаються до витоків фашистської доктрини, намагаються виступати під гаслом відродження «справжнього», «первісного», «чистого» фашизму, зовні відмежовуючись від його злочинів. Вони охоче підхопили теорію «нового», «гуманізованого» фашизму французького письменника М. Бардіна, який трактує фашизм лише як психологічну схильність людей до рішучих дій, незалежно від соціальних інтересів. Твердження, що людина — хижа і зла, неофашисти використовують для виправдання воєнних злочинів фашистів. «Так було і так буде» — мотив їх виступів з цього приводу. З куряви століть вони витягують приклади жорстокості Атілли, Чингісхана, Тимура, звірства прадавніх володарів, щоб реабілітувати гітлерівських злочинців. Неофашисти розглядають людину як нікчемність, яка не має самостійного значення. Цей неофашистський погляд викладено в концепції Е. Анріха. Надаючи містичного змісту положенню про спадковість духовного життя поколінь, Анріх до «народного суспільства» включає не тільки живих людей певної національності, а й численні покоління мертвих, воля яких нібито жива і спрямовує дії нащадків. Ця цілісність усіх генерацій народу, в тому числі й давно померлих, втілюється, за Е. Анріхом, у державу. Тому держава, посилаючись на «волю мертвих», має право нав´язувати свої незаперечні рішення всім громадянам. Неофашизм як політична течія виник у 60-х роках XX ст.; тоді ж сформувались його ідеологія та організаційні структури. З 70-х років ці організації проводять загальні зльоти. 80—90-ті роки позначені активними спробами неофашистів координувати свої дії в міжнародному масштабі.

47.Расизм в сучасному світі

Расизм - це дискримінація особистостей, суспільних груп або частини населення, або ж груп людей, політика переслідувань, принижень, завдання ганьби, насильства, нагнітання ворожнечі та неприязні, поширення відомостей, що паплюжать людину або частину людей; завдання шкоди за ознакою кольору шкіри, етнічною, релігійною або національною приналежністю. Це віра в те, що існують групи людей з особливими (звичайно фізичними) характерними рисами, які роблять їх вищими або неповноцінними по відношенню до інших, наслідком якої є елементарна зневага або ігнорування тих, кого вважають іншою чи нижчою істотою.

Форми прояву сучасного расизму.Скіни(скіфнхеди). До початку 70-х р. склався загальний зовнішній вигляд і атрибутика — поголені голови, важкі черевики, підтяжки, татуювання і т.п. — символізуючі гнів і бунт молодих хлопців, переважно вихідців з робочих шарів проти буржуазного ладу. Як не парадоксально значний внесок у подальший розвиток внесли англійські панки. До 1972 року колишній рух практично затихає. І лише в 1976 році скіни з'явилися знову. У той час панки вели війну зі стилягами, одні зі скінів підтримували їх, інші вставали на сторону стиляг. По суті справи відбувся розподіл на старих і нових скінів. Саме тоді став вимальовуватися той звичний нам сьогодні вигляд скіна: крайній націоналізм, чоловічий шовінізм, прихильність до відверто насильницьких методів.

На сьогоднішній день більшість англійських бритоголових неприязно відноситься до чорних, євреїв, іноземців і гомосексуалістам. Хоча й існують ліві чи червоні скіни, так називані red skins і навіть організація «Скінхеди проти расового насильства» (SHARP). Тому сутички між червоними скінами і скінами-нацистами — звичайна справа. Скінхеди-неонацисти різних країн являють собою активно діючі бойові угруповання. Це вуличні бійці, що виступають проти расового змішання, що поширилося, як зараза, по усьому світі. Вони прославляють чистоту раси і мужній стиль життя. У Німеччині вони борються проти турків, в Угорщині, Словаччині і Чехії проти циганів, у Британії — азіатів, у Франції — негрів, у США проти расових меншостей і іммігрантів і у всіх країнах проти гомосексуалістів, і «вічного ворога», євреїв; крім того, у багатьох країнах, вони ганяють бомжів, наркоманів.

У Британії на сьогоднішній день нараховується приблизно від 1 500 до 2 000 скінів. Найбільша кількість бритоголових у Німеччині (5 000), Угорщині і Чехії (більш ніж 4 000 у кожній), США (3 500), Польщі (2 000), Великобританії, Бразилії і Італії (по 1 500) і Швеції (близько 1 000). В Франції, Іспанії, Канаді і Голландії їхня чисельність приблизно по 500 чоловік у кожній. Існують скіни в Австралії, Новій Зеландії і навіть Японії. Загальний рух бритоголових охоплює більш ніж 33 країни, на всіх шести континентах.

Основною організацією скінхедів вважається «Честь і Кров

Зв'язки з украй правими характерні для бритоголових усього світу. В одних країнах вони відкрито підтримують тісні контакти з неонацисткими політичними партіями. В інші воліють робити їм приховану підтримку. Підтримуючи зв'язки з правими політичними партіями, скінхеди, у своїй більшості скептично відносяться до можливості приходу до влади парламентським шляхом. Вони прагнуть домогтися своїх цілей скоріше шляхом дезорганізації суспільства шляхом прямого насильства і залякування своїх супротивників. Як правило, більшість населення хоча і побоюється висловлювати свою згоду з діями цих угруповань, однак у глибині душі схвалює їх. Гасла типу «Іноземці геть!» у крайній формі виражають сховані сподівання багатьох простих обивателів.

Так само в Чехії й Угорщині багато жителів цих країн схильні розглядати скінхедів як своїх захисників, тому що їхні дії спрямовані проти циганів.

У США, навпроти, сила скінів не в суспільній підтримці, яка практично відсутня, але в їхній відкритій прихильності до грубого насильства і відсутності страху перед покаранням.

Хоча останнім часом багато соціологів констатують занепад руху, однак, більшість дослідників цього явища, вважають, що воно являє собою щось більше, ніж минаюче захоплення, що підтверджується більш ніж двадцятьма роками його існування, з періодичними злетами і падіннями. Воно, проте, продовжує викликати відгук серед молоді і залучати її у свої ряди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]